Iata cum aduna banii parlamentarul roman (Opinii)

Luni, 18 Iulie 2011, ora 22:45
8007 citiri
Iata cum aduna banii parlamentarul roman (Opinii)

Senatorii si deputatii nostri sunt oameni cu slujbe full-full time. Pentru ei somajul este o notiune despre care au auzit ca strica ratingul de tara, se gaseste in studiile lunare ale Institutului National de Statistica si este doar un cosmar destinat plebeilor.

Parlamentarii devin altruisti cu colegii de banca legislativa, vanzandu-si reciproc ponturi si foarte familiarizati cu tratatele care abordeaza modalitati de reproducere a banilor. Interesul national constituie pentru ei un simbolic bun de patrimoniu, un bibelou de portelan cu existenta efemera, cel putin in mandatul lor de alesi cu stea in frunte.

Faptul ca se afla in cea mai dispretuita rubrica a sondajelor inaintate spre rumegat "alora din teritoriu" nu le produce o cat de infima tresarire. Sunt in mijlocul bucatelor macar pentru patru ani. Atunci, carpe diem! Au la dispozitie destule toamne in care-si pot numara bobocii din cuibarele captusite cu bancnote puse grijuliu la eclozat.

In medie, alesii nostri castiga 55.000 de lei anual, ceea ce inseamna vreo 4.600 pe luna. Convertit, cam 13 pensii asigurate supravietuirii si aproximativ 6 salarii minim salahorizate pe economie. Serviciul nasterii legilor pentru domnii cu gulere scortoase dureaza fix 9 luni dintr-un an, iar timpul efectiv de lucru in Parlament atinge cu greu 3 zile pe saptamana.

Joi, la comisii, bate vantul, in vreme ce vineri si sambata se da buzna in colegii, acolo unde ia-ma de unde nu-s. Astfel, la o slujba efectiva de maximum 90 de zile din cele stabilite de Domnul spre a fi muncite intr-un an, demnitarul roman incaseaza o medie de 600 de lei zilnic. Daca pingeaua tarii e pontata cu circa 4 lei/h, vladica bifeaza 75 de lei pe nesuferita ora de munca.

Deficitul de orar este oferit cu recunostinta sub alte forme poporului care l-a catapultat in jiltul dregatoriei. Compensatia apare la mai mult de trei sferturi dintre ei ca extra-joburi macre. Acea indemnizatie de parlamentar e rotunjita consistent pe fertile campuri de activitate: catedre universitare, consilii de administratie, avocatura, notariate s.a.m.d.

Stropi grei de sudoare imbrobodesc fruntile luminate si in alte indeletniciri. Inchirieri de locuinte sau spatii comerciale, speculatii la bursa, plasamente in parti sociale, dividende, imprumuturi. Or mai fi si alte banuite cai de plus profit, dar daca nu-s dovedite...

Cum spuneam, in invatamantul universitar, deputatii si senatorii isi muncesc circumvolutiunile pentru sume cuprinse intre 14.500 (asistent la UMF) si 170.000 lei anual ca profesor plin. Unii dintre ei coordoneaza proiecte si lucrari. Veniturile pornesc in asemenea cazuri de la 200.000 lei, pana la frumoasa suma de 170.000 euro anual, conform declaratiilor de avere.

Reputatul Mircea Diaconu a incasat 30.000 lei din drepturi de autor si 60.000 ca director al Teatrului Nottara in ultimul an fiscal. Ca regizor si proprietar de drepturi intelectuale, Sergiu Nicolaescu a adunat 280.000 lei. Pledand ca aparatori in justitie, Gyorgy Frunda si ex-ministrul Chiuariu si-au insusit 348.000, respectiv 380.000 de lei.

Jucatorul la bursa Verestoy Attila este detinatorul unui portofoliu de aproximativ 37 de milioane lei. Recordul este in dreptul lui Robert Negoita, care a declarat 52 de milioane lei in actiuni si parti sociale. Fostul ministru Radu Berceanu totalizeaza 350.000 euro prin acelasi sistem. Tot Negoita este titularul fruntas in plasamente pe zeci de terenuri si sute de locuinte. Silviu Prigoana este mai modest, avand in inventar doar 10 terenuri si cam tot atatea imobile.

Luminita Placinta are plasamente financiare de 4 milioane de lei, iar Relu Fenechiu a incasat dividende insumand 2 milioane de lei. Sa nu-l uitam pe Adrian Nastase cu ale lui activitati conexe agricole sau independente. In ultimul an fiscal, a bagat in portofel aproape 300.000 de lei.

In fine, cel mai aplecat spre nevoile semenilor este Dan Voiculescu, omul ce a dat cu imprumut 13 milioane de lei si 850.000 de euro. Ca tot veni vorba despre Nastase, mare admirator de fineturi, o parte din parlamentarii romani e constienta ca bijuteriile, mobilierul, colectiile de arta sunt investitii valoroase, ce imbina utilul cu placutul. Sumele aferente sunt ametitoare. Nu se stie cati dintre ei sunt connaisseuri adevarati, dar ce mai conteaza.

Da bine, se poarta si nu se demodeaza. Ca insusi banul, de oriunde ar veni.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...