Imunitate sau superimunitate? Alesii decid daca adopta sau nu amendamentul respins de CCR

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 12:37
1927 citiri
Imunitate sau superimunitate? Alesii decid daca adopta sau nu amendamentul respins de CCR

In timp ce senatorii decid miercuri daca aproba sau nu arestarea colegilor lor Dan Sova si Darius Valcov, deputatii voteaza modificarea Regulamentului Camerei, inclusiv controversatul amendament care prevede ca cererile de retinere sau arestare preventiva sa contina "motive concrete si temeinice" pentru ca alesii sa isi dea acordul pentru ridicarea imunitatii.

Parlamentarii nu sunt de acord ca orice cerere a procurorilor sa fie aprobata si apoi justitia sa decida daca persoana in cauza se face sau nu vinovata de faptele prezentate in rechizitorii.

Alesii sustin ca daca incuviinteaza astfel de cereri trebuie sa aiba "motive temeinice si concrete".

"Cererea de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului se adreseaza de catre ministrul Justitiei presedintelui Camerei Deputatilor, pentru a fi supusa aprobarii plenului Camerei. Cererea trebuie sa contina indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei", se arata in articolul privind imunitatea parlamentara.

Situatia este insa cu atat mai delicata cu cat, in 2013, deputatii au incercat sa introduca aceste prevederi in regulament, insa magistratii Curtii Constitutionale l-au respins.

"Referirile exprese la 'motivele concrete si temeinice' extrapoleaza aspectele legate de admisibilitatea, administrarea si chiar aprecierea probelor, atribute exclusive ale magistratului. Aceasta intrucat temeinicia, precum si caracterul concret al motivelor nu pot fi stabilite in afara cadrului trasat de legalitatea, pertinenta, concludenta si utilitatea probelor", motivau in 2013 magistratii CCR.

Articolul va ajunge din nou la CCR, exista si voci din PSD care il contesta

PNL a avertizat marti ca de fapt PSD pregateste o miercure neagra de data aceasta si ca liberalii vor contesta acest nou proiect de regulament la Curtea Constitutionala.

"Vom contesta Regulamentul la Curtea Constitutionala in cazul in care majoritatea PSD din Camera Deputatilor ar merge inainte cu planul de a transforma acest for in instanta. PSD pregateste o adevarata miercure neagra in Parlamentul Romaniei - in plenul Senatului cautand sa respinga avizarea cererilor DNA privitoare la senatorii (fosti ministri) Dan Sova si Darius Valcov, iar in plenul Camerei Deputatilor urmand sa voteze pentru superimunitate", a avertizat marti pe Facebook Alina Gorghiu.

"Ne vom mobiliza pentru ca asa ceva sa nu se intample. Cer PSD sa se gandeasca de doua ori inainte de a adanci deficitul de credibilitate pe care Parlamentul il are deja", a conchis sefa liberalilor.

Nici toti social-democratii nu sunt foarte incantati de modificarea regulamentului.

Vicepresedintele Comisiei juridice Ciprian Nica (PSD) a declarat, marti, ca nu sustine modificarea Regulamentului Camerei astfel incat cererile de retinere, arestare preventiva privitoare la deputati sa contina motive concrete si temeinice, aratand ca justitia se infaptuieste de ICCJ si instante.

"Noi trebuie sa avem in vedere ca exista o decizie a Curtii Constitutionale care spune ca justitia se infaptuieste de ICCJ si instante, atunci nu este constitutional ca noi sa ne pronuntam asupra motivelor temeinice sau netemeinice care rezulta dintr-o cerere inaintata de minister in care pe noi ne sesizeaza cu privire la incuviintarea inceperii urmaririi penale sau arestarii sau retinerii.

Noi suntem numai un organ politic si avem in vedere anumite elemente, daca se justifica sau nu se justifica incuviintarea arestarii preventive. Dar cu privire la motivele temeinice cu privire la arestare, atunci nu se pot pronunta decat instantele. Trebuie sa avem in vedere ca in noul Cod de procedura penala judecatorul de drepturi si libertati se pronunta cu privire la temeinicie", a precizat Nica, citat de Mediafax.

El a spus insa ca liberalii au acuzat PSD de modificarea Regulamentului cu privire la imunitate, dar acestia uita ca au lucrat si ei la aceste modificari.

"Eu nu as merge numai pe ce spun liberalii, ca ei numai acuza in ultimul timp, dar uita ca lucreaza si ei impreuna cu noi. Totul se va decide maine la votul din plenul Parlamentului. Daca este nevoie, ne vom pronunta in plen. Opinia mea este intemeiata pe o decizie a CC din 2003, mai ales ca este conform Constitutiei ca justitia se face prin ICCJ si instante", a adaugat Nica.

Ramane de vazut insa ce se va intampla miercuri in Camera Deputatilor si cate voturi vor fi pentru modificarea Regulamentului.

A.S.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#modificare regulament Camera Deputatilor, #imunitate ridicare motive procurori , #parlamentari