Mai au tinerii modele de urmat? - Vezi ce le propun politicienii

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 09:36
10183 citiri
Mai au tinerii modele de urmat? - Vezi ce le propun politicienii
Foto: Arhiva

Rezultatele inregistrate la bacalaureatul din acest an au readus in atentie o veche si delicata problema: Ce modele isi aleg tinerii din ziua de azi? Ce urmaresc in viata, daca urmaresc ceva, si cum isi propun sa atinga aceste teluri?

Insusi guvernatorul Mugur Isarescu remarca, marti, de la inalta tribuna a Bancii Nationale a Romaniei : "Trecerea Bac-ului tine de foarte multe lucruri, inclusiv de modelele pe care le-am scos in fata. Copiii acestia de la cine sa invete? Au scos in fata numai cateva cohorte de mitomani care nu au avut bunul simt sa considere ca au castigat bani dintr-o eroare a tranzitiei. Asta este o tema: cat de greu se pot castiga bani adevarati. De unde sa invete acesti copii?".

De asemenea, fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea atragea atentia, in cadrul unei emisiuni de televiziune, ca din esecul inregistrat anul acesta la bacalaureat ar trebui sa invete toata lumea, inclusiv jurnalistii, care trebuie sa devina mai responsabili cu modelele pe care le pomoveaza in mass-media.

"Uite unde se ajunge daca se promoveaza ca exemple de reusita sociala, in mod constant, oameni care au reusit in viata fara sa invete si fara sa munceasca!", sublinia ministrul.

De asemenea, Daniel Petriceanu, profesor de matematica la Colegiul National Mihai Viteazul din Capitala, recunostea cu tristete, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca elevii nu mai stiu, pur si simplu, de ce trebuie sa invete, nu mai cred ca a sti este o necesitate si o onoare.

"De ce sa mai invete cand toti sustin sa nu o faca? Profesorul, practic, trebuie sa aduca argumente impotriva tuturor. 'Noi, impotriva tuturor!', ca sa spun o vorba mare. Este foarte greu, chiar daca esti un profesor pasionat de ceea ce faci. Trebuie sa ai in fata copii care sa creada in tine", spune acesta.

"Suntem noi impotriva tuturor!" - ce crede un profesor de la un liceu de elita despre Bac-ul 2011

In acest context, am incercat sa aflam ce modele de viata, comportament si atitudine le propun politicienii romani tinerilor de astazi si care sunt argumentele pentru care fac aceste recomandari. Precizam ca intrebarile au fost adresate telefonic iar raspunsurile au fost spontane.

Sever Voinescu: Eu am avut si am un model - Andrei Plesu

Mi-e greu sa vorbesc despre un model care ar fi acceptabil sau potrivit pentru oricine, in orice context. E vorba de o intalnire norocoasa, care se petrece sau nu. Nu toti oamenii au modele. In general poti sa iti faci viata gandindu-te la apropiatii tai, nu trebuie sa ai neaparat ca model o figura importanta. Adesea modele pot fi parintii, fratii, surorile, un prieten, aceste modele sunt mult mai eficiente, cu forta modelatoare mult mai mare decat altele.

Eu am avut un model, am si acum: pe Andrei Plesu. Poate fi un model si pentru ei. E acolo, doar sa il 'acceseze". Si mai exista oameni in Romania care pot fi modele.

De ce l-am ales? E o poveste lunga. Fapt este ca mi-a marcat viata ca nimeni altcineva. Pentru asta il respect si ii sunt recunoscator. Este mentorul meu si il asum ca atare.

Si mai cred ceva. Modele se gasesc, dupa cum am spus, in primul cerc, al familiei, dar exista si un model absolut, la care avem acces toti, care se cheama Iisus Hristos. Intre cercul tau de apropiati si Iisus Hristos se afla milioane de oameni. Si acolo poti gasi modele. Problema nu e ca ele nu exista, problema este: le cauta cineva? Eu nu cred ca tinerii nu au modele, ci ca nu le cauta. Nu ii intereseaza.

Cristian Diaconescu: Nicolae Steinhardt, pentru ca valoriza inaltarea prin cultura

Le propun tinerilor modelul pe care l-am avut eu in viata, Nicolae Steinhardt. Il cunosc, de aceea il nominalizez.

In primul rand, a fost un erudit, un om care stia 11 limbi straine, doua dintre ele limbi moarte, pe care le-a invatat doar din dorinta de a fi un intelectual dincolo de parametrii uzuali ai acestui concept, pentru ca a infruntat puscaria, si a trecut prin puscarie nedrept, dar a iesit de acolo fara niciun fel de ranchiuna, pentru ca a trecut prin acele stavile de viata, cazne, pe care i le-a dat Dumnezeu si cu toate acestea a iesit senin din ele.

Pentru ca era un patriot cum multi nu prea isi imagineaza, pentru ca era, dupa botezul in puscarie, un credincios ortodox fara a fi un bigot, pentru ca nu vedea niciun fel de realizare in extreme, dar pentru ca valoriza tot ceea ce inseamna inteligenta, tot ceea ce inseamna o inaltare prin cultura.

A dorit nu numai sa faca foarte multe in ceea ce il priveste, dar si viata i-a dat pe masura.

Marko Bela: George Enescu si Bela Bartok, Janos Bolyai si Victor Babes

Modelele pe care trebuie sa le recomandam nu s-au schimbat. As propune personalitati care au reusit sa produca valori pentru comunitatea lor sau pentru natiunea lor, sau, in general, pentru omenire. Avem foarte multe modele in propria noastra istorie, aici in Romania. Pot sa recomand pe George Enescu sau Bela Bartok, pot sa recomand pe Janos Bolyai sau Victor Babes.

Pe toti acestia ii recomanda munca, dupa parerea mea, si consecventa in interesul autoexprimarii si crearii unor valori importante.

Eu cred ca tanara generatie de astazi e tot atat de ambitioasa ca si celelalte, eu cunosc foarte multi tineri ambitiosi care au lucrat si lucreaza foarte mult. Eu nu vad o criza a tinerei generatii. Dar e foarte important ce le oferim noi ca model.

Si apropo de modele, nu prea as putea sa le recomand, in general, ceea ce se intampla in politica, de exemplu. Certuri, promisiuni nefondate, cateodata inclusiv minciuni.

Eu inca ceva le-as mai recomanda tinerilor de azi: sa nu confunde Internetul cu propria lor minte.

Varujan Vosganian: Raluca Salajan - tinerii care au murit la Revolutie pot fi modele de trait

O sa dau un model: Raluca Salajan. O fata care era clasa a XII-a la Liceul Iulia Hasdeu si a murit in 1989 impuscata in abdomen, ducand mancare iubitului ei, care era soldat la Academia Militara. Copiii invata despre Ana lui Manole, care a murit ducand mancare iubitului ei, dar nu invata despre o fata de varsta lor, care a murit la fel.

Tinerii care au murit in Revolutie, de varsta lor, pot fi niste modele de trait. Dar ei lipsesc complet din manuale.

Varujan Pambuccian: Propun modelul inventatorului american de secol XIX si pe Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coanda

Eu o sa le propun niste modele, dar sunt din alte zone geografice. As propune modelul inventatorului american de secol XIX, care, pleca foarte de jos si reusea prin felul in care gandea sa ajunga foarte repede un om respectat si important in societatea americana. A fost modelul care a ridicat Statele Unite.

Acest model este valabil si astazi, chiar daca lucrurile pe care oamenii le gandesc acolo sunt repede cumparate de corporatii mari. Dar e foarte simplu ca, avand o scoala ca lumea, incercand sa intelegi ce e in jurul tau si incercand sa transformi ce e in jurul tau, sa reusesti sa iti faci tie, in primul rand, o viata placuta, sa reusesti sa traiesti inteligent si normal.

Din Romania, din pacate, foarte multe din numele pe care le pot da au realizat lucruri mari plecand prin alte parti. Ma gandesc insa si la oameni care nu au facut asta, cum ar fi Aurel Vlaicu si Traian Vuia. Ma gandesc si la Henri Coanda, care a fost un mare inventator roman, urias.

Au avut succes pentru ca au avut doua scoli facute bine: una care tinea de un anumit fel al societatii de a privi educatia si una care tinea de scoala in sine.

In momentul asta traim insa intr-o societate tabloidizata rau, in toata zona euro-atlantica, nu e doar un fenomen romanesc. Toata lumea se uita cu speranta la stat, si cu cereri din ce in ce mai clare catre stat, si foarte putini incearca sa reuseasca prin puteri proprii. Iar dupa aia se mira ca vine tanarul din Pakistan sau din India, cu "lectia foamei", cu o scoala facuta crancen, cu dorinta de a reusi in viata, si ocupa locurile de manager, de director, locurile bune din societate.

Lucrul asta se intampla foarte serios in SUA, in Europa occidentala, unde fenomenul e deja maturizat. La noi e inca la inceput, iar eu sper ca noi sa il evitam, sa nu ajungem acolo. Sper sa reusim sa schimbam ceva in mentalul social, pentru ca aici e marea problema.

Ce s-a intamplat la bacalaureat este o oglinda a ceea ce suntem acum, din pacate. Asa suntem, poate chiar un pic mai rau. Nu putem spera, cu speranta nu rezolvam nimic, ca noi tot speram de vreo 600 de ani si nu se intampla nimic semnificativ.

Primul lucru care ar trebui sa se intample la nivelul societatii este ca ea sa fie mult mai libera, administratia sa nu puna piedici la fiecare pas unui om care incearca pe puterile lui sa se dezvolte. Ganditi-va la ce se intampla cu marea masa de copii, care termina facultati care nu sunt cerute de nimeni. Toti se gandesc sa se angajeze la stat! Nimeni nu se gandeste 'ce pot eu sa fac pe puteri proprii?' De ce? Societatea, prin malul functionaresc imens pe care il are, descurajeaza. In acelasi timp insa, unul care tine de carte si are puterea ca, dupa aceea, sa se tina de el insusi, reuseste in viata.

Piedica e reala, dar nu e cauza. Cauza sta in primul rand in mentalitatea ca poti sa ai o diploma oarecare si e suficienta, si ca, in general, prin viata poti sa treci ca gasca prin apa.

Uitati-va ce buluceala este la facultatile de "balet si bune maniere", si cat de putini merg in zona de stiinte naturale, stiinte ingineresti, matematica, unde e mai greu putin.

Madalin Voicu: Nu stiu cati au auzit de Tutea, Cioran, Bach, Beatles

Sigur ca modele sunt, nu stiu daca cele pe care eu le am si dupa care m-am ghidat sunt cunoscute sau ar putea fi in atentia tinerilor de astazi. Nu stiu cati au auzit de Tutea sau de Cioran, sau, din randul muzicienilor, de cei care m-au impresionat pe mine, incepand de la Bach si terminand cu Beatles.

Dar eu nu cred ca pregatirea, cultura si interesul tineretului de astazi sunt la un nivel la care sa spunem ca si-ar dori sa isi aleaga modele. Ei isi aleg doar tinte false, adica ceea ce vedem in tabloide sau in media "colorata". Nu cred ca putem avea pretentia ca media care promoveaza promiscuitatea poate naste interesul unui copil sau unui adolescent sau unui tanar de a-si cauta modele.

Asta tine de cultura, de educatia in familie, de pregatirea copilului inca din frageda copilarie, de un gen de comportament si de formarea lui. Modelele le ai din familie, daca esti dintr-o familie unde ti se recomanda sau unde vezi lucruri pozitive sigur ca la un moment dat ajungi sa ai si modele, inclusiv pe tatal sau mama ta.

Teodor Paleologu: Sa profitam de Regele Mihai si de Neagu Djuvara

De cand a murit tatal meu acum au ramas, din vechea generatie, Regele Mihai, care a luat 9,50 la Bacalaureat, si Neagu Djuvara. Sa profitam cat mai putem de prezenta lor printre noi.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#modele tineri politicieni, #Cristian Diaconescu, #Sever Voinescu, #Marko Bela, #Varujan Vosganian , #parlamentari