Mamaliga poate sa explodeze si a doua oara (Opinii)

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 23:12
2796 citiri
Mamaliga poate sa explodeze si a doua oara (Opinii)

Metafora mamaligii care a explodat cu ocazia evenimentelor din decembrie 1989 a vrut sa dea un contur plastic unei presupuse trasaturi generice a poporului roman: capacitatea aproape nelimitata de a suporta tot soiul de privatiuni si abuzuri, fara ca ceasornicul revoltelor sale spontane sa sune prea des de-a lungul zbuciumatei sale istorii.

Pe langa alte caracteristici psiho-etnice, romanii sunt, asa cum spunea Mihail Sadoveanu intr-un roman al sau: "rabdatori in suferinti", capabili sa-si inghita si sa-si reprime, aparent la nesfarsit, obida.

Ca printr-o lege a compensarii, insa, atunci cand paharul totusi se umple, izbucnirea este pe masura doleantelor reprimate. Asa s-a intamplat in istoria mai indepartata si mai recenta a tarii, iar stapanii vremelnici care s-au bizuit pe o rabdare fara sfarsit a supusilor au fost sanctionati de istorie si de propria lor lipsa de luciditate.

Ceea ce s-a intamplat in seara zilei de 15.12.2013 la Bucuresti ar trebui sa fie un semnal prevestitor pentru actualii carmuitori ca vasul este aproape de a da in clocot.

Cei care si-au imaginat ca se pot legana la nesfarsit pe valurile unei popularitati dobandite intr-un context favorabil si ca in numele acestei popularitati isi pot permite sa comita ceea ce cred ei ca le convine mai bine, ar trebui sa constate ca socoteala de acasa (parlament, cu "p" mic) nu se potriveste cu cea din targ (tara). Altfel spus, romanii nu sunt dispusi sa inghita orice.

Pentru ca, ceea ce s-a intamplat desfide orice logica a bunului simt, politic, dar si comun. Legiuitorii in cauza au vrut sa statueze ca romanii se impart in doua categorii strict delimitate. Oamenii de rand, care sunt supusi rigorilor legii, si "alesii", care ar avea voie sa faca cam orice le pofteste inima si orice le cer interesele fara de a da socoteala nimanui pentru faptele (faradelegile) lor.

Daca acest lucru s-ar fi petrecut in Evul Mediu, era cumva pe linia cutumei din acea epoca, bazata pe regimul privilegiilor de casta. Dar ne aflam, hat, in mileniul al treilea, suntem un stat, cica, democrat, membru al UE si al NATO, adica un club al democratiilor consolidate si ne-am cam obisnuit, macar cu ideea, daca nu cu realitatea, egalitatii in fata legilor. Ori recentele modificari legislative, initiate la adapostul intunericului si omertei, ar voi sa stabileasca exact contrariul.

Demonstratia destul de violenta la care am facut referire dovedeste ca nu este exclus, daca unora nu le vine mintea cea de pe urma, ca "mamaliga" sa mai explodeze o data. Sentimentele norodului sunt extrem de schimbatoare. Aceiasi care azi te aclama, maine vor da cu pietre. Deoarece supararile se acumuleaza. Azi, una, maine, alta, pana cand roata se suceste cu totul.

Mai mult decat saracia, mai mult decat lipsurile, suparatoare si revoltatoare este inechitatea, ideea ca unii sunt mai presus de lege si ca ceilalti nu au decat tristul privilegiu de a tacea si de a face totul pentru bunastarea si fericirea celor pe care ei insisi i-au investit cu misiunea de a-i reprezenta si guverna.

Pazea!

Citește și:
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. În ciuda...