Miza unor alegeri fara miza (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 21 August 2011, ora 13:30
3460 citiri
Miza unor alegeri fara miza (Opinii)

Desi miza e mica, pentru ca invingatorul se bucura de numai un sfert de mandat, alegerile partiale din Neamt si Maramures sunt, in contextul actual, foarte importante, ca semnale politice.

Cele doua colegii libere au apartinut unui social democrat si unui liberal, asa ca pentru PDL o victorie ar fi un plus binevenit adus majoritatii destul de rarefiate, dar mai ales o revigorare a increderii foarte valoroasa in contraponderea sondajelor deloc vesele. Democrat liberalilor le-ar prinde tare bine un masaj psihologic care sa arate ca dracul nu e chiar asa de negru si picajul chiar asa abrupt.

USL lupta sa pastreze ce-i apartine deja, asa ca o eventuala infrangere ar insemna pierderea unuia sau a doua din mandatele deja adjudecate. Dar nu doar victoria in sine conteaza, cat scorul cu care ar fi ea obtinuta. Este pentru prima data cand cele doua partide trimit candidati comuni in alegeri parlamentare, asa ca rezultatul va fi un test pentru anul viitor.

Daca social liberalii vor inregistra victorii peste 50%, acestea vor putea fi interpretate drept o validare pentru existenta si strategia USL, daca nu cele doua scrutine ar putea zdruncina serios premisele Uniunii, chiar intr-un moment cheie, acela dinaintea marii imparteli de primarii si colegii.

In privinta candidatilor observam tendinte interesante. In Neamt, PDL a incercat, intr-un fel, o repetare a strategiei Teo Trandafir. Adica a ales un candidat cu priza la un anumit tip de electorat, agricultor cunoscut, dar foarte putin asociat cu partidul, cadidat care a mai si dus o campanie sub alta culoare decat consacratul portocaliu democrat liberal. Asadar o eventuala victorie a lui Adrian Radulescu nu stiu in ce masura ar fi si una a partidului. Mai degraba cred ca ar fi o dovada ca dl. Radulescu a reusit sa se distanteze foarte eficient la nivelul imaginii de democrat liberali.

De altfel, am vazut ca, in afara de Sulfina Barbu, n-au prea fost in campanie in Neamt lideri democrat liberali, in timp ce, in tabara cealalta, Victor Ponta si Crin Antonescu au dantuit in hore si s-au intrecut in discursuri electorale, de-a dreapta lui Liviu Harbuz. Va suna cunoscut, numele nu-i asa? Are si de ce. Domnul Harbuz a fost unul dintre oamenii lui Adrian Nastase si in guvernarea 2000-2004 a ocupat functia de sef al Autoritatii Sanitar Veterinare, dupa care a devenit omul de casa al familiei Sarbu-Ponta.

Exista si multe povesti despre banii buni pe care i-ar fi facut, de exemplu, din afacerea cu mancare pentru adaposturile de caini comunitari. Cert este ca, cam ca orice pesedist care se respecta, s-a invartit de un dosar penal pentru abuz in serviciu si detrunare de fonduri si de un NUP aferent. La fel si candidatul USL din Maramures, Florin Tataru, despre care propriul avocat marturiseste acum ca ar fi comis faptele pentru care a fost acuzat. Fapte care suna cam sinistru: intr-o seara ar fi rapit un angajat, l-ar fi pus in portbagajul masinii, l-ar fi dus in padure, unde l-ar fi dezbracat, i-ar fi tras suturi in testicole si i-ar bagat in gura teava pustii incarcate.

Se pare ca PSD insista sa defileze din nou cu colectia sa de dosariabili, specie bine reprezentata in partid. Dar nu vad de ce ne-am mira cat timp, in mod evident, Adrian Nastase insusi isi lustruieste deja stiloul de premier din umbra, caci la vedere nu-l va accepta in veci Bruxelles-ul.

Interesante si tusele locale, caci in Maramures UDMR merge cu candidatul USL, care insa a pierdut sprijinul fostului titular al colegiului, Catalin Chereches fost liberal care a devenit primar al Baii Mari ca independet sprijinit de USL. Uniunea si-a pus pe rever victoria lui Catalin Chereches, care, iata nu-i foloseste acum la nimic. E drept, Florin Tataru s-a consolat cu sprijinul fostului primar al Baii Mari, Cristian Anghel, condamnat pentru abuz in serviciu de Curtea de Apel Cluj. Spiritele inalte s-au intalnit din nou.

Cat despre campanie, ea ne-a aratat la ce ne putem astepta anul viitor, cu unele tuse de un comic nebun. Caci daca cu micii, berea, sacosele si gecile de toate culorile deja ne-am obisnuit si n-au lipsit nici de aceasta data, brichetele cu Mircea Geoana impartite acum, la aproape doi ani dupa "glorioasa" sa infrangere din 2009, sunt o surpriza. Dar daca investitia a fost deja facuta si atunci n-a adus rezultatul scontat, macar acum sa se dovedeasca utila. In politica romaneasca nimic nu se pierde, totul se refoloseste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri Neamt Maramures, #USL PDL Neamt Maramures , #parlamentari