Ziare.com

Mustrari dure pentru Romania din partea OSCE: Amendamentele privind insulta calomnia pot duce la autocenzura

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 21:29

   

Mustrari dure pentru Romania din partea OSCE: Amendamentele privind insulta calomnia pot duce la autocenzura
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) dezaproba amendamentele prin care insulta si calomnia devin din nou incriminate de Codul Penal si solicita autoritatilor romane sa nu introduca aceste masuri in textul de lege.

"Incriminarea discursului poate pune frana dezbaterilor si poate fi folosita pentru a proteja oficialii de critici. Teama de acuzatii penale ar putea duce la autocenzura si, in cele din urma, poate avea un efect nedorit asupra jurnalismului de investigatie. De aceea, sunt ingrijorata de recentele amendamente legislative", a declarat Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pentru liberatatea media, potrivit Mediafax.

Societatea civila: Insulta si calomnia nu sunt penale! Nu promulgati modificarile Codului

Mijatovic a condamnat modul in care societatea civila a fost exclusa din procesul de consultare, dar face un apel la autoritatile competente din Romania pentru a respinge amendamentele cu pricina. Totodata, reprezentanta OSCE a spus ca, daca Romania va adopta aceste masuri, va face un regres in ceea ce priveste libertatea presei si a amintit de momentul 2006, cand insulta si calomnia au fost dezincriminate.

De asemenea, Dunja Mijatovic a atras atentia ca rolul jurnalistilor este acela de a informa "societatea asupra unor chestiuni de interes public fara teama de a fi urmariti penal".

Marti, parlamentarii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor au adoptat mai multe amendamente controversate, printre care se numara si un proiect de lege pentru abrogarea articolelor din Codul Penal privind calomnia si insulta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

OSCE: Mustrari dure ="cadoul de Craciun" al parlamentului pt. romani

*

 

Ne ducem cu pasi repezi spre comunism in zbor!

Pontalaule, ai pierdut deja 25% dintre votanti!Ceausescu era copil pe langa tine!!!Chiar si basescu.
Duci tara spre haos, tipule, si nu e bine!!Maine vei auzi"jkos guvernul", iar cei ce striga asta vor avea dreptate.Nu mai ai 70%

 

Si astea de la OSCE, nu stiu ca Ponta e palgiator

si ca chestia asta e secret, nu trebuie cunoscuta de poporenii de rand? Poporenilor de rand trebuie sa li se spuna ca din carti se fac alte carti, ca si filosofii antici au fost niste mici mari plagiatori.

 

s-a scrantit lumea

INSÚLTĂ ~e f. Vorbă sau faptă care lezează demnitatea sau reputația cuiva; jignire; ofensă; injurie

CALOMNIÁ, calomniez, vb. I. Tranz. A vorbi pe cineva de rău, a spune lucruri neadevărate despre cineva, a discredita pe cineva in onoarea sau reputația sa; a defăima, a barfi, a cleveti, a huli, a ponegri.

Deci asa ceva nu trebuie pedepsit ?
Adica se pregateste o societate in care oricine poate fi "distrus" , facut praf de cine vrea cind vrea fara ca cel ce agreseaza sa raspunda in vreun fel ?

ONG-urile acelea care sunt contra introducerii penalului pentru asa ceva ...cica ...apara drepturile omului ?
Caror oameni ? , a viitorilor dictatori poate .

Ceva nu e in regula la ora asta in lime , asta e clar.

 

Ceva="Romania" nu e in regula la ora asta in lume,asta e clar!

Bravo delta! esti isteata! te-ai prins! asa e! "Ceva=Romania nu e in regula la ora asta in lume, asta e clar." Da, Romania este acel "ceva" in neregula! Ori, tu crezi ca Romania e perfecta si restu' omenirii sunt toti.....in neregula?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor