Noi probleme la statut: Incompatibilitatea avocatilor

Joi, 07 Februarie 2013, ora 08:18
3227 citiri
Noi probleme la statut: Incompatibilitatea avocatilor
Foto: Arhiva B1TV

Presedintele Comisiei pentru Statut, Gabriel Vlase, a declarat, miercuri seara, ca in ceea ce priveste incompatibilitatea parlamentarilor cu calitatea de avocat a existat "o formulare incorecta" in raportul initial al comisiei asupra proiectului de Statut, lucru care va fi corectat.

"Formularea era incorecta, intr-adevar, ca erau investiti cu functie de autoritate publica, cumva s-au simtit eliminati cu totul (declarati incompatibili toti avocatii parlamentari - n.red.) si atunci am precizat ca avocatii care se incadreaza la 82,1 sunt incompatibili. (...)

Au venit avocatii, fiind mai atenti ca ceilalti, mai aplicati, au constatat ca investirea cu o functie de autoritate publica nu corespundea cu titulatura de avocat", a explicat Vlase.

Modificarile cerute de Basescu la Statutul parlamentarilor, adoptate de comisie

El a precizat ca in noua forma ce urmeaza a fi redactata la nivelul comisiei va fi pastrat regimul incompatibilitatii doar pentru parlamentarii avocati care pledeaza in procesele de mare coruptie sau impotriva statului.

Mai multi parlamentari din Comisiile juridice ale celor doua Camere ale Parlamentului si-au manifestat, miercuri seara, nemultumirea fata de modul in care a fost modificat Statutul parlamentarilor in cadrul comisiei de specialitate, ca urmare a solicitarii de reexaminare.

O serie de parlamentari juristi i-au cerut miercuri seara socoteala presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, pentru modul in care a fost redactat raportul comisiei de specialitate in cazul solicitarii de reexaminare formulata de seful statului, potrivit unor surse parlamentare.

Intre cei nemultumiti s-au numarat liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, senatorul PSD Serban Nicolae, senatorul UDMR Mate Andras, care au semnalat faptul ca intre modificarile aduse la Statut s-ar propune starea de incompatibilitate a parlamentarilor cu calitatea de avocat, au mentionat sursele citate.

Astfel, in raportul Comisiei de Statut se preciza la sectiunea privind incompatibilitatile: "Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu functiile publice de autoritate prevazute la art. 81 alin. (2) si la art.82'1 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare".

In sectiunea de motivare a amendamentului adus se arata ca propunerea este "pentru indreptarea unei necorelari existente in legea Legea nr. 161/2003". "Fara aceasta corelare nu ar exista incompatibilitatea prevazuta la art. 82'1 (incompatibilitatea cu calitatea de avocat)", se arata in explicatia la modificarea propusa la Statut.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Zeci de imobile din București, monumente istorice sau blocuri de locuit, vor fi consolidate. Clădirile celebre aflate pe listă FOTO
Zeci de imobile din București, monumente istorice sau blocuri de locuit, vor fi consolidate. Clădirile celebre aflate pe listă FOTO
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat luni, 26 februarie, că 80 de imobile vor fi consolidate cu fonduri nerambursabile obținute din surse naționale și europene, dar și cu bani de la...
Cum vede acum Mircea Geoană momentul ”Mihaela, dragostea mea”: ”Sunt un om mai țeapăn” VIDEO
Cum vede acum Mircea Geoană momentul ”Mihaela, dragostea mea”: ”Sunt un om mai țeapăn” VIDEO
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit recent, într-un podcast, despre momentul ”Mihaela, dragostea mea” din 2009. Fostul lider al PSD a fost întrebat în emisiunea...
#statut parlamentari avocati incompatibili , #parlamentari
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă asta-i calitatea trimişilor noştri în Parlament... Mulţi, da',.