Noul statut al parlamentarului - ce propune pentru incompatibili, chiulangii si neafiliati

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 19:57
3415 citiri
Noul statut al parlamentarului - ce propune pentru incompatibili, chiulangii si neafiliati

Mai multe propuneri de modificare a Statutului parlamentarilor au fost inaintate, miercuri, printre acestea figurand cea potrivit careia alesilor aflati in conflict de interese le va fi interzis sa participe la lucrari, ori modificarea care prevede ca parlamentarilor sa li se opreasca din indemnizatie daca lipsesc la cel putin o activitate.

Proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor cuprinde o prevedere prin care cei aflati in conflict de interese si in cazul carora a fost emisa o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila vor fi sanctionati, interzicandu-le sa participe la lucrarile Parlamentului pentru sase luni.

"Deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese, constatat prin raportul ANI, ramas definitiv prin neatacare sau prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila se sanctioneaza disciplinar cu intezicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult sase luni", se arata in documentul propunerii de modificare.

Li se va opri 1% din indemnizatie daca lipsesc la cel putin o activitate

Totodata, parlamentarilor li se va opri 1% din indemnizatie daca lipsesc la cel putin o activitate a Legislativului, potrivit proiectului noului Statut al senatorilor si deputatilor.

"Neparticiparea la cel putin o activitate parlamentara desfasurata in sediul Parlamentului, in cadrul programului si ordinii de zi aprobate de Biroul Permanent, se considera absenta nemotivata si are drept consecinta retinerea a 1% din indemnizatia lunara bruta a deputatului sau a senatorului", se arata in documentul propunerii.

In actualul Statut, parlamentarii care lipseau de la cinci sedinte ale Camerei sau la trei sedinte ale comisiei permanente pierdeau dreptul la indemnizatie, diurna si la celelalte drepturi banesti corespunzator perioadei in care a lipsit. De asemenea, acestia trebuiau sa justifice in scris motivul pentru care au absentat.

"Neparticiparea la cel putin o activitate parlamentara desfasurata in sediul Parlamentului, in cadrul programului si ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se considera absenta nemotivata si are drept consecinta retinerea a 1% din indemnizatia lunara bruta a deputatului sau a senatorului.

Regulamentele Camerelor stabilesc procedurile de urmat pentru executarea prevederilor prezentului articol, inclusiv acordarea concediilor cu plata drepturilor banesti, care nu pot fi mai mari de 8 zile pe durata unei sesiuni si care se aproba de Presedintele Camerei pentru cele de pana la 4 zile si de Biroul permanent al Camerei pentru cele de peste 4 zile", se mai arata in proiectul de modificare a Statutului.

Parlamentarii nu-si mai pot angaja membriii familiei sau rudele

In plus, potrivit noului Statut, alesii nu isi mai pot angaja membrii familiei sau rudele ori afinii pana la gradul al III-lea la biroul parlamentar.

"Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pana la gradul al IlI-lea nu pot fi angajati la respectivul birou parlamentar", se arata in documentul propunerii de modificare a Statului.

Parlamentarii neafiliati nu vor mai putea sa-si faca grupuri parlamentare

Proiectul de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor cuprinde si o prevedere prin care alesii parasesc grupul parlamentar din care fac parte si devin neafiliati nu isi pot construi grupuri parlamentare.

"Deputatii sau senatorii care parasesc grupul parlamentar din care fac parte, in conformitate cu art. (1) devin deputati neafiliati, daca nu se afiliaza unui alt grup parlamentar. Deputatii si senatorii ramasi neafiliati nu isi pot constitui grupuri parlamentare", se arata in documentul respectiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#propuneri modificari Statut parlamentari, #parlamentari conflict interese, #parlamentari absenti lucrari Legislativ , #parlamentari