Opinie politica: Schimbarea adevarata? Doar prin vot, in 2016

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 08:21
2993 citiri
Opinie politica: Schimbarea adevarata? Doar prin vot, in 2016

"Revolutia Colectiv" a schimbat un guvern care isi terminase toate resursele de legitimitate si incredere, avand un premier trimis in judecata si un partid de guvernare corupt pana in maduva oaselor.

O asemenea schimbare cred ca este importanta, mai ales ca avem un guvern mult mai onest si profesionist decat cel condus de Victor Ponta.

Stiu insa ca nu este de ajuns si ca oamenii care au iesit in strada dupa tragedia din Colectiv, precum si milioanele care au gandit la fel ca ei, vor mai mult. Parlamentul (din care fac si eu parte) a ramas acelasi, cu prea multi oameni care gandesc precum pe vremea comunismului si prea multi care au probleme serioase cu legea.

O schimbare "adevarata" nu inseamna numai o schimbare de guvern. O schimbare adevarata inseamna si o schimbare in Parlament, dar o schimbare adevarata.

Presedintele Klaus Iohannis a spus-o in discursul sau din Parlament: In 2016 e nevoie de reconstructia increderii intre societate si politicieni.

Asta nu se poate intampla in cazul in care punem pe liste oameni inculpati, trimisi in judecata, chiar condamnati si in care se voteaza pentru protejarea coruptilor, asa cum se intampla adesea in Parlament.

Prima schimbare trebuie sa vina din interiorul partidelor - sa respecte criterii serioase de integritate, nu numai in privinta oamenilor, ci si in privinta politicilor.

Deja PNL a stabilit niste criterii solide de integritate, iar PSD pare ca vrea sa mearga pe aceeasi directie, desi nu si le aplica din start, din moment ce liderul sau, Liviu Dragnea, e condamnat la inchisoare, in prima instanta.

Dupa aceea urmeaza rolul alegatorilor, care trebuie sa iasa la vot in numar cat mai mare, cum s-a intamplat si in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Nu sunt toate partidele la fel si nu sunt toti politicienii la fel. Doar iesind la vot si alegandu-i pe cei mai buni (sau pe cei mai putin rai, daca vreti), se poate schimba ceva.

Altfel, vor fi alesi cei rai, cei care isi folosesc averile obtinute din furat pentru a-si finanta campaniile si care sunt tot ceea ce urasc cei mai multi dintre cetateni.

Nu, nu suntem toti politicienii la fel, e o afirmatie la care tin! Unii dintre noi n-am devalizat intreprinderi si nu am primit valize cu bani. Eu cred ca la PSD se gasesc cei mai corupti si decisi sa puna bete in roate Justitiei, dar nu sunt atat de ipocrit incat sa nu recunosc faptul ca are si PNL problemele sale.

Iesirea la vot si alegerea unor politicieni care pot intr-adevar schimba ceva e prima si cea mai importanta conditie a schimbarii.

Daca oamenii nu ies la vot si nu-i aleg pe cei care vor si pot sa faca ceva pentru Romania, revolta din Colectiv si schimbarea de guvern vor fi ocazii pe jumatate irosite pentru tara.

In 2016 avem sansa unei schimbari mari, acum am avut doar o schimbare pe jumatate.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...