Parlamentari fara imunitate? Vot secret sau la vedere? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Februarie 2015, ora 12:46
5932 citiri
Parlamentari fara imunitate? Vot secret sau la vedere? Dezbatere Ziare.com

Refuzul Senatului de a incuviinta urmarirea penala in cazul lui Varujan Vosganian a readus in discutie problema imunitatii demnitarilor romani.

In actuala reglementare, in cazul parlamentarilor, nu e nevoie de incuviintarea camerei din care fac parte pentru a fi urmariti penal. Avizul este necesar in cazul lor doar pentru retinere, arestare sau perchezitie.

Pentru urmarire penala este nevoie de aviz doar in cazul celor care sunt acuzati pentru fapte comise in calitate de ministri.

Daca in momentul in care procurorii doresc sa inceapa urmarirea penala, fostul sau actualul ministru este si parlamentar, e nevoie de incuvintarea camerei din care face parte, cum este cazul lui Varujan Vosganian spre exemplu. Daca nu este parlamentar, este necesar avizul presedintelui Romaniei, ca in cazul lui Gabriel Sandu, spre exemplu.

Sunt aceste reglementari prea restrictive pentru Justitie? Trebuie ele modificate?

In viziunea presedintelui Klaus Iohannis "procedurile pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor si cele de efectuare a urmaririi penale pentru ministri si fosti ministri, membri ai Parlamentului, trebuie sa devina mai simple si mai transparente"

In general, politicienii sunt de acord cu acest punct de vedere, dar vad modificarile in mod diferit.

Deputatul PNL Cristina Pocora spune ca votul in cazul cererilor procurorilor trebuie dat la vedere: "Noi, de fapt, avem cazuri de tergiversare si blocare. PNL si-a propus si in trecut, acum cu atat mai mult, ca votul sa fie la vedere, sa nu mai existe niciun fel de dubiu.

Este decizia conducerii PNL si este un lucru larg impartasit de colegi. Trebuie sa votam la vedere tocmai pentru a nu mai exista accidente ca in cazul lui Varujan Vosganian."

In schimb, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca (PC), are indoieli ca desecretizarea votului este posibila din cauza principiului care spune ca votul referitoare la anumite persoane trebuie sa fie secret, dar considera ca inceperea urmaririi penale nu ar trebui restrictionata.

"Celeritatea rezolvarii acestor probleme a fost rezolvata prin modificarea statutului acum un an si jumatate. Nu aveam termene in care sa dam avizul pentru arestare, retinere si perchezitie, acum avem cele doua termene: 3 zile pentru raportul Comisiei Juridice si apoi 5 zile pentru votul in plen. Aceasta este singura imunitate a parlamentarilor. In situatia lui Vosganian, votul a fost pentru inceperea urmaririi penale in calitate de ministru parlamentar si pentru aceasta procedura nu exista termen, desi probabil ca s-ar impune".

Bogdan Ciuca a explicat ca, "in mod normal, Parlamentul nu constata vinovatia sau nevinovatia, ci doar daca este prigoana politica sau nu, adica un caz de abuz politic. In timp, rolul Parlamentului a fost putin denaturat, pentru ca el nu trebuie sa intre pe fond, sa stabileasca vinovatii sau nu. Asta e treaba judecatorului.

In plus, chiar daca Parlamentul avizeaza arestarea, perchezitia sau urmarirea penala, e decizia Parchetului daca aplica sau nu efectiv masura si in faza finala judecatorul stabileste vinovatia. Parlamentul nu trebuie sa se creada mai puternic decat ii permite legea."

In opinia deputatei PLR, Gratiela Gavrilescu, nu se impun modificari in reglementarea imunitatilor: "Asa cum functioneaza acum regulamentul, cel putin al Camerei Deputatilor, este intr-o norma de bun simt. Nu s-a tras de timp. Iar imunitatea nu se refera decat la declaratiile politice. Nu cred ca lucrurile ar trebui schimbate. Important este ca votul sa fie democratic si ca Justitia sa-si faca treaba.

Este mai putin probabil sa fie vot electronic. Eu nu am nimic de ascuns si cand a fost cazul mi-am si aratat votul, dar in cazul acestui vot este vorba de persoane, nu despre legi. In cazurile persoanelor, votul e secret, indiferent de speta."

In schimb, deputatul PSD Florin Iordache inclina spre eliminarea cu totul din Constitutie a imunitatilor: "Trebuie sa fie un regulament unitar la Camera si Senat, sa fie proceduri foarte transparente pentru a nu se da impresia ca Parlamentul blocheaza ceva. Poate schimbam procedura cu totul, poate renuntam cu totul la imunitate, dar combinat cu modificarea Constitutiei.

Parlamentul oricum nu verifica pe fond, nu e judecator sa dea sentinta, asa ca nu stiu daca ar mai trebui pastrata cu totul aceasta chestiune."

In schimb, profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu atrage atentia ca imunitatea parlamentarilor nu poate fi eliminata din Constitutie:

"In toata lumea pentru voturi si opinii exista imunitate. Ea nu poate fi eliminata. Imunitatea nu ii apara pe parlamentari decat de sicane si abuzuri facute de administratie. Asta e prima regula. A doua este autonomia Parlamentului.

Adica in toate situatiile in care e nevoie de interventia altor autoritati publice in privinta membrilor Parlamentului, e nevoie ca acesta sa isi spuna punctul de vedere. De aceea, e nevoie de aprobarea camerei pentru arestare, perchezitie si declansarea urmaririi penale. Autonomia Parlamentului s-a castigat intr-o mie de ani si nu poate fi eliminata".

Ceea ce se poate modifica insa e procedura pentru acordarea avizelor pentru ca ea nu este prevazuta de Constitutie, ci de regulamentele celor doua camere. "Regulamentul tine tot de autonomia Parlamentului. Aceasta autonomie are trei subautonomii: autonomia regulamentara, adica isi face regulile, autonomia bugetara, adica isi face bugetul, si organizatorica, adica isi alege conducerea.

Votul secret e prevazut doar de regulament, nu de Constitutie, deci oricand parlamentarii pot sa discute schimbarea modalitatii de exprimare a votului. Si se poate scoate votul secret din aceasta procedura. Se poate face cu ridicare de mana, ridicare in picioare, vot electronic cu liste publicabile", spune profesorul Iancu.

Ziare.com te invita la dezbatere. Trebuie modificat regimul imunitatilor? Este el excesiv sau doar abuziv aplicat? Ce modificari ar trebui aduse?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#imunitate parlamentari ministri, #vot secret imunitate , #parlamentari
Comentarii
Poza Android
Android
rank 5
Imunitate doar in unele cazuri si vot la vedere...
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5