Parlamentari infractori

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 31 August 2009, ora 13:18
3608 citiri
Parlamentari infractori

Promisiunea electorala fara acoperire sa fie considerata infractiune, este propunerea legisativa facuta, fara consultarea partidului, de deputatul PD-L, Mircea Giurgiu.

"Cine promite marea cu sarea in campanie electorala si nu se tine de cuvant ar trebui sa fie tratat ca infractor. Cei care sunt dovediti ca mint in campania electorala, adica fac in asa fel incat sa fie votati in urma unei minciuni, care se dovedeste ca nu este reala, sa sufere condamnare sau sa fie amendati si sa nu mai aiba dreptul sa candideze", a declarat deputatul PD-L Mircea Giurgiu.

Propunerea poate avea, desigur, doza ei de populism si demagogie, dar este insolita si foarte interesanta, o provocare, cu efect previzibil, pentru onestitatea parlamentarilor.

Asa cum suna propunerea, infractor ar deveni doar politicianul care in momentul lansarii promisiunii stie exact ca ea reprezinta o minciuna, ba chiar mizeza pe minciuna pentru a fi ales. Cu alte cuvinte vorbim despre o fapta pedepsita numai daca este savarsita cu intentie, nu din culpa. Ca urmare, politicenii care promit irealizabilul ar fi una din doua: ori infractori, ori tampiti.

Nu gasesc nimic in neregula intr-o asemenea reglementare. Adica, pedepsim reclama mincinoasa, care are ca efect doar niste bani pierduti, insa nu pedepsim minciuna care greveaza soarta tarii. O astfel de prevedere nu exista, e drept, in alte tari UE, dar niciunde in Europa miniciuna electorala nu este atat de raspandita si atat de grava, ajungand practic sa fraudeze grav, din punct de vedere moral, alegerile.

In acelasi timp insa, sunt ferm convinsa ca acest proiect nu are absolut nicio sansa sa devina lege.

Prima reactie negativa a venit chiar de la partidul lui Mircea Giurgiu. Deputatul PD-L, Mircea Toader, a apreciat ca pe colegul sau l-a batut soarele in cap. Niciun patid nu a salutat propunerea. Absolut logic, nu?

Daca privim actualul parlament prin prisma promisiunilor de la ultimele alegeri, Parlamentul este alcatuit 100% din infractori sau idioti.

In campanie, criza era o realitate, iar impactul asupra Romaniei devenise iminent, un lucru depsre care vorbeau nu numai jurnalistii cei panicarzi, ci si guvernatorul BNR. Si sa fi fost mult mai putin violent decat s-a dovedit, impactul inevitabil nu permitea cresteri salariale de tipul celor promise profesorilor, caramida de euro data tuturor repatriatilor sau scaderi spectaculaose de impozite. A fost o licitatie dementa de promisiuni electorale fara acoperire, pe care nu le pot emite decat mincinosii sau idiotii.

Cum nicio lege nu retroactiveaza, actualii alesi n-ar avea de ce sa se teama asa ca de ce n-ar vota reglementarea ca pe o asumare indirecta a responsabilitatii si o garantie ca asa un derapaj nu va mai fi posibil?

Tocmai pentru ca ei pregatesc in continuare astfel de derapaje. Tocmai pentru ca niciun partid nu intentioneaza sa renunte la miniciuni si sa adopte un model responsabil de politica. Abia asteapta sa se mai domoleasca actuala criza pentru a varsa din nou sacul cu promisiuni ametitoare precum margelutele stralucitoare de sticla, pe care electoratul sa le cumpere drept diamante. Si atunci cum sa nu ti se para o astfel de propunere ideea unui om batut de soare in cap?

Votul, daca proiectul va ajunge vreodata intr-o faza atat de avansata si nu va fi ingropat, din start, departe de orice ordine de zi, va dovedi ca in Romania actuala nu exista partide si parlamentari care sa doreasca o politica responsabila, profesionista si cat de cat onesta. Minciuna ramane la putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#parlamentari infractori, #lege pedeapsa promisiuni mincinoase, #campanie promisiuni , #parlamentari