Parlamentarii isi pot angaja rudele pe bani publici - cum se explica decizia

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 16:11
2680 citiri
Parlamentarii isi pot angaja rudele pe bani publici - cum se explica decizia
Foto: TVR Info

Decizia comisiei comune de statut potrivit careia angajarea rudelor la birourile parlamentare ale senatorilor si deputatilor nu reprezinta un conflict de interese a starnit reactii nu doar in societatea civila, ci si in randul senatorilor si deputatilor, unii dintre ei chiar membri in comisia respectiva.

Astfel, deputatul PDL Gelu Visan, membru in Comisia de statut, a declarat ca este "cu totul in neregula" din punct de vedere moral ca senatorii si deputatii sa-si angajeze rudele in birourile parlamentare, dar a explicat cum s-a ajuns la decizia respectiva.

"Comisia de Statut a analizat regulamentele Camerelor si Statutul parlamentarilor si a ajuns la concluzia ca nu exista o incompatibilitate in ceea ce priveste angajarea de catre parlamentari a rudelor in birourile parlamentare din circumscriptii. Asta nu inseamna ca n-ar putea exista o alta analiza, a legislatiei din Romania. Dar nu acesta este rolul Comisiei de Statut.

Noi lucram doar pe regulamentele Camerelor si pe statutul parlamentarilor. Insa, din cate stiu, e posibil sa fie un element in legea functionarilor publici, care sa prevada o incompatibilitate", a explicat acesta pentru Newsin.

"Chestiunea este destul de discutata si de disputata. Singura solutie este sa se modifice statutul deputatilor si senatorilor", a mai spus el, adaugand ca "rudele sa plece din birourile parlamentare".

"Din punct de vedere moral nu sunt de acord. Mi se pare un lucru de-a dreptul, deci de-a dreptul si total in neregula(...) Si din punct de vedere moral, si din punct de vedere al eficientiei, este profund gresit", a insistat deputatul PDL.

La randul sau, presedintele Comisiei parlamentare pentru Statut, senatorul PDL Gheorghe Birlea, a declarat ca problema angajarii rudelor in birourile parlamentare ridica serioase intrebari de ordin moral si trebuie rezolvata cat mai repede pentru ca duce la "situatii jenante".

"Sedinta s-a desfasurat in absenta mea (a fost la Bruxelles - n.red.) si s-a votat acest punct de vedere, el a fost si publicat in Monitorul Oficial si in consecinta trebuie sa se tina cont de el", a spus Birlea pentru Newsin, precizand insa "legal e una, moral e alta".

"Este un subiect care nu face bine nimanui, si de aceea trebuie sa il rezolvam cat mai repede", a mai adaugat Birlea.

Si senatorul PDL Radu Berceanu a declarat ca decizia comisiei "nu e in regula", in timp ce presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat ca nu a fost niciodata si nici nu va fi intr-o situatie de a avea rude angajate la biroul parlamentar.

In schimb, deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a explicat ca legalitatea angajarii rudelor alesilor in birourile parlamentare trebuie decisa de catre un judecator, nu de catre parlamentari, in conditiile in care in prezent "o interdictie clara nu exista".

"Este un contencios intre ANI si regulamentele si statutele din Parlament. Totul trebuie sa fie, si va fi transat, de catre un judecator, care va spune cum trebuie interpretata legea", a declarat Chiuariu pentru Newsin.

Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras-Levente, a comentat ca "ce e legal e moral".

"Eu sunt de 16 ani avocat si va spun ca in Romania, ca in orice stat de drept, unde nu ai norma de interdictie care sa prevada ca incalcarea prevederilor de la, sa zicem, articolul 1, alineatul 1, se sanctioneaza cu contraventie, etc, deci daca nu ai asta in textul de lege, atunci ai voie sa faci ce vrei", a declarat Mate pentru Newsin.

"Marea majoritate a problemelor sunt la noi, la UDMR si la minoritati. De ce? Pai unde gasesti tu experti vorbitori de limba bulgara? Sau de limba croata?", a mai spus Mate.

Si senatorul UDMR Cseke Attila, membru in Comisia juridica, considera ca nu exista prevederi legale care sa interzica angajarea de rude la birourile parlamentare, insa a sustinut ca nu recomanda acest lucru, precizand ca, personal,nu s-a aflat niciodata intr-o astfel de situatie.

Horia Georgescu (ANI): Decizia e profund eronata

Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a declarat ca hotararea luata de Comisia de Statut a Parlamentului privind legalitatea angajarii rudelelor alesilor la birourile parlamentare este "profund eronata" si impotriva deciziilor instantelor.

"Este o decizie profund eronata, practic dansii au dat o interpretare a legii 161/2003 a conflictului de interese, precum si o interpretare in materie penala. In Romania acest lucru poate fi facut numai in instanta. (...)Din pacate, arunca din nou o umbra de indoiala asupra activitatii dansilor", a declarat Georgescu pentru NewsIn.

Comisia comuna privind Statutul deputatilor si al senatorilor a decis intr-o sedinta din luna octombrie ca "situatia de conflict de interese nu poate fi retinuta in privinta angajarii personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor, prin incheierea unui contract de munca".

Comisia a dezbatut, in urma sesizarilor primite din partea grupului parlamentar UDMR precum si a lui Ioan Cindrea, deputat PSD, si a lui Stelica Iacob Strugaru-deputat PDL, interpretarea art.38 alin.6 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.

Mai precis, udemeristii, Cindrea si Iacob Strungaru au cerut comisiei sa se pronunte daca angajarea rudelor la cabinetele parlamentare reprezinta conflict de interese.

Kerekes Karoly (pe care ANI il acuza de conflict de interese pentru ca si-a angajat fiul si sotia la cabinet) este membru in comisia de Statut. El s-a revocat de la sedinta respectiva, fiind inlocuit de Pal Arpad, desemnat de Grupul parlamentar UDMR. De remarcat ca Arpad Pal a fost declarat si el incompatibil de ANI deoarece a propus angajarea si a avizat incheierea contractelor individuale de munca privind angajarea fiicei sale, Katalin Pal.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#rude angajate birouri parlamentari, #comisie statut birouri parlamentare, #conflict interese parlamentari rude , #parlamentari