Parlamentarii vor sa dea o lege prin care sa oblige Guvernul sa faca autostrada de la Iasi la Tg. Mures

Sambata, 20 Mai 2017, ora 19:26
4212 citiri
Parlamentarii vor sa dea o lege prin care sa oblige Guvernul sa faca autostrada de la Iasi la Tg. Mures

Un grup de 71 de parlamentari, din toate grupurile politice, cu exceptia ALDE, a depus un proiect de lege privind aprobarea construirii autostrazii Iasi-Targu Mures, "Autostrada Unirii", criticand intarzierile Guvernului de a face pasi concreti pentru acest obiectiv, si cere ca autostrada sa fie terminata in patru ani.

Potrivit legilor in vigoare, insa, doar Guvernul poate aproba astfel de investitii.

Proiectul este initiat de deputatul PMP Petru Movila, care reprezinta circumscriptia Iasi, si de deputatul PMP Marius Pascan, care reprezinta circumscriptia Mures. Alaturi de ei, au mai semnat initiativa alti 69 de parlamentari PNL, PSD, USR, UDMR si ai minoritatilor.

"Prezenta lege aproba executarea obiectivului de investitii Autostrada Iasi - Targu Mures, denumita in continuare Autostrada Unirii. Obiectivul de investitii Autostrada Unirii se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, din credite externe si din fonduri europene disponibile in cadrul exercitiului financiar multianual 2014-2020", se arata in proiect.

Initiativa desemneaza Ministerul Transporturilor drept coordonator al proiectului de investitii, stabilind un termen de finalizare de patru ani de la intrarea in vigoare a legii.

Semnatarii proiectului critica intarzierile Guvernului, care isi propune ca abia in 2021 sa inceapa realizarea studiilor de fezabilitate pentru aceasta autostrada.

"Prezenta lege aproba executarea obiectivului de investitii Autostrada Iasi - Targu Mures, denumita in continuare Autostrada Unirii. Obiectivul de investitii Autostrada Unirii se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, din credite externe si din fonduri europene disponibile in cadrul exercitiului financiar multianual 2014-2020"

"Cuantificam zece ani de studii si zeci de milioane de euro cheltuite pe studii de fezabilitate, studii care zac neatinse prin sertare. Oricat de mult are nevoie Romania de o autostrada de legatura intre Moldova si Transilvania, actiunile Guvernului denota o totala lipsa de strategie si directie", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii sustin ca acest proiect de lege are "o importanta semnificativa" si va sublinia necesitatea concretizarii autostrazii "in cel mai scurt timp posibil".

Sansele ca un astfel de proiect sa fie adoptat sunt foarte reduse, avand in vedere ca Parlamentul nu are competente in domeniul realizarii de obiective de acest tip, ci doar Guvernul. Potrivit legilor, toti pasii necesari pentru construirea unei autostrazi sunt decisi prin Hotarare de Guvern.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#parlament lege autostrada Iasi Tg Mures , #parlamentari