Parlamentul pregateste reguli mai stricte pentru jurnalisti: Cameramanii nu vor mai putea sa se apropie de alesi

Joi, 21 Iunie 2018, ora 13:06
6228 citiri
Parlamentul pregateste reguli mai stricte pentru jurnalisti: Cameramanii nu vor mai putea sa se apropie de alesi
Foto: captura video Facebook/Radu Mihail

Parlamentul va avea reguli mai stricte pentru vizitatori si jurnalisti, urmare a protestului de miercuri, a anuntat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta Birourilor permanente.

Tariceanu s-a aratat foarte deranjat de ceea ce s-a intamplat miercuri in Parlament, spunand ca sunt functionari care probabil nu si-au facut treaba.

Presedintele Senatului a precizat ca vor fi reguli stricte atat pentru vizitatori, cat si pentru jurnalisti, astfel incat cameramanii sa nu mai poata sa se apropie de parlamentari.

El a spus ca au fost mandatate secretariatele generale ale celor doua Camere ca, impreuna cu comisiile juridice, sa propuna masuri.

"Ceea ce s-a intamplat ieri in Parlament ne demonstreaza ca se incearca de catre USR si poate PNL, intr-o masura variabila sau mai mica, sa se transforme Parlamentul intr-un soi de Piata Matache. Cred ca unul dintre membrii Parlamentului a venit si v-a anuntat ca se incearca transformarea in unitate militara. Ei bine, vreau sa va spun ca elementul de referinta pe care unul dintre colegii nostri, domnul deputat Ciolacu, l-a propus pentru a se avea in vedere elaborarea propunerilor de modificare a regulamentului si a regulilor pe care le aplicam in Parlament este ceea ce se intampla la Parlamentul European.

Nici mai mult, nici mai putin. Daca la Parlamentul European nu sunt reguli civilizate, nu exista posibilitate de manifestare democratica pentru parlamentari, atunci nu stiu ce sa mai zic. Noi intentionam decat sa revenim la normalitate si sa nu lasam in Parlament sa degenereze in violente fizice, in agresiuni, asa cum mi s-a intamplat mie ieri din partea celor de la USR, a manifestantilor care au fost adusi si chiar si a celor care probabil unii dintre ei sunt astazi cu camerele de luat vederi aici", a explicat liderul ALDE.

El sustine ca protestul de ieri din Parlament a fost ca la rugby si afirma ca de 26 de ani de cand este in Parlament nu a vazut asa ceva.

"Ceea ce s-a intamplat a fost un fel de maul, ca la rugby, in care erau de-a valma diferite persoane. Sunt de 26 de ani in Parlament si ceea ce mi s-a intamplat ieri nu mi s-a intamplat niciodata de cand sunt in Parlament", a mai spus acesta.

In momentul in care unul dintre jurnalisti a vrut sa ii adreseze o intrebare, Tariceanu a spus: "Va rog sa ma lasati sa vorbesc. Daca va comportati asa, banuiesc ca sunteti una din persoanele care ieri erau la fel de amabile si civilizate, in ghilimele".

Tariceanu a mai declarat ca vrea sa modifice regulamentul din Parlament dupa modelul Parlamentului European si sustine ca nu trebuie sa aiba loc manifestatii de nicio natura in aceasta institutie.

"Pe baza propunerilor pe care le vom primi, asa cum v-am spus, si in baza bunelor practici de la Parlamentul European sau alte Parlamente democratice, le vom stabili si in Parlamentul Romaniei. Parlamentul nu trebuie confundat, nu se fac manifestatii publice nici pasnice, nici nepasnice. Ieri am vazut ca practica instaurata incet-incet de un an si jumatate de USR se extinde. Am avut parte de tot felul de noutati de tip PRM. Va aduceti aminte, dupa plecarea PRM-ului, in Parlament se instalase o atmosfera cat de cat civilizata. Acum, locul PRM a fost luat de partidul USR. Colegii mei nu suntem de acord cu asemenea gest de manifestari", a mai spus Tariceanu.

Presedinele Senatului a spus ca vor exista reguli mai stricte si pentru cameramani, deoarece acestia nu mai trebuie sa ii imbranceasca pe politicieni pentru a-i forta sa dea declaratii.

"In final o sa trebuiasca sa existe si anumite reguli in ceea ce va priveste, adica camerele pot sa stea acolo, nu cred ca trebuie sa vina toti cameramanii cu camerele peste noi, sa ne imbraneasca, sa ne forteze sa dam declaratii", a continuat acesta.

In timpul discursului premierului Viorica Dancila, de miercuri, din Parlament, a avut loc un protest chiar pe holurile Casei Poporului.

Manifestantii #Rezist au venit in Parlament cu bannere pe care erau mai multe mesaje pentru cei aflati la Putere.

"Cuib de hoti si de mafioti", "Dragnea, varul lui Erdogan, copilul lui Putin" si "Democratia moare. Romania, trezeste-te!", au fost cateva dintre mesajele celor prezenti.

Acestia au strigat "Ceausescu nu a murit, este Dragnea travestit", "Ne-am saturat cat ati furat" "Vrem Europa, nu dictatura", "Viorica, fa ceva! Pleaca, da-ti demisia", "Dragnea, nu uita: asta nu e tara ta!" si i-au cerut demisia Vioricai Dancila.

Ulterior, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca astfel de manifestari sunt "fasciste", iar un astfel de comportament l-au avut si comunistii.

"Aceste manifestari sunt de tip fascist. Asa a inceput fascismul si totalitarismul. Comunistii la fel s-au comportat dupa razboi. Nu sunt dispus sa inchid ochii si sa ma fac ca nu vad", a declarat Tariceanu, dupa sedinta Biroului Politic executiv al ALDE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest Parlament, #reguli jurnalisti Parlament , #parlamentari