Politicieni romani, despre afirmatiile presedintelui Lituaniei: Periculos de adevarate, surprinzatoare

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:22
4899 citiri
Politicieni romani, despre afirmatiile presedintelui Lituaniei: Periculos de adevarate, surprinzatoare

Parlamentarii romani au comentat pe marginea declaratiilor de miercuri ale presedintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care a avertizat Romania cu privire la maturizarea politicienilor romani, aderarea tarii la zona Schengen, dar si atragerea de fonduri europene.

Deputatul PDL Sever Voinescu, membru in Comisia de politica externa a Camerei Deputatilor, a declarat, miercuri, ca afirmatiile presedintelui Lituaniei sunt "periculos de adevarate".

"Tentativa de lovitura de stat a USL, o problema europeana"

Potrivit lui Voinescu, vizita presedintelui Lituaniei in Romania, dar si ceea ce se intampla la Strasbourg arata ca "tentativa de lovitura de stat dezvoltata de USL in perioada 3-29 iulie si cateva zile dupa, prin presiunile la adresa Curtii Constitutionale, este de fapt o problema europeana".

"Trebuie sa intelegem foarte bine care este dimensiunea gesturilor noastre politice din interior. Liderii USL au dovedit un provincialism lamentabil si nociv pentru Romania, crezand ca bataia lor, aici, este o problema care se rezolva intr-un fel de parcare marginasa a Europei, numita Romania", a comentat deputatul PDL.

Democrat-liberalul a mai spus ca Romania este parte a Uniunii Europene si ceea ce se intampla aici este extrem de important si la Bruxelles, si la Berlin, si chiar si in Lituania sau la Paris.

"Si Ponta, si Antonescu, fiind nauci din acest punct de vedere si comportandu-se intr-un provincialism dezgustator, au crezut ca pot sa il dea jos pe Basescu si acest lucru se petrece intr-un stat indepartat al lumii", a mai afirmat deputatul.

"Asta arata anvergura acestor doi lideri si cat sunt de periculosi pentru destinul european al Romaniei", a adaugat Sever Voinescu.

"Nu declaratiile politicienilor sunt importante, exista si in Lituania declaratii mai pitoresti"

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Laszlo Borbely, a afirmat, miercuri, ca afirmatiile presedintelui Lituaniei sunt "destul de surprinzatoare" si fac parte din sfera politicii interne din Romania.

"Chiar daca exista, probabil si in Lituania si in alte tari declaratii mai pitoresti ale politicienilor, eu nu cred ca declaratiile politicienilor sunt cele mai importante, ci ceea ce performeaza tara respectiva", a spus Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, in cazul unei vizite de stat, la un asemenea nivel, "nu e locul unor declaratii care intra, in mod clar, in sfera politicii interne din Romania, a luptei interne", ceea ce nu face decat sa inflameze aceasta stare din ultimele luni de zile.

Deputatul UDMR a mai aratat ca Lituania si Romania sunt doua tari din Uniunea Europeana, fiecare cu problemele ei. "Eu cred ca a excedat putin acelor cutume prin care un sef de stat vine in alta tara din UE si poate sa isi exprime un punct de vedere, dar este putin surprinzator, intr-adevar", a mai comentat Laszlo Borbely.

"Basescu sa tina cont de declartiile presedintelui Lituaniei"

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz, membru in Comisia de politica externa a Camerei Deputatilor, a spus, miercuri, ca daca presedintele Lituaniei a facut acele declaratii la Palatul Cotroceni, atunci ar trebui ca presedintele Traian Basescu sa tina cont de acele critici.

"Ar fi bine ca presedintele, care a asistat la aceste declaratii, sa tina cont de ele", a spus Duvaz, nedorind sa faca alte comentarii pe aceasta tema.

Lituania, avertisment dur pentru Romania: Daca nu va maturizati, povara cade pe umerii poporului

Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a lansat, in conferinta de presa de dupa intrevederea cu presedintele Traian Basescu, de miercuri, un avertisment la adresa Romaniei, spunand ca daca politicienii de la Bucuresti nu se vor maturiza, atunci tot greul va pica pe umerii populatiei.

"Este un avertisment, daca nu veti fi capabili sa va maturizati, atunci povara va fi pe umerii poporului si nu vi se va deschide zona Schengen", a spus sefa de la Vilnius.

Citește și:
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Bucureştiul este „un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o...
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că România merită să fie în Schengen, iar misiunea PNL este să continue demersurile în atingerea acestui obiectiv. „Mai întâi despre problema cea...