Presedintele ANI: Statutul parlamentarilor va crea confuzii juridice si va limita atributiile ANI

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 15:44
2843 citiri
Presedintele ANI: Statutul parlamentarilor va crea confuzii juridice si va limita atributiile ANI
Foto: Arhiva

Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, considera ca noua forma a statutului deputatilor si senatorilor, adoptata miercuri, va crea grave confuzii juridice si va limita atributiile ANI.

"Este vulnerabilizata procedura de evaluare a incompatibilitatilor si a conflictelor de interese pentru deputati si senatori deoarece sintagma 'orice prevedere contrara se abroga' introdusa de deputatul UDMR Marton Arpad va crea grave confuzii juridice si va fi folosita in vederea limitarii atributiilor ANI", a declarat Horia Georgescu pentru Ziare.com.

In opinia presedintelui ANI, prin adoptarea acestui amendament va fi "subminat mecanismul de verficare al incidentelor de integritate".

In plus, noul statut are si "o componenta neconstitutionala deoarece abrogarea articolelor de lege se face in mod expres si nu poate avea caracter general", considera Horia Georgescu.

"Este inca o dovada a faptului ca unii membri ai Parlamentului doresc diminuarea competentelor ANI prin interventii legislative, care sunt confirmate si de pozitiile exprimate public in ultima vreme de actori politici, fapt reprobabil care vulnerabilizeaza pozitia Romaniei in raport cu MCV si aderarea la spatiul Schengen, slabind increderea cetatenilor romani in perceptia asupra statului de drept", a mai declarat Horia Georgescu.

Statutul deputatilor si senatorilor, votat din nou. PDL contesta la CCR

Laura Stefan (EFOR): Sunt si alte prevederi neconstitutionale in Statut. Poate Opozitia il citeste

Laura Stefan, expert anticoruptie si membru al Expert Forum (EFOR), a comentat noua forma a statutului deputatilor si senatorilor, explicand care sunt efectele produse de amendamentul potrivit caruia toate prevederile care nu au acelasi text cu cele prevazute de actualul statut sunt abrogate.

"Inseamna ca legile speciale nu se mai aplica la parlamentari atunci cand ele prevad sanctiuni mai dure decat cele prevazute de statutul parlamentarilor sau alte sanctiuni decat cele prevazute de statutul parlamentarilor", a declarat aceasta pentru Ziare.com.

Expertul anticoruptie a subliniat insa faptul ca "in statutul parlamentarilor erau probleme mult mai mari care nu au fost contestate la CCR de catre Opozitie si nici rezolvata de aceasta modificare pe care eu o categorisesc ca fiind una excesiv cosmetica".

"Ma refer la prevederile referitoare la imunitatea parlamentara in materie penala unde, practic, se da dreptul comisiei din cadrul camerelor si nu plenului, asa cum spune Constitutia, sa decida daca blocheaza o ancheta. Iar acest lucru, este cel putin din perspectiva mea, complet neconstitutional.

Dar din pacate nu a fost atacata la Curtea Constitutionala, deci nu avem de unde sa stim ce va crede Curtea la momentul la care o astfel de prevedere va ajunge in fata ei. Inteleg ca Opozitia a anuntat ca va ataca inca o data Statutul la Curte. Sper ca macar de data asta isi va face timp sa si citeasca Statutul in integralitatea lui si sa il atace inclusiv pe chestiunile care tin de imunitatea penala a parlamentarilor.

Parlamentarii au votat miercuri cea de a treia forma a Legii Statului deputatilor si senatorilor, dupa ce aceasta a fost retrimisa la Parlament de presedinte pentru reexaminare si contestata cu succes apoi de Opozitie la Curtea Constitutionala.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Horia Georgescu Statut parlamentari, #Statut parlamentari neconstitutional, #amendament statut abrogare, #Laura Stefan Statut parlamentari , #parlamentari
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
zdrobirea Romaniei si cumparata bucata cu bucata in aplauzele