Presedintele comisiei pentru regulament a deputatilor: Electoratul nu te-a trimis in Parlament ca sa arati ca o paiata

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 23:22
3003 citiri
Presedintele comisiei pentru regulament a deputatilor: Electoratul nu te-a trimis in Parlament ca sa arati ca o paiata
Foto: cdep.ro

Presedintele comisiei pentru regulament din Camera Deputatilor, social-democratul Nicolae Vasilescu, este de parere ca parlamentarii romani trebuie sa aiba tinute oficiale decente, si nu sa vina in Parlament aratand "ca o paiata".

"Fiecare parlamentar are o educatie, pana la urma e vorba si de cei sapte ani de acasa pe care eu nu pot sa-i scriu in Cod, ii ai sau nu ii ai. Codul vine sa te indrume catre o cale buna, daca nu vrei sa o iei pe calea asta, mandatul este imperativ, nu am ce sa-i fac decat sa-l tot sanctionez, dar mandatul nu pot sa-l ridic, insa cred ca pana la urma cel care sanctioneaza efectiv este electoratul.

Eu nu cred ca te-a trimis electoratul in Parlament ca sa arati ca o paiata, te-a trimis in Parlament sa faci niste legi bune, sa participi la conceperea lor si sa arati in conformitate cu solemnitatea sedintei", a spus Vasilescu, intr-un interviu pentru Agerpres.

Comisia de regulament: Parlamentarul trebuie sa aiba o tinuta decenta si oficiala

Totodata, acesta a comentat si intrebarile unor jurnalisti daca deputatul Remus Cernea ar trebui sau nu tuns.

"Rolul unui astfel de Cod nu este acela de a participa cu parlamentarii la nu stiu ce prezentare de moda sau de coafuri. Poti fi decent si cu coada, n-are nicio relevanta, nu mai suntem ca pe vremuri sa te tunda cand te duci la scoala. (...) Din punctul meu de vedere, Remus Cernea poate sa aiba parul cat Casa Poporului daca poate sa intre cu el aici", a afirmat deputatul PSD.

Vasilescu a precizat ca, miercuri, Codul de conduita al parlamentarilor va pleca spre grupurile parlamentare pentru a fi analizat, urmand a fi adoptat la final in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului.

"Vorbind despre Codul de conduita se poate spune ca nu reprezinta neaparat o necesitate, din punctul meu de vedere, dar pentru ca trendul european este spre asa ceva sigur ca si Romania trebuie sa se incadreze in acest trend", a explicat parlamentarul social-democrat.

Zgonea vrea uniforme noi pentru femeile de serviciu: Sa arate modern, cum sunt in toate Parlamentele moderne

Acesta a subliniat ca tinuta parlamentarilor trebuie sa fie oficiala si decenta: "Parlamentarul roman nu trebuie neaparat sa fie imbracat mai cu mot sau sa aiba ceva in plus sau in minus, trebuie sa aiba decenta de a se imbraca intr-un mod care sa reprezinte solemnitatea activitatilor lui".

Nicolae Vasilescu a mai afirmat ca un parlamentar care este imbracat in costum, la o sedinta de comisie, nu trebuie neaparat sa poarte si cravata, astfel ca "este firesc" ca doar costumul sa fie obligatoriu.

Intrebat ce sanctiuni exista, daca parlamentarii nu respecta Codul, deputatul PSD a raspuns: "Va dau un exemplu, daca cineva vine in Parlament imbracat altfel decat trebuie, presedintele poate sa aplice sanctiunea existenta deja in Statut si anume chemarea la ordin si atunci parlamentarul trebuie sa se duca si sa se schimbe si sa vina cum trebuie".

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni ca ar vrea "un alt model de uniforme" pentru femeile de serviciu care lucreaza la Camera Deputatilor si ca se gandeste ca ar trebui infiintata, ca la Parlamentul European, o "minigradinita" pentru angajatii din acest for.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#cod conduita parlamentari, #comisie regulament uniforma parlamentari, #Nicolae Vasilescu parlametari paiata , #parlamentari