Sefa Inaltei Curti, reactie dura fata de "perpetuarea nepotismului in cabinetele de parlamentari"

Marti, 26 Mai 2015, ora 14:18
7071 citiri
Sefa Inaltei Curti, reactie dura fata de "perpetuarea nepotismului in cabinetele de parlamentari"
Foto: Digi24

Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a comentat, marti, modificarile pe care parlamentarii vor sa le aduca Legii conflictului de interese, astfel incat sa nu mai fie incriminati pentru numirile pe care la fac in cabinetele lor, chiar daca isi angajeaza rudele sau apropiatii.

"Vi se pare firesc, normal, perpetuarea nepotismului in cabinetele de parlamentari? (Conflictul in materia numirilor, n.red.) face parte din infractiunile de sub palaria aceasta mare. In dispozitiile Codului Penal a fost incriminata infractiunea de conflict de interese", a punctat sefa ICCJ.

Intrebata de jurnalisti ce consecinte ar putea avea adoptarea unei astfel de modificari legislative pentru dosarele pe rol, Stanciu a atras atentia ca inculpatii ar beneficia de legea favorabila, deci, practic, ar scapa de acuzatii.

"In materie penala functioneaza principiul legii mai favorabile si in momentul in care apar modificari legislative se aplica legea care are prevederi mai favorabile pentru inculpatul respectiv", a mai spus sefa Inaltei Curti.

Comisia Juridica din Camera Deputatilor discuta, marti, proiectul de modificare a legii conflictului de interese, care dezincrimineaza conflictul in materia numirilor.

Astfel, functionarilor publici li s-ar permite sa isi angajeze rudele pana la gradul II inclusiv, fara ca acest lucru sa fie considerat conflict de interese.

Legea care le-ar permite parlamentarilor sa isi angajeaza rudele, in Camera Deputatilor

Proiectul, care a fost adoptat tacit de catre Senat pe 25 martie, se afla in procedura de urgenta. Ministerul Justitiei si Comisia Juridica a Senatului au dat aviz negativ pentru acesta.

Legea care ii scapa pe parlamentarii care isi angajeaza rudele, adoptata tacit de Senat (Video)

Codul Penal arata ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. (2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative".

In noul proiect de lege apar urmatoarele modificari:

" (2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii: - emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative - ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta

- exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea catre subalterni a drepturilor legale ale acestora".

A.S.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Livia Stanciu reactie angajari rude parlamentari, #modificare lege conflict interese parlamentari , #parlamentari