Seful Comisiei Juridice explica: Parlamentarii nu sunt functionari pentru ca nu umbla cu banul public

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 18:18
2843 citiri
Seful Comisiei Juridice explica: Parlamentarii nu sunt functionari pentru ca nu umbla cu banul public
Foto: presagalati.ro

Deputatii nu umbla cu banul public, nu sunt ordonatori de credite si nu sunt in comisii de licitatii, a motivat deputatul Bogdan Ciuca scoaterea de sub prevederile Codului Penal privind infractiunile savarsite de functionarii publici a parlamentarilor.

Bogdan Ciuca a explicat de ce parlamentarii nu mai trebuie asimilati functionarilor publici. Astfel, deputati si senatorii "nu sunt nici ordonatori de credite, nu umbla cu banul public si nici nu fac parte din comisii de licitatii", a spus Bogdan Ciuca pentru Digi24.

Antonescu explica imunitatea parlamentarilor, dar si de ce PNL se opune legilor PSD

Si presedintele PNL Crin Antonescu a avut aceeasi viziune, el explicand presei ca "parlamentarii pot fi anchetati, dar nu sunt functionari publici, cred ca este un lucru evident pentru toata lumea. Faptul ca ei sunt asociati functionarilor publici este un lucru nefiresc". Crin Antonescu a respins si afirmatiile conform carora prin modificarile aduse Codului Penal, s-ar crea "o superimunitate".

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

Antonescu a precizat ca regimul parlamentarilor "este acelasi in fata legii, in fata regulamentului Camerelor, dar nu sunt functionari publici". El a explicat ca in cazul parlamentarilor nu se va putea vorbi despre abuz in serviciu, "pentru ca nu putem sa ne imaginam ce abuz in serviciu poate sa faca un parlamentar".

"Se poate ca un parlamentar sa faca fapte de coruptie. Nu e de dorit, dar se poate intampla. Dar abuz in serviciu cum poate sa faca un parlamentar?", a intrebat retoric liderul liberal.

Marti, parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale.

Astfel, acestia nu mai pot fi cercetati de agentia de Integritate iar DNA va fi nevoit sa trimita cazurile in care sunt implicati parlamentarii catre Parchetul General.

Parlamentarii, deasupra legii: S-au scapat singuri de ANI. Fenteaza si DNA si Parchetul

Pentru ca nu mai sunt considerati functionari publici, deputatii si senatorii nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici. Parlamentarii nu vor mai putea fi judecati pentru o gama larga de infractiuni ca abuzul in serviciu, luarea de mita, traficul de influenta sau conflictul de interese.

Deputatul Bogdan Ciuca si senatorul Eugen Durbaca, ambii membri ai Partidului Conservator, sunt cercetati penal de procurorii DNA, intr-un dosar disjuns din cel in care fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis in judecata pentru ca a obtinut fraudulos un teren de 39,61 ha apartinand SC Aviatia Utilitara Tuzla SA.

Parlamentarii Bogdan Ciuca si Eugen Durbaca, cercetati penal de DNA in dosarul lui Mihail Boldea (Video)

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, Bogdan Ciuca este cercetat pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, trafic de influenta, spalare de bani si fals in declaratii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Bogdan Ciuca explicatii parlamentari functionari publici, #Ciuca modificare Cod penal, #Ciuca parlamentari ban public , #parlamentari