Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Topul parlamentarilor care fac afaceri cu statul

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 11:21
4456 citiri

Senatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, si deputatul Partidului Social Democrat, Ana Gheorghe, sunt primii in topul parlamentarilor care fac afaceri cu statul.

Potrivit declaratiei de interese, senatorul PC, Dan Voiculescu, a incheiat, prin diferitele firme sau fundatii pe care le detine el si familia sa, mai multe contracte cu statul, potrivit site-ului Romania Curata.

Astfel, numai Grivco SA a primit in 2010 contracte prin negociere directa de la : Termoelectrica - 3,3 milioane lei, Electrica Muntenia Nord SA -6 milioane lei;Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Imbunatatiri Funciare Baneasa - 250.000 lei /an. O alta firma de-a lui Voiculescu, SC Intact Production SRL, a incheiat cu Romexpo un contract de peste 600.000 euro/an, ce are ca obiect inchirierea unei cladiri si a unui teren. Loteria Romana.

De la deputati, campionul afacerilor cu statul e deputatul PSD Gheorghe Ana. Firma de constructii SC Complis SA Targoviste, printre actionarii careia se numara, a incheiat mai multe contracte cu autoritati locale, pe sume cuprinse intre 4,7 milioane de lei si 131.000 lei, plus doua contracte cu Ministerul Turismului, unul in valoare de 5 milioane de euro, iar celalalt, de 5,4 milioane de lei.

Puterea si Opozitia, legate de banul public

Raportul dezvaluie ca atat parlamentarii de la Putere, cat si cei din Opozitie fac sume impresionante din afaceri cu statul.

Spre exemplu, senatorul PD-L Mircea Andrei obtine bani buni din consultanta juridica pentru unele institutii publice. Potrivit declaratiei de interese, senatorul PDL a incheiat, in martie 2010, cu Electrica SA un contract de consultanta, cu o durata de un an, tariful fiind de 100 euro pe ora, atunci cand este solicitat. In 2009. Mircea Andrei a "consultat" Electrica SA, intr-un alt contract, pentru suma de 200.000 euro, potrivit presei.

Consiliul Judetean Giurgiu ii plateste senatorului de Dambovita, Mircea Andrei, 120.000 euro pentru reprezentare in cadrul unui proces (contract semnat in februarie 2009) si 25.000 euro onorariu de succes plus 500 euro (nu se specifica niciun detaliu despre aceasta suma) pentru reprezentarea Consiliului in instanta.

Sorina Placinta de la PD-L, cu firma sa de imbracaminte, Dan Sova de la PSD, care obtine bani, printre alte institurii, si de la Termocentrala Rovinari, Alina Gorghiu de la PNL, care reprezinta ca avocat AVAS, Verestoy Attila si Gyorgy Frunda de la UDMR sunt doar cativa din cei 20 de legislatori "bugetivori" identificati de Romania Curata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#parlamentari afaceri stat, #contracte publice stat, #Dan Voiculescu , #parlamentari