Un model politic perimat - liderul autoritar (Opinii)

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 22:39
2834 citiri
Un model politic perimat - liderul autoritar (Opinii)
Foto: www.e-novine.com

Discutia nu e noua in spatiul nostru public. Inca din primii ani de libertate si democratie, numeroase articole si informatii semnalau in presa cazuri de sefi de partide, de lideri de organizatii, de ministri, directori sau manageri, centrali sau la deconcentrate care confundau functia si locul de munca cu feuda personala.

Se mai intampla si azi sa descoperim destule specimene de vatafi si jupani care-si trateaza angajatii ca pe servitori, care confunda relatiile de serviciu cu cele cazone, poruncind si ordonand oricui le iese in cale.

Despre reforme degeaba

De aceea, prinzand momentul oportun, subordonatii au inceput batalia pentru reforme, pentru demnitate si drepturi egale, numai ca, multi dintre ei urcau apoi in jilturile mult dorite avand complexul sefului autoritar mostenit de la antecesor. Or asta ar putea explica insuccesul reformelor si slabele performante ale unor politicieni de top, caracteristici extrapolate de naivi asupra intregii clase politice.

A se remarca de la bun inceput ca este vorba de inapoiere culturala, de lipsa de experienta, dar si de necunoastere crasa a celor mai elementare reguli si principii ale managementului modern. Cine urmareste mediile occidentale stie ca astfel de discutii arareori apar in public, iar, daca totusi apar, sunt de o cu totul alta factura decat ale noastre. Vezi cazul fostului premier britanic, recent decedat, Margaret Thatcher sau ale fostului presedinte francez, Nicolas Sarkozy.

Moda liderilor tari pierde teren

Acum pare a se fi acumulat o masa critica favorabila deschiderii catre democratie si parteneriat. Nu a fost totdeauna asa: imediat dupa anii '90, destui analisti politici apreciau cu totul alte calitati ale modelului de lider autohton. Sunt de reamintit numeroasele abordari despre Zeus si "lideri tari", asemanati cand cu masculii Alpha, cand cu Zoon Politikon, politicieni "carismatici", cu fler politic, cu "cojones" si "tari in instalatie", insi cu personalitate puternica, priceputi la campanii electorale si la alegerea subordonatilor. A se citi: singurii subordonati buni erau cei loiali, ascultatori, "oameni de incredere". Despre merite, performante, competente se discuta mai ales in campanii electorale.

Modelul acela politic de succes isi consuma momentan ultimele resurse. Motivele nu tin neaparat de succesul reformelor atat de clamate ale "clasei politice", cat de anacronismul situatiei: daca nu suntem in stare sa ne reformam singuri, vin presiuni uriase din afara sistemului, iar timpul si tavalugul implacabil al globalizarii strivesc ce este perimat.

Schimbare cu anasana

Pentru ca dupa revolutie, dar mai cu seama dupa admiterea in UE, Romania a intrat in circuitul apusean al valorilor, mai bine de un sfert din populatie calatorind ori lucrand peste granita, iar experienta si cutumele de acolo devin in scurta vreme vectori ai schimbarii, indiferent de atitudinea diriguitorilor. De aceea, uneori inexplicabil, lideri care pareau de neinvins pana ieri, lideri puternici ale caror hotarari cantareau greu se confrunta cu greutati insurmontabile in gestionarea agendei publice. Senzatia celor multi este ca vremea lor e pe sfarsite.

Cum actioneaza tavalugul schimbarilor? Cel mai important rol revine votului: alegatorii sunt cei ce produc schimbarea. Mai greu, dar o produc. Cine vrea sa inteleaga corect sensul votului din 2012 trebuie sa tina cont ca alegatorii nu mai sunt aceiasi din 2007 si 2009 deoarece intre timp au invatat pe propria piele ce inseamna sa te iei dupa aparente. Liderii fortosi, dar populisti si manipulatori, multi cu averi imense, mitarnici, cu campanii scumpe, cu mesaje si comportament aranjate de consultanti celebri fie au pierdut, fie au castigat de pe pozitia a doua sau a treia, dupa redistribuire.

Drum fara intoarcere

Alegatorii incep sa priceapa ca politicienii care isi arata muschii in campanii sau la televizor, care mint, manipuleaza si umbla mereu cu gogosi electorale o fac intr-un anume scop, iar scopul respectiv nu se refera la binele public, nici la buna guvernare, ci la chivernisirea averilor proprii ori ale grupului, ale gastii de sustinatori.

Politica la ordin, decizia unipersonala, tonul poruncitor si arogant nu mai aduc voturi, iar mass-media par a se fi trezit pe parcursul anului trecut, dar mai cu seama dupa scandalul numirilor la Ministerul Public. Se stimuleaza asocierile legitime, parteneriatele, intelegerile la lumina zilei, evolutie care castiga tot mai mult teren.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#evolutie lider autoritar, #alegatori perceptie publica, #schimbare politica reforme , #parlamentari