Un parlamentar nu ar trebui sa aiba dreptul la mai mult de doua mandate - Sondaj

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 12:52
1303 citiri
Un parlamentar nu ar trebui sa aiba dreptul la mai mult de doua mandate - Sondaj
Foto: Arhiva

Numarul mandatelor detinut de un parlamentar ar trebui limitat la doua, apreciaza peste 85% dintre cititorii Ziare.com care au dorit sa participe la un sondaj pe aceasta tema, prilejuit de depunerea in Parlament a unui proiect de lege cu acest subiect.

Sondajul a fost realizat in perioada 30.05.2011 - 06.06.2011 si la el au participat 2.431 de cititori Ziare.com.

Sunteti de acord cu limitarea mandatelor parlamentarilor? - Sondaj Ziare.com

85.07% dintre respondenti (2.068) au fost de acord cu ideea ca un parlamentar sa nu poata detine mai mult de doua mandate, 13.82% dintre participantii la sondaj (336) au respins aceasta idee, iar 1.11% (27) au bifat nu stiu/nu raspund la aceasta intrebare.

Senatorul PDL Iulian Urban a depus recent la Parlament o initiativa legislativa care prevede limitarea numarului de mandate pentru senatori si deputati la maximum doua.

Democrat-liberalul considera ca adoptarea acestei legi ar improspata constant clasa politica romaneasca si i-ar face pe parlamentari mai responsabili. Aflat la primul mandat in Parlament, senatorul PDL este convins ca in acest mod se stimuleaza intinerirea clasei politice, prin promovarea tinerilor cu inalta pregatire. Initiativa a fost depusa la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

"Sunt unii de o viata in Parlament si nu au facut nimic pentru cetateni, dar au facut averi impresionante", a mai explicat Iulian Urban intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, adaugand ca, din pacate, in Parlament "s-a format o anumita idee de grup si oamenii astia reactioneaza la toate aceste solicitari ale alegatorilor ca un organism care dezvolta anticorpi, ei nu vor sa li se intample nimic care sa le afecteze mandatele".

Initiativa legislativa este sustinuta si de senatorul PDL Dumitru Oprea, care admite, insa, ca ea nu va conduce neaparat la promovarea tinerilor, in schimb va pune capat "traiului tihnit" in Parlament.

"Ideea privind limitarea la doua mandate de parlamentari mi se pare potrivita. Exista demnitari in aceste functii care de 20 de ani nu s-au remarcat prin nimic deosebit. Asadar, este binevenita o astfel de primenire. Cine are initiative de promovat are tot timpul in cei 8 ani de mandat. Totusi, speranta ca aceasta masura ar promova tinerii in politica mi se pare cam fortata. Nu exista nicio garantie ca urmatorii candidati ar fi intr-o proportie semnificativa din randul tinerilor. Insa, este aproape sigur ca s-ar pune capat carierelor tihnite ale unor persoane care nu au alta profesie decat cea de parlamentar", a declarat Dumitru Oprea pentru portalul Machiavelli.ro.

Printre cei mai longevivi parlamentari se numara senatorul Gyorgy Frunda, care, in perioada 1990-1992 a fost deputat, iar din 1992 pana in prezent senator, Marko Bela, senator inca din 1990, la fel si Sergiu Nicolaescu, Ecaterina Andronescu, cu trei mandate de deputat si doua de senator, Crin Antonescu cu patru mandate de deputat si unul de senator, Ion Vasile cu cinci mandate de senator, Adrian Nastase, deputat din 1990, Cristian Dumitrescu, cu doua mandate de senator si trei de deputat, Kerekes Karoly, Attila Varga si Marton Arpad-Francisc, deputati inca din 1990, Ioan Oltean si Calin Popescu Tariceanu, cu cate cinci mandate de deputat fiecare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mandate parlamentar, #Iulian Urban numar mandate, #limitare numar mandate parlamentar , #parlamentari