5 predictii mai sigure ca Apocalipsa mayasa (Opinii)

Luni, 31 Decembrie 2012, ora 19:26
7813 citiri
5 predictii mai sigure ca Apocalipsa mayasa (Opinii)

La final de an, nimic nu e mai placut decat sa faci statistici si clasamente pentru ce s-a intamplat si sa te joci de-a prezicatorul pentru anul viitor, mai ales cand stii ca-ti iese. Desigur, politica romaneasca nu e intotdeauna previzibila, insa trendurile lui 2013 sunt bine definite inca de pe acum.

Vom avea un an in care uriasa majoritate pe care a obtinut-o USL se va confrunta cu probleme de aceeasi dimensiune. Cu unele produse de criza, cu altele produse de propriile sale probleme cu justitia, dar si de lupta interna pentru putere. Va obtine victorii? Cel putin una.

5 predictii:

1. Constitutia va trece

Vom avea o noua Constitutie. USL a anuntat deja ca vrea s-o modifice si are tot ce-i trebuie. O majoritate confortabila si relativ docila in Parlament, suficient timp la dispozitie si suficiente motive pentru a fi interesata sa duca procesul la bun sfarsit.

Mai mult, USL are deja depusa o initiativa de modificare a legii referendumului, ceea ce va face ca, odata adoptata, Constitutia sa poata fi la randul sau modificata fara a fi nevoie sa se stranga peste 50% dintre cetatenii cu drept de vot ai Romaniei.

Singura varianta in care Constitutia trece e una in care vom avea de-a face cu "sindromul Hugo Chavez", adica propunerea USL va fi de-a dreptul scandaloasa si i-ar da puteri mult peste normal si peste democratie.

2. Vor fi reforme dureroase

Cine credea ca austeritatea si masurile dure s-au terminat odata cu debarcarea lui Emil Boc nu cunoaste situatia economica actuala. Cu o crestere economica estimata la putin peste 1% in 2013 si cu varfuri de plati, promisiuni electorale ce nu pot fi onorate in totalitate, dar ar trebui macar partial "vopsite", si cu o tona de probleme pe care guvernul n-are cum sa le evite, banii nu pot veni din pamant, din iarba verde.

Reforma Sanatatii trebuie facuta si nu va fi o alinare pentru nimeni, la fel ca si o serie de reforme ale companiilor din domeniul economic si lista poate continua. Clientela trebuie si ea satisfacuta. De unde bani? Din taieri, reajustari, reforme.

3. Vom rata aderarea la Schengen

Victor Ponta si guvernul sau, ca si predecesorul Boc, spun sus si tare ca aderarea la Schengen nu depinde de justitie sau politica, ci doar de indeplinirea standardelor tehnice, care s-a facut demult. Adevarul e insa ca e vorba si de politica si de respectarea statului de drept. Iar USL, asa cum spune si Comisia de la Venetia, a incalcat standardele constitutionale.

Nu e vorba doar de asta. E putin probabil ca USL sa nu incerce sa faca "ajustari" in randurile institutiilor anticoruptie, iar prima la care ma gandesc e Agentia Nationala de Integritate. Chiar si fara astea, a facut destule boboroate, ultima chiar cu prima ocazie, cand noul Parlament a luat o singura masura - l-a scapat pe deputatul Ion Stan de arestare.

Asadar, eventuala aderare la Schengen, chiar si partiala, in martie, e exclusa. La urmatoarea ocazie, in toamna, vom intoarce situatia doar printr-o minune, adica un comportament ireprosabil al USL in privinta statului de drept si o Constitutie fara cusur. Care sunt sansele? Evaluati singuri daca asa ceva e posibil.

4. Tensiunile din USL - anul inceputului

USL a functionat aproape ireprosabil in Opozitie si mai mult decat decent de cand a preluat puterea. De teama lui Basescu si din dorinta de a iesi din bezna Opozitiei dupa ani de zile, prin castigarea decisiva a alegerilor.

Doar ca acum au lucruri de impartit si, practic, niciun dusman politic foarte puternic, desi au 2 extra-politici - DNA si ANI.

Iar puterea se poate dovedi o miza pentru care merita sa te certi. Nicio alianta din Romania nu a rezistat fara sa se certe. Pur si simplu n-ai cum. Cultura noastra politica nu a ajuns inca la nivelul acela, iar cand dificultatile vin, mereu poti gasi un tap ispasitor chiar langa tine.

Asta inseamna ca se rupe USL? Nicidecum. Nu in 2013.

5. Basescu va castiga batalia pentru procurori. Faza 1

USL isi doreste demult sa poata numi procurorii-sefi la Parchet si DNA. Il acuza pe Basescu de faptul ca acolo sunt oamenii lui, ca a transformat institutiile in politie politica si...stiti povestea. Acum USL ar vrea sa aiba oamenii pe care si-i doreste in fruntea celor 2 institutii. Doar ca nu au nicio sansa.

Intr-adevar, au ministrul Justitiei, care ii propune. Dar Basescu poate sa-i numeasca sau sa-i respinga. Pana se intampla asta, sunt interimari oameni din aceeasi echipa care, conform USL, e a lui Basescu, adica tot o situatie neconvenabila. Cu alte cuvinte, nu pot exista procurori-sefi fara vointa lui Basescu. Interimari sau nu. Faza 1 e castigata.

Singura varianta a USL e una cu multe complicatii - schimbarea modalitatii de desemnare, care ar putea starni o furtuna politica.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#predictii politice 2013, #previziuni politice 2013 , #partid