Ziare.com

Cazul Romaniei, mai disperat decat al Poloniei si Ungariei. Numitorul comun e apropierea de Rusia - Interviu (II)

de Camelia Badea
Luni, 12 Februarie 2018, ora 15:17

   

Cazul Romaniei, mai disperat decat al Poloniei si Ungariei. Numitorul comun e apropierea de Rusia - Interviu (II)
Protestele din ultimul an au jucat un rol de terapie de grup, dar este greu de crezut ca vor sensibiliza puterea politica, pentru ca "PSD nu poseda gena democratica", spune politologul Raluca Alexandrescu, apreciind totodata ca violenta atacurilor la statul de drept face din Romania un caz mai disperat decat al Poloniei si Ungariei.

In partea a doua a interviului acordat Ziare.com, conf.dr. Raluca Alexandrescu, prodecan al Facultatii de Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti si doctor in stiinte politice, subliniaza ca educatia este cheia unui regim politic si remarca, printre altele, ca partidele din Romania nu promoveaza elitele, preferand obedientii si trimitand in Parlament "aparate de ridicat mana".

In ceea ce priveste Opozitia, ea ar trebui sa stranga randurile in jurul ideii de "conservare a destinului european" al tarii noastre (pe care Puterea "se straduieste din rasputeri sa il compromita"), pentru ca de valorile europene se leaga "tot ce s-a intamplat bun in chinuita si scurta noastra modernitate politica", subliniaza Raluca Alexandrescu.

Citeste si prima parte a interviului: Democratia din Romania postdecembrista s-a nascut bolnava si bastarda - Interviu (I)

Cum comentati "experimentul" Ciolos? De ce a castigat PSD alegerile cu un scor atat de categoric dupa un an de guvernare tehnocrata?

Din mai multe motive. Primul este ca, in fapt, guvernul tehnocrat nu a fost integral tehnocrat. In ministerele cheie, in pozitiile de unde se puteau frana initiative inconfortabile care porneau de la ministri entuziasti si bine intentionati s-au aflat oameni care aveau linie directa cu partidul scos numai formal in afara jocului, adica PSD.

Lupta pentru impunerea unor ordonante, a unor reforme, a fost crancena, de uzura si fara sanse reale de izbanda. Se poate de altfel verifica minister cu minister (ar fi un bun subiect de disertatie de master!): cred ca in proportie de 99%, toate masurile, ordinele de ministru, ordonantele etc. emise in timpul Guvernului Ciolos sunt acum fie direct abrogate, fie modificate pana la desfigurare.

Un al doilea motiv a fost legat de uzura guvernarii, imensa oricum in cazul unui cabinet care chiar dorea sa munceasca. Nu e o comparatie deloc perfecta, dar amintiti-va de dezastrul lasat in urma de PDSR (actualmente PSD) gasit de Conventia Democrata din Romania (CDR) la sfarsitul lui 1996. Nu idealizez guvernul de atunci, departe de mine, dar trebuie spus ca doi-trei ani au facut curat. Insa curatenia costa in termeni de imagine si succes electoral.

Asa au inceput si ministrii guvernului tehnocrat. Adaugati la aceasta timpul de patru ori mai scurt si interminabilele discutii legate de legitimitatea Cabinetului, care nu era, potrivit PSD-ului, emanatia democratica a alegerilor.

Un ultim motiv, foarte pe scurt spus, este legat de asteptarile uriase, disproportionate ale bazinului electoral al Opozitiei. O supra-investitie de speranta combinata cu inevitabilele erori ale Guvernului au generat un absenteism masiv la vot. Sociologii politici ar avea mult mai multe de spus pe acest subiect, dar cred ca fenomenul nu trebuie neglijat in evaluarea scorului electoral atat de mare al PSD, coroborat cu absenteismul ridicat in bazinul electoral al Opozitiei.

De ce votantul roman nu seamana cu votantul german? De ce nu are aceleasi pretentii, aceleasi asteptari, aceleasi cerinte de la cei pe numele carora pune stampila? De ce se multumeste cu o sticla de ulei in campanie sau 10 lei in plus la pensie, dar nu vede cum e furat si batjocorit de aproape 30 de ani, sau daca vede, tace si inghite?

Aici o sa va raspund cu o banalitate, dar care nu este din aceasta cauza mai putin adevarata: cetatenii Romaniei nu au inca un nivel al educatiei democratice suficient de consolidat incat sa elaboreze pretentii, asteptari, cerinte din partea clasei politice comparabile cu electoratul din tari cu o cultura politica democratica autentica.

E bine stiut si repetat pana la satietate: din Antichitate pana in zilele noastre, educatia este cheia regimului politic. Un regim politic tiranic, autoritar va prefera un sistem de educatie orientat spre propaganda mai mult decat spre dezvoltarea constiintei civice, a spiritului critic. Nimic din ceea ce se intampla intr-un sistem de educatie prost conceput si intentionat lasat in mizerie nu ramane fara consecinte.

Daca ar fi sa va dau principalul motiv personal de descurajare, ar fi exact acesta: ca din interior, oamenii care vor sa amelioreze educatia au senzatia clara si confirmata ca se lupta cu morile de vant. Chiar si cand reusesti sa construiesti ceva, exista riscul ca a doua zi totul sa se destrame. Am trait asemenea experiente, direct sau prin colegi si nu exista ceva mai demobilizant decat sentimentul acut al neputintei si frustrarii.

Ce a determinat atat de multi romani sa iasa in strada in primul an de guvernare PSD-ALDE? Cine sunt ei si cine sunt "ceilalti", cei care ii contesta pe protestatari?

In mod cert am asistat la un schimb de stafeta intre generatii, chiar daca nu biologice. Sau mai bine spus, am asistat la o anumita schimbare in cultura politica in raportul ei cu participarea democratica. Toate combinate cu sentimentul urgentei, al nedreptatii si poate ca un vaccin impotriva blazarii, abandonului. Cred ca neputinta e unul din principalii inamici ai democratiei, sentimentul inutilitatii. Iar iesirea in strada si sentimentul ca nu esti singur cu indignarea ta, cu frustrarea ta, au jucat si un rol de terapie de grup. De grup mare, daca ne gandim la participarile record din 5 februarie 2017.

As fi mai rezervata fata de utilitatea politica a protestului in contextul romanesc actual, pentru ca puterea politica nu poate fi sensibilizata de vocea democratic exprimata a opiniei publice decat daca are ea insasi o fibra democratica: or, PSD nu poseda gena democratica. ADN-ul sau este comun cu al PCR-ului, ca le place sau nu sa o auda.

Cat despre cei care nu sunt de acord cu protestele, e foarte probabil ca au motivele lor. Ideea nu este propaganda sau prozelitismul, ci crearea unui mecanism democratic care sa permita coabitarea opiniilor fara ca una sa o puna in pericol de moarte pe cealalta. Se numeste regim democratic.

In clipa de fata, suntem tentati sa evaluam prestatiile, opiniile celorlalti si pe ale noastre din perspectiva democratica. Or, toate semnele sunt ca noi nu traim actualmente beneficiile unui regim politic cu adevarat democratic, nici in natura relatiilor dintre cetateni, nici in natura relatiilor dintre cetateni si guvernare.

Se spune ca societatea romaneasca n-a mai fost atat de scindata din vara anului 2012. Care sunt cauzele acum?

Cand o societate este atat de scindata, problema nu este atat societatea, cat guvernarea.

In opinia mea, societatea romaneasca nu e mult mai scindata acum decat in 2012, in 2000 sau in 1990. Cred ca avem tendinta sa supra-interpretam, sub impactul imperativelor realitatii imediate, ceea ce s-a intamplat de fapt intotdeauna sub ochii nostri.

Nu sunt o mare adepta a formulelor exagerat de alarmiste sau transante de tipul "marea scindare", "doua Romanii" etc. decat in masura in care ele reflecta intr-adevar realitati sociologice si/sau politice identificabile. Aceste realitati exista, dar nu sunt, cum s-ar spune, subiect de stire: ele exista si tin de criterii uneori greu de modificat pe termen scurt si chiar mediu, mai cu seama in absenta unui proiect si a unei vointe politice explicit orientate in acest sens.

Ca sa fie si mai clar: cred ca exista diferente uriase de opinie, de interese, de optiuni si ca acestea pot intr-adevar duce, in momente de cumpana, la conflicte sau scindari. Unde sunt mult mai rezervata este in a afirma noutatea, exceptionalitatea acestei scindari pentru anul 2018.

Societatile nu sunt, din fericire, uniforme: ele se constituie din indivizi si categorii distincte, cu educatie, interese si aspiratii diferite. O guvernare responsabila ar trebui sa cunoasca aceste lucruri si sa construiasca un program pe termen mediu si lung nu pentru stergerea acestor diferente - ar fi imposibil si periculos, un soi de inginerie sociala - ci pentru a creste nivelul numitorului comun absolut necesar in guvernarea societatilor moderne.

O guvernare buna nu este cea care sterge diferentele, ci cea care se straduieste prin politici inteligente si de buna-credinta sa amelioreze educatia, reteaua de protectie sociala, egalitatea de sanse in toate sensurile ei.

Avem facultati de stiinte politice si totusi in conducerile partidelor noastre, in Parlament sau in Guvern ajung persoane care dovedesc o crasa incultura politica, iar mai nou lipsa unei pregatiri profesionale temeinice sau chiar lacune grave de cultura generala. Cum sa ne explicam acest lucru, care sunt criteriile de promovare in politica romaneasca? Spre ce cariere se indreapta absolventii facultatilor de stiinte politice? De ce nu ii identificam in viata publica?

Ati atins aici un punct care ma priveste direct, pentru ca predau la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti de aproape 17 ani. In viata publica ii vedem, problema este in mod special la partide (desi in partidele sau miscarile politice aparute in ultimii doi ani deja am identificat fosti studenti ai Facultatii).

Fiecare generatie de absolventi are potentialul de a trimite in institutii, administratie si in politica mare oameni seriosi, competenti, dornici sa se perfectioneze si sa isi faca bine meseria. Avem fara indoiala o intreaga panoplie de alumni care reusesc, pentru ca fac o facultate buna si sunt seriosi si inteligenti, sa isi construiasca apoi cariere foarte frumoase. Nu sunt putini la nivele de decizie in organismele europene, in organizatii internationale, cadre didactice ale unor universitati prestigioase, activisti civici, antreprenori, inalti functionari in administratie.

Partidele politice sunt poate cel mai putin permeabile la acest tip de resursa umana competenta, calificata si cu spirit critic. Partidele, cu mici exceptii, perpetueaza inca un sistem de selectie a cadrelor care este anti-performanta, croit mai degraba pe un model leninist (de tip piramidal), unde conteaza contributia la consolidarea ierarhiei si nu la program sau la dezvoltarea unor propuneri de politici publice.

Mai toate aceste partide (PSD in mod special, dar nu numai el) se ghideaza dupa un model mostenit de la Partidul Comunist Roman. Pana nu-l vor depasi, aceste partide nu vor putea fi democratice, nu-si vor reformula strategia de selectie si promovare a elitelor si nu vor fi capabile sa trimita in politica mare altceva decat produc acum: instrumente obediente, aparate de ridicat mana in Parlament.

Oricat m-ar indurera sa spun lucrul acesta, pentru ca tin la studentii mei si cred in profesia mea, nu vad cum in climatul actual, altfel decat accidental sau in mici insule (cum se incearca prin USR sau alte initiative inca neconfirmate de votul popular) s-ar putea modifica sistemul de contra-selectie utilizat acum in partide.

Multi analisti avertizeaza ca sub conducerea majoritatii PSD-ALDE parcurgem si noi traseul urmat de Polonia sau Ungaria. Ce avem in comun? Care ar trebui sa fie, de fapt, relatia noastra cu partenerii din UE, din SUA?

Ma intrebati despre destinul european, occidental al Romaniei, pe care coalitia de guvernare se straduieste din rasputeri sa-l compromita cu fiecare actiune sau declaratie pe care o face. Prestatia eurodeputatilor puterii din Parlamentul de la Strasbourg de joi 9 februarie, cand s-a organizat dezbaterea pe problema Justitiei in Romania, a fost atat de deplorabila, incat nu poate fi explicata numai prin incompetenta. A fost ca un scenariu care a pus in scena comisari sovietici trimisi sa faca propaganda prin Occident, ca niste mici Hrusciovi wannabe (iertare pentru barbarism!) pe care insa partidul i-a trimis desculti si a uitat sa le spuna ca nu au voie sa se aseze la masa.

Cazul Romaniei este poate si mai disperat decat cel al Poloniei si Ungariei, pentru ca violenta atacurilor la statul de drept, la echilibrul puterilor are o intensitate parca si mai mare. Numitorul lor comun, usor observabil, este apropierea de Rusia, foarte vizibila, nu insinuata pe la colturi.

De aceea, singura prioritate valida in jurul careia ar trebui sa se coaguleze Opozitia este conservarea destinului european si apartenentei la UE a Romaniei. Cred ca traim timpuri in care piruetele sofistice legate de birocratia UE ori cacofoniile identitaro-protocronisto-fundamentaliste trebuie lasate deoparte.

Tot ce s-a intamplat bun in chinuita si scurta noastra modernitate politica inceputa timid in anii '20 ai secolului XIX s-a legat, atat la nivelul discursului, cat si al actiunii politice si administrative, de orientarea clara catre Europa, de optiunea clara catre valorile universale ale drepturilor omului. Daca dorim sa ni se mai intample lucruri bune, cred ca aceasta optiune trebuie sa fie unica prioritate a Opozitiei, cu tot ceea ce ea presupune.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17884 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cred ca asta si meritati! Sa va Penalul Zdragne Rusii in Dormitor!

sa va saturați de Salarii marite si Pomeni Electorale!!
Zdragne si tradicenu sa scape ei sunt capabili de orice!

 

Donald, NATO si U.E.

Bastionul pacii e.
Stalin si poporul rus
Toti borfasii ne-a adus.

 

Postacii romani sunt mai disperati ca cei polonezi sau unguri!

Trebuie sa nege iar evidenta in ciuda tuturor dovezilor! Cum sa motiveze magariile DNA-ului intr-o Europa democrata?

 

Comenteaza, hombre, pe subiect

daca ai capacitatea necesara ca altfel bati campii ca orice postac pe care-l acuzi dupa cum suna ordinul pe unitate.

Opozitia

Nimic nu se va putea face fără o opoziție corecta și orientata spre binele țării.m acum dintre partidele din opoziție singurii care se apropie de acest lucru, sunt USR. Pt ca sunt tineri școliți, nemanjiți de alianțe cu psd, oameni valoroși. Dacă poporul roman ar ințelege asta ar putea sa se unească in jurul USR-ului și sa creeze o forța puternica și innoitoare. Am văzut pe YouTube un interviu cu Dna. chichirau și am fost incantat de modul de a pune problemele și de conceptele ei, ca urmare a studiilor sale. Mulți oameni valoroși, chiar din psd , s-ar putea uni cu aceasta forța .

DNA atenteaza la dreptul democratic al PSD-istilor de

a fura din bugetul statului si de a distruge ce a mai ramas din sistemul de educatie din Romania!
Suficente motive pentru desfiintarea DNA, nu e asa?

 

Nu te-au luat ? Inca ?

Se pare ca esti rezistent la tratamente.
Uzuale.

frica

pazeste bostana, apropierea de rusia care drept sa spun nu neaparat o vad.
asta este o scuza pentru a distrage atentzia de la cei 28 de ani de impotentza politica indiferent cine a fost la putere.votantul roman se multzumeste cu o sticla de ulei si 10 lei la pensie ca avut mari asteptari de la de 2 ori presedinte basescu si au pierdut. daca nu-i friptura e bun si pestele.
acum la 28 de ani de la 'revolutzie' nu-i mai putetzi blama pe cei de pe vremea comunistilor. v-atzi maturizat. viitorul va apartzine!

 

Nu e vorba de nici o "apropiere" de Rusia...

... ci de a accepta realitatea obiectiva si anume faptul ca Rusia este si va fi intotdeauna "prin vecini", adica cel mult la cateva sute de km de noi, in timp ce America e tocmai la mama dreaku' la 7 ore distantza pe ceas. In plus, mai nou (ca rezultat al politicilor din ultimii 20 de ani), America e pe cale sa dea faliment...

In conditziile astea, sa-tzi bazezi securitatea exclusiv pe promisiunile americanilor de la Washington si, in acelasi timp, sa-i provoci pe rusii de peste gard, mi se pare un "cumplit mestesug de tam.penie" politica (vorba lu' Creanga). Din pacate (pt. ei) romanii par sa exceleze la sportul asta.

Ungurii se dovedesc (iarasi) ceva mai inteligentzi ca noi, cum au tot fost de-a lungul mileniilor. Ei nu considera ca trebuie neaparat sa se injure peste gard cu rusii, doar pt. ca acum fac parte din NATO si UE. Poate ca (si) din cauza asta ungurii au facut parte din clasa conducatoare a unui mare imperiu, in timp ce noi am fost doar iobagii de serviciu (in acelasi imperiu).

Cine crezi ca va avea mai mult de castigat in urmatorii 20 de ani, pe masura ce influentza Americii va diminua ca rezultat direct al constrangerilor economice inevitabile ? Noi sau ei ?... :)

Cei peste 30.000 spioni rusi ramasi in Romania in '89

au facut praf tot ce se putea.

Pacat ca nu realizati manipularile !
Intuitiv, tinerii aleg sa plece din acest loc.

Vorbeam cu un Marocan

La ei regele este totu...si-l intrebam daca este de acord,ce a zis regele...pai eu am timp de el,am cultivat terenu,trebuie sa-l ud,sa-l fertilizez,sa-l adun....el are ce manca,dar eu daca nu muncesc...o sa rabd...si mi-am zis,daca toti,ne-am vedea de ale nostre si nu am mai asculta,ce spun toti neavizatii,am duce-o bine....

 

tata

Cind regele iti impoziteaza recolta cu 90% sigur esti interesat ce spupe si scrie regele !Noi muncim nu gindim asa vrea psd-alde!

"Numitorul lor comun (pentru Romania, Polonia si Ungaria) este

apropierea de Rusia, foarte vizibila, nu insinuata pe la colturi"- conservatorii polonezi, apropiati de Rusia?! Sigur că Polonia are probleme cu Bruxelles-ul, dar isi consolidează relatiile cu America, nicidecum cu Rusia. Si d-na Alexandrescu e profesor de stiinte politice?! Probabil ar trebui să se limiteze la ce cunoaste (politica internă), si să lase in pace relatiile internationale, pe care se vede că nu le intelege. Nici in cazul Romaniei nu se vede de loc "apropierea de Rusia". Ambasadorul Rusiei tocmai a subliniat rezultatele modeste in relatiile ruso-romane.

 

Prof

Nu cred ca am citit același articol. Ca prof de socialism științific poți sa ai și poziția asta, dar ma așteptăm sa funcționezi mai profund, sa dai niște hinturi despre articol.

Daca doamna de mai sus este prodecan

la Stiinte Politice, nu ma mir ca suntem unde suntem :

cei formati acolo distrug linistiti Romania, de cum scapa in presari si politicieni.

 

Ai dreptate.

Haotice ideile expuse de doamna; se contrazice singura.
De ex, explica ultimile alegeri si din cauza "uzurii politice" a guvernului ciolos. Dar imediat aminteste ca timpul guvernarii a fost "de 4 ori mai scurt"....adica nu prea a avut timp sa se "uzeze".
Apoi zice ca ministerele nu au avut suficient de multi tehnocrati, si da exemplu ca acum, in 2018, implementarile tehnocratice au fost abolite. Poate, dar alegerile nu au fost in 2018, ci 2016. Conta ce impact au avut implementarile tehnocratice in Dec 2016, cand lumea a votat. Pe vremea aia nu erau abolite. Alegerile de atunci s-au facut analizand situatia de atunci, nu de peste 2 ani mai tarziu.
Daca doamna este chiar atat de desteapta (profesoara pentru viitorii politicieni ai romaniei, nu-i asa?), mai degraba punea degetul (si explica) cauza principala pentru care psd a castigat alegerile din 2016: nu atat de ce psd a votat, dar de ce votantii opozitiei nu s-au prezentat la vot. Asta este cauza. De ce votantii opozitiei au scanat "campul de oferta" al opozitiei si, vazind "oferta", au decis sa stea acasa si sa nu voteze. (eu am parerea mea, si cauza se cheama "scarba"), insa era interesant sa vad ce explicatie arunca ditamai profesorul de stiinte politice.
PS: chestia cu protestele din strada de mai tarziu sunt irelevante pentru mine: aia sunt doar a o mana de oameni galagiosi. Probabil ca cei din strada au votat impotriva psd in 2016. Cheia sunt cei care au stat acasa (si care foarte probabil, nu sunt in strada, in momentul de fata). Ei au pierdut alegerile si ei trebuie castigati cu "o oferta" pentru data viitoare. Din pacate, oferta opozitiei este cam nula. Singurul alt fel de a-i face sa voteze este prapadul facut de psd la guvernare (si probabil ca vor castiga data viitoare, dar sa nu va amagiti ca motivul este o opozitie mai buna decit in 2016; este parjolul facut de psd).

@sulampahar

Ideile haotice ale doamnei politolog (???) sunt exact urmarea unei crase ignorante de cultura politica democratica.
Nerusinarea pseudoelitista cu care plaseaza in interviu cacofoniile sale politologice imature evidentiaza un semidoct autentic ce-si neaga identitatea si apartenenta la o cultura dovedit ancestrala.
Doamna care anterior anilor '90 abia solicita eliberarea Buletinului de identitate, confunda teoriile politice si formalismul unei gandiri amorfe implementate prin intermediul unei programe lipsite de viata, cu democratia autentica izvorata dintr-un necesar respect al demnitatii umane in interiorul societatii.
Doamna constata, striga, emite, editeaza Lozinci! Atat !
A atins in partea I a interviului chestiunea constitutionala a echilibrului intre puterile din Stat calificand-o drept esentiala, fundamentala pentru o democratie efectiva. Cred ca i-a parut rau sau pur si simplu nu si-a dat seama de importanta reala a subiectului !! A fost insa salvata de cel ce a manevrat interviul sau acesta a fost in scris si s-a trecut la intrebarea urmatoare fara a mai dezvolta subiectul " esential" pentru Democratie!
Pai...parca despre asta era vorba!
Cine nu metabolizeaza judecatile ei de pretinsa valoare este neaparat proPsd, , antieuropean, filorus, proDragnea, proEtc.
Revolutiile nu sunt expresii ale unei necesare si obligatorii instaurari de societati democratice ! Mai curand exclud aceasta posibilitate. O exceptie ar putea fi 1848 !
Democratia este un proces, este o insinuare treptata in ADN-ul societatii prin practici, reguli, norme aplicate sute de ani.
Democratia nu este un transplant de organe, este o practica indelungata !

Fără Penali in funcții publice

Initiativa Fara penali in functii publice a fost inregistrata oficial. Liiceanu: Cum poti sa astepti sa fii guvernat de un om care te-a furat?
Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției
“Nu pot fi aleși in organele administrației publice
locale, in Camera Deputaților, in Senat și in funcția de Președinte al
Romaniei cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvarșite cu intenție, pană la intervenirea unei situații care inlătură consecințele condamnării."
http:// www.farapenali.usr.ro

 

Ptiu drace!

Hai ca am trait sa o aud si pe asta: Romania se apropie de Rusia! Pericol! Zice o doamna care cred ca nu stie ce vorbeste si a visat urit azi-noapte! Romania nu a fost si nici nu va fi vreodata cit va exista ea aproape de Rusia. Nici macar DEj/Ceausescu nu au fost aproape de Rusia. O manipulare idioata si prosteasca pentru nestiutori! Ma mir ca nu ii este rusine sa imprastie asemenea laturi!

 

La doctor, d-na profesor!

Cel mai mare comisar sovietic este chiar autoarea articolului. Mi-e milă de studenții formați de Paukerița asta.

 

Bun interviu

Marturisesc ca nu am mai auzit atatea voci antieuropene in politica romaneasca de pe timpul lui Ceasca si a PCR. In momentul de fata se incearca pe toate caile, Parlament, Guvern, mass-media aservita, starnirea unui sentiment de ura impotriva UE si totodata a valorilor europene. Daca cineva nu e cu PSD, cu actuala guvernare, cu liderul Dragnea este un dusman al statului suveran roman si o sluga a Occidentului si a lui Soros. Nimic nu este mai grav azi in Romania decat sa te situezi de partea celor care atenteaza la suvernitatea Romaniei. Daca te situezi de partea celor care-l acuza pe Dragnea de fate de coruptie, daca te dovedesti vreun simpatizant al DNA, a lui Iohhanis sau al protestelor stradale, esti automat inclus in grupul celor care atenteaza la siguranta nationala, la suveranitatea tarisoarea si la ordinea de drept stabilita odata cu alegerile parlamentare. Cine nu e cu PSD-ALDE este dusmanul poporului si al tarii.

 

D-na Omidutza, suveranitatea romaniei este de mult dusa,

predata si redusa. Cine se mai amageste?
"Nimic nu este mai grav azi in Romania decat sa te situezi de partea celor care atenteaza la suvernitatea Romaniei"

Fără Penali in funcții publice

Initiativa Fara penali in functii publice a fost inregistrata oficial. Liiceanu: Cum poti sa astepti sa fii guvernat de un om care te-a furat?
Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției
“Nu pot fi aleși in organele administrației publice
locale, in Camera Deputaților, in Senat și in funcția de Președinte al
Romaniei cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvarșite cu intenție, pană la intervenirea unei situații care inlătură consecințele condamnării."
http:// www.farapenali.usr.ro

Eu nu sunt dusmanul etniei omidoutzienne

Invers, nu garantez.

Nu numai pe mine ci pe toti romanii, etnia dumitale ne uraste programat, din afara, amagita ca ne va inlocui.
Nu va resui.

Chiar daca va reusi cu sprijin strain, nu etnia dumitale va locui intr-o Rromanie "indiana".

Veti fi dusi la "Auschwitz" pe stil nou, democratic, chit ca nu veti fi deplasati fizic : in fiecare individ vizat, nu numai "indian" va fi un "Auschwitz" de tip nou.

Individual, discret, l;inistit, nimic nu se va vedea de afara.
Decat ca veti fi decedatzi fara urme, miros de ars, etc
.
Nimeni nu se va prinde.
Asa ca mai bine astampara-te din ura pe romani.

Si, astamapara-ti si co-etnicii cu clanurile, camataria, "proxentismul".

Adica astamaprati-va spiritul de "comunitate" in stilul cunoscut de toti.

Alendeloane

Nu stiu la ce etnie te referi cand spui ca etinia mea uraste romanii, insa, daca te referi la romi, sa stii ca mi-o asum. Romii nu urasc romanii si sper ca nici romanii nu urasc romi, jivine sunt peste tot, indiferent de etnie, natie sau tara, dar asta nu insemna ca toti sunt la fel. Judeca oamenii dupa fapte, nu dupa nationalitate, etie, cultura, culoare etc.

Ce e grav

nu e că d.na prodecan emite asemenea elucubrații ci, că există persoane care le inghit pe nemestecate.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor