Ce cred romanii despre extremistii ungari de la Jobbik si europarlamentare - Studiu IRES

Vineri, 14 Martie 2014, ora 16:39
2461 citiri
Ce cred romanii despre extremistii ungari de la Jobbik si europarlamentare - Studiu IRES
Foto: Arhiva

Majoritatea romanilor apreciaza pozitiv intentia autoritatilor romane de a-l declara pe liderul Jobbik, Vona Gabor, persona non grata pe teritoriul Romaniei, arata un studiu realizat in data de 13 martie de IRES.

Astfel, 59% dintre participantii la studiul IRES apreciaza drept foarte buna si buna declararea presedintele Jobbik drept persona non grata pe teritoriul Romaniei, iar 32% considera drept proasta si foarte proasta aceasta intentie. Cifrele sunt raportate la esantionul de 40% dintre participantii la studiu care au auzit despre posibilitatea declararii liderului Jobbik drept persona non grata, precizeaza realizatorii studiului.

Un alt subiect intens dezbatut in ultima perioada este cel al alegerilor europarlamentare care vor avea loc in data de 25 mai. 44% dintre cei chestionati au sustinut ca sigur vor merge la vot, iar 13% spun ca sunt siguri ca nu vor face acest lucru.

La nivel de partide, 41% dintre respondenti spun ca ar vota cu PSD, 17% ar vota cu PNL, 14% cu PDL, 9% cu Partidul Miscarea Populara, 6% cu UDMR si 5% cu PP-DD, iar 3% cu Forta Civica.

Doar 41% dintre respondenti cred ca PNL va atinge obiectivul de a obtine la alegerile europarlamentare 20% din voturi, obiectiv stabilit de presedintele PNL, Crin Antonescu, care a anuntat ca in caz contrar demisioneaza.

IRES a testat in acest studiu si notorietatea spontana a personalitatilor cu care respondentii asociaza principalele cinci partide aflate in topul intentiilor de vot.

Astfel, PSD este asociat in primul rand cu Victor Ponta, apoi cu Ion Iliescu, Mircea Geoana si Liviu Dragnea.

In cazul PNL, 66% dintre participatii la studiu il indica pe Crin Antonescu drept primul nume care le vine in minte, acesta fiind urmat de Calin Popescu Tariceanu si Klaus Johannis.

PDL este asociat, in cea mai mare masura, cu Vasile Blaga, urmat de Emil Boc, Traian Basescu si Elena Udrea, in timp ce PMP este asociat, in cea mai mare masura, cu Elena Udrea.

Cu toate ca nu mai este presedinte de cativa ani, UDMR este asociat, in cea mai mare masura, cu Marko Bela, doar 26% dintre respondenti mentionandu-l in prima instanta pe actualul presedinte, Kelemen Hunor.

Studiul mai releva si faptul ca 70% dintre respondenti cred ca Romania merge intr-o directie gresita, doar 24% fiind convinsi ca directia este buna, in timp ce restul nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Ancheta a fost facuta in data de 13 martie si la ea au participat 1.199 de persoane cu varste de peste 18 ani, eroarea maxima tolerata fiind de +/- 2,9%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#IRES Jobbik indezirabil, #IRES europarlamentare 2014, #IRES studiu alegeri europarlamentare , #partid