Ce cred romanii despre partide: PSD e cu Rusia, PNL cu Occidentul si PCR era mai bun decat toate - sondaj IRES

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 13:12
5644 citiri
Ce cred romanii despre partide: PSD e cu Rusia, PNL cu Occidentul si PCR era mai bun decat toate - sondaj IRES
Foto: Arhiva Ziare.com

Ideologiile politice sunt concepte relativ abstracte pentru romani, cei mai multi nu vor sa se implice activ in politica, insa au preferinte si pareri destul de clare cand vine vorba de definit actualele partide.

Activismul politic al romanilor este la cote foarte scazute, arata datele celui mai recent sondaj IRES. Astfel, doar 15% dintre respondenti au fost membri de partid dupa 1989, iar dintre acestia doar 7% mai sunt in prezent: majoritatea activeaza in PSD sau PNL.

Pe de alta parte, doar 31% dintre cei chestionati au primit vreo invitatie de a se inscrie intr-un partid, iar dintre cei invitati doar o treime au a dat curs acesteia.

Romanii nu mai au deloc incredere in partide: Le asociaza cu hotia, coruptia si minciuna - sondaj IRES

Nostalgici dupa PCR

Putin peste 1 din 5 respondenti recunosc ca au fost membri ai PCR inainte de 1989. Cei mai multi provin din randul respondentilor de peste 51 de ani si care se declara de stanga.

Insa mai mult de jumatate dintre participantii la studiu spun ca PCR a fost mai bun decat partidele actuale. Opiniile favorabile sunt mai ridicate in randul categoriilor care se suprapun celor din care provin si persoanele care au declarat ca au fost membri PCR, carora li se adauga persoanele cu studii elementare si medii.

Doar 18% spun ca PCR a fost mai rau decat partidele actuale.

Cei mai constiinciosi votanti - peste 51 de ani, de stanga

Peste jumatate dintre cei chestionati spun ca au votat la toate alegerile care au fost organizate dupa ce au implinit varsta de 18 ani.

Cei mai constiinciosi votanti sunt persoanele peste 51 de ani si care se declara de stanga.

In ce priveste tipul de politica pe care il sustin, 6 din 10 romani cred ca partidele ar trebui sa faca o politica nationala, in timp ce 3 din 10 cred ca ar trebui promovata o politica pro-occidentala.

Politica de tip national este impartasita intr-o mare masura de respondentii tineri, de cei cu studii superioare, de cei care se autoevalueaza ca avand o orientare de centru si de cei care locuiesc in Moldova.

Orientarea pro-occidentala este prezenta intr-o mai mare masura la barbati si la persoanele intre 36 si 50 de ani.

1% spun ca ar dori o politica pro-rusa.

Romanii care se declara de stanga: Varstnici, studii elementare, mediul rural

O treime dintre respondenti nu sunt in masura sa se auto-pozitioneze din punct de vedere politic. Din ceilalti, 27% se declara de centru, 24% de dreapta si 17% de stanga.

Profilul celor care se considera de stanga: varstnicii, cei cu studii elementare, persoanele din mediul rural si cei care locuiesc in Moldova.

Profilul celor care se considera de centru: barbatii si persoanele cu varsta intre 36 si 50 de ani.

Profilul celor care se considera de dreapta: barbatii, tinerii, persoanele cu studii superioare.

Fara traseism politic. O treime nu for partide pentru minoritati

Cei mai multi dintre respondenti vor sa se interzica migratia parlamentarilor si a alesilor locali de la un partid la altul: 81% dintre cei chestionati sunt de acord cu aceasta idee, in timp ce doar 12% cred ca migratia politica nu ar trebui interzisa.

O treime dintre respondenti vor interzicerea partidelor sau organizatiilor care repezinta minoritati nationale, insa 61% sunt de parere ca acest tip de formatiuni sau organizatii politice trebuie sa existe.

Ce cred romanii despre partide: PSD e pro-rus, dar reprezinta cel mai bine strada

Imaginea partidelor in ochii celor chestionati e una interesanta. Respondentii au avut de raspuns la 6 intrebari din care a reiesit urmatorul tablou.

PSD: reprezinta cel mai bine interesele strazii (35% dintre respondenti cred asta), este orientat mai mult spre Rusia (32%), este cel mai bun partid (30%), reprezinta cel mai bine interesele respondentilor (26%), este orientat mai mult spre Occident (18%), este cel mai slab partid (15%).

PNL: este orientat mai mult spre Occident (31%), este cel mai bun partid (17%), reprezinta cel mai bine interesele strazii (17%), reprezinta cel mai bine interesele respondentilor (16%), este cel mai slab partid (11%), orientat mai mult spre Rusia (5%).

ALDE: este cel mai bun partid (4%), cel mai slab partid (4%), reprezinta cel mai bine interesele strazii (3%), este orientat mai mult spre Occident (3%), reprezinta cel mai bine interesele respondentilor (2%), este orientat mai mult spre Rusia (1%)

MP: este cel mai slab partid (11%), este cel mai bun partid (2%), reprezinta cel mai bine interesele strazii (2%), este orientat mai mult spre Occident (2%), este orientat mai mult spre Rusia (2%), reprezinta cel mai bine interesele respondentilor (2%)

UDMR: este cel mai slab partid (12%), este orientat mai mult spre Occident (2%), cel mai bun partid (1%), este orientat mai mult spre Rusia (1%), reprezinta cel mai bine interesele respondentilor (2%), reprezinta cel mai bine interesele strazii (1%)

UNPR: este cel mai slab partid (9%), reprezinta cel mai bine interesele strazii (2%), este orientat mai mult spre Occident (1%), este orientat mai mult spre Rusia (1%), este cel mai bun partid (0,4%).

Ce vor romanii de la alesi: locuri de munca, ajutoare sociale, case si taxe cat mai mici

Daca peste 90% din cei de stanga sunt de acord ca statul ar trebui asigure locuri de munca si locuinte, 82% din cei care se declara de dreapta sustin acelasi lucru.

Cand este vorba de incurajarea protectiei sociale a persoanelor aflate in nevoie, e normal ca cei de stanga sa sustina o astfel de optiune (97%), dar vedem ca si cei de dreapta sustin acelasi lucru in proportie de 93,7%.

Tema impozitarii celor bogati pentru a-i ajuta pe cei saraci este o tema clar de stanga si este normal sa fie sustinuta in proportie de 82%, dar si 72,4% din cei de dreapta sustin acelasi lucru, doar 25,5% fiind in dezacord.

Cand e vorba de incurajarea economiei prin taxe mai mici si cei de stanga si cei de dreapta sustin acelasi lucru in proportie de peste 93%.

A.S.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sondaj IRES nostalgici PCR, #sondaj romani PSD proRusia reprezinta strada , #partid