Codul etic (al partidelor)

Autor: Alexandru Lazar - avocat si doctorand
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 09:25
5268 citiri

Notiunea de cod etic al partidelor este in ultimul timp tot mai utilizata in Europa occidentala.

Este esential, as indrazni a spune, pentru partidele care se definesc prin transparenta si care afirma ca apara valori fundamentale. Pentru partidele care doresc a primi voturi si a reprezenta cetatenii. Pe scurt, codul etic este asemenea unui control de calitate.

De unde vine codul etic al partidelor? Termenul este originar din sfera privata.

Provine din prea bine-cunoscutul "corporate compliance" (CC) al marilor companii. CC a fost introdus in viata companiilor in Marea Britanie si in Statele Unite. Relativ recent a fost introdus in legile companiilor din tarile occidentale ale Europei.

Spre exemplu, in Spania, copiind practic in 2015 modelul din Italia, in Codul Penal s-a introdus o noua obligatie pentru toate persoanele juridice (inclusiv pentru partidele politice) de a avea un program de CC. Ce se intampla cu cei care nu au un astfel de program? Raspunsul este simplu: compania raspunde penal daca programul nu este unul EFICIENT (il subliniez pentru ca este esential si pentru ca il voi dezvolta intr-un paragraf urmator).

Cu un program eficient, persoana juridica nu poate fi trasa la raspundere. Va raspunde doar faptasul ilegalitatii. Daca programul nu exista, persoana juridica poarta responsabilitatea, iar partenerii societatii ii pot da in judecata pe administratorii societatii pentru ca nu au introdus codul de CC.

Astfel, partidele politice au extins acest concept, au introdus coduri etice, coduri de conduita si coduri de CC.

A avea un program de CC ca partid sau ca persoana juridica confera prestigiu si credibilitate.

De ce sunt necesare astfel de coduri? Simplu: lipsa de incredere in natura umana a politicianului. Politicianul, ca orice alt cetatean, este pasibil de a comite iregularitati. Daca un politician din partidul X comite iregularitati, atunci cetatenii sunt indreptatiti sa atribuie iregularitatea comisa partidului X. Aceasta nu se poate intampla daca partidul X, respectand codul etic (a avea cod presupune ca acesta sa fie aplicat si sa fie eficient), il indeparteaza din sfera sa pe cel vinovat si, mai mult, colaboreaza cu autoritatile pentru ca cel vinovat sa fie pedepsit.

Este, insa, oare suficient ca un partid sa aiba cod de etica? Bineinteles ca nu. "A avea" se continua cu "a aplica". Codul unui partid trebuie sa fie facut precum un costum la comanda. Trebuie sa fie prevazute toate activitatile partidului si ale membrilor sai. Codul trebuie, de asemenea, sa fie APLICAT.

Un cod etic frumos scris nu exista, daca nu este si aplicat atunci cand un membru de partid nu respecta legea (a se vedea cazul ENRON - aveau cod de CC, dar era nedeschis pe raftul directorului, prin urmare judecatorul a considerat ca nu aveau cod de CC pentru ca NU era EFICIENT).

Asadar, daca un membru de partid nu respecta legea sau exista prezumtie ca nu o face, el trebuie sa demisioneze pana se clarifica situatia sa. Daca nu demisioneaza, partidul are datoria sa il excluda din randul membrilor sai. Daca partidul nu aplica codul de CC pe care il are, atunci acesta nu este eficient si rezultatul este ca si partidul trebuie sa raspunda penal in fata legii.

Codul de CC trebuie, de asemenea, ACTUALIZAT. De fiecare data cand un membru al partidului comite o ilegalitate inseamna ca acel cod de CC avea o lacuna. Asadar, partidul X trebuie sa invete din greseli si sa elimine lacuna, adaptand si imbunatatind codul sau de CC.

Fara acesti pasi, codul de CC nu este un costum facut la comanda, nu se adapteaza realitatii si necesitatilor sale si deci nu este eficient. Prin urmare, partidul X ar raspunde penal.

Cele mai sus spuse sunt elementele, pe larg, ale unui cod de etica si ale unui program de CC. In articolele viitoare voi dezvolta elementele esentiale ale codurilor de etica.

Consider ca este vital ca un partid politic sa aiba un astfel de cod si, mai mult, ca acest cod sa fie eficient. Partidele fara un astfel de cod sunt ca un sofer fara carnet de conducere. Tu ai merge intr-o masina condusa de un astfel de sofer?

Alexandru Lazar este Partner Lawyer/Socio in cadrul firmei de avocatura IntLaw din Spania, doctorand in programul de Doctorat in Fundamentele Dreptului Economic si al Companiilor in cadrul ESADE Barcelona si membru al fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#partide poltice cod etic , #partid