Guvernul a cazut, dar sefii de partid au avut un weekend linistit

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 09:29
4353 citiri

Ponta nu e primul sef de guvern care demisioneaza. Inaintea lui, a facut asta Boc, tot in urma unor proteste de strada.

Ce-i drept, dottore a plecat a doua zi dupa declansarea demonstratiilor, in vreme ce clujeanul a asteptat o luna inainte de a-si scrie demisia.

Toata lumea stie de ce lucrurile au stat asa. Emotia creata de moartea tinerilor in clubul Colectiv a fost imensa.

Si-n ianuarie 2012 strada s-a revoltat, dar impulsul initial fusese pur politic: atunci s-a iesit din case fiindca Basescu il criticase pe Arafat, acuzandu-l ca a blocat privatizarea serviciilor de ambulanta.

Unii au facut, de altfel, o legatura intre indignarea de acum trei ani si furia de azi, folosindu-se de numele doctorului care s-a identificat cu apelul la 112.

De fapt, cele doua demisii au in comun ceva mult mai important decat controversele privitoare la o persoana sau alta.

Am in vedere revolta impotriva partidelor. Aceasta a precedat plecarea din functie a lui Boc si a lui Ponta, dar n-a fost domolita de decizia celor doi de a demisiona. Dimpotriva. In strada, nemultumirea s-a exprimat si mai aprig, transformandu-se intr-o contestare a tuturor formatiunilor politice existente, iar uneori chiar a ideii de partid.

E evident ca tendinta aceasta e, in parte, o sincronizare cu o anumita evolutie din plan european. Intr-adevar, in mai multe state-membre, dezamagirea fata de partide a reconfigurat sistemele politice. Uneori, in forme dramatice.

Miscarea 5 stele, Syriza, UKIP sau Podemos sunt purtatoarele asa-numitei atitudini anti-sistem, care contesta "partidele de guvernare", cele care si-au asumat de-a lungul anilor responsabilitatea deciziei, dar au ajuns acum sa deceptioneze majoritatea.

La noi, suntem inca in faza incipienta. De ce? Fiindca strada si-a afirmat deocamdata doar dezamagirea, inclusiv in forme categorice, de genul: "toate partidele sunt la fel", "in 25 de ani nu s-a facut nimic bun" etc. etc.

Asta s-a mai spus si acum 3 ani, cand pica Boc. Indignatii au cerut si atunci ruperea oricarei punti cu partidele. De buna seama, exagerarile retorice sunt inevitabile, daca aroganta si coruptia devin enorme.

Uneori, in numele ameliorarii guvernarii, s-a ajuns chiar la negarea parlamentarismului. Problema e ca judecata categorica nu duce la o guvernare mai buna, ci - in cel mai bun caz - la populism.

Din punctul de vedere al reprezentarii, e clar ca lucrurile nu s-au ameliorat. Parlamentul a cunoscut doar o expandare neasteptata, devenita si ea sursa de nemultumire.

E posibil ca, de data asta, din revolta sa apara si formatiuni politice. O recenta lege ofera o oportunitate care nu exista in 2012: ca sa formezi un partid, e nevoie de doar trei membri fondatori, dupa ce, vreme de un deceniu, erai obligat sa strangi 25 de mii de adeziuni.

Eu zic c-ar fi bine sa apara partide noi atat la dreapta, cat si la stanga, fiindca peisajul actual e anchilozat si inundat in sosul noii limbi de lemn.

Partidele existente au fost intimidate de miscarea de strada si nici macar n-au indraznit sa-si invite la dialog contestatarii. I-a chemat presedintele, dupa consultarile in vederea alcatuirii unui nou guvern. PNL si UDMR vor anticipate, iar PSD - un guvern de tehnocrati.

In 2012, pesedistii erau cei care voiau alegeri inainte de termen. Penelistii si udemeristii au decis atunci sa pastreze coalitia de la guvernare si sa desemneze drept premier un independent, pe MRU. Acesta a fost trantit, insa, dupa 3 luni, cu largul concurs al celor care-l sprijinisera.

Va fi altfel acum? Vom avea, pentru prima data dupa 1989, alegeri anticipate? Va duce revolta contra partidelor la o politica mai decenta? Vom avea in 2016 un Parlament mai rational? Sau vom consemna o alta ocazie ratata? Un legislativ la fel de decuplat de societate ca si-n prezent? Adica inca o revolutie anuntata, dar neinceputa?

Nimeni nu are raspunsul, fiindca energiile fierb inca in strada, iar sefii de partide au petrecut un weekend linistit.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iohannis consultari partide, #proteste strada partide, #proteste incendiu Colectiv, #demisie guvern Ponta , #partid