Legea finantarii partidelor, modificata de PSD: Banii obtinuti nelegal nu mai pot fi confiscati

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 17:47
4375 citiri
Legea finantarii partidelor, modificata de PSD: Banii obtinuti nelegal nu mai pot fi confiscati
Foto: Facebook / Mircea Draghici

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul care modifica Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, astfel incat sumele obtinute cu incalcarea prevederilor legale nu vor mai putea fi confiscate si directionate catre bugetul de stat.

Camera Deputatilor este for decizional, iar USR a anuntat in plen ca va ataca proiectul la CCR.

Acesta modifica Legea finantarii partidelor politice si campaniilor electorale abrogand articolele potrivit carora sumele primite cu incalcarea preverilor legale se confisca si se fac venit la bugetul de stat. Amendamentele care opereaza aceasta modificare au fost propuse de deputatii PSD.

Un alt amendament adus legii prevede ca "fac obiectul confiscarii numai sumele de bani care depasesc limitele maxime prevazute de lege pentru donatii, imprumuturi, contributii si cheltuielie electorale, cu exceptia sumelor neutilizate".

Tot la propunerea PSD suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si cel mult 0,04% din PIB, iar pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei.

In forma supusa modificarii, legea prevedea ca suma alocata anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat.

Un alt articol adoptat prevede ca se considera contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 200.000 lei neindeplinirea de catre partidul politic a sarcinii de a utiliza sumele de bani primite ca donatii pentru achizitionarea cladirilor care au destinatia de sediu al partidului politic in termenul prevazut de lege.

Deputatii au decis ca anual, pana la data de 30 aprilie, partidele politice au obligatia de a depune la Autoritatea Electorala Permanenta "un raport sintetic" al veniturilor si cheltuielilor realizate in anul precedent si nu "unul detaliat", asa cum prevedea legea in forma supusa amendarii.

In forma adoptata, AEP are misiunea de a asigura organizarea si desfasurarea alegerilor si a referendumurilor, precum si indrumarea si ghidarea partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, precum si a candidatilor independenti in respectarea legilor si a standardelor internationale in materie.

"In exercitarea rolului sau de control, activitatea de prevenire si indrumare prevaleaza in fata celui sanctionator", potrivit unui amendament depus de deputatul PSD Mircea Draghici (foto).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#legea finantarii partidelor modificata PSD, #bani ilegali partide confiscare , #partid