Pentru tinerii din partidele clasice

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Luni, 11 Iulie 2016, ora 08:56
4501 citiri

Au trecut alegerile locale. Avem in fata vara, care nu garanteaza ca va sedimenta toate miscarile politice care vor participa la alegerile parlamentare.

Cuvintele de pe buzele tuturor sunt: "tinerii" adica "unde sunt tinerii sa se implice?", dar si "coruptie" - "asa nu se mai poate, cum ne implicam ca la toamna sa nu mai avem aceeasi situatie in Parlament?".

Daca pana la alegerile locale ne-am plans de lipsa tinerilor in politica, acum nu mai putem. Chiar au fost tineri care s-au implicat in partide mai mici sau mai mari, la sat si la oras. Cu succese mai mari sau mai mici.

PACT a fost prezent in mai multe judete, Pentru Iasi in frunte cu Andrei Postolache la Iasi, Partidul Oamenilor Liberi in frunte cu Dan Masca la Targu Mures, dar si Dan Nicusor si oamenii lui in Uniunea Salvati Bucurestiul.

Bineinteles ca oamenii tineri nu s-au intalnit doar in aceste formatiuni, pana la urma tinerii din partidele clasice umbla pe teren din poarta in poarta, fac propaganda, au initiativa si castiga alegerile in numele partidului.

Spun asta pentru ca, imediat dupa alegerile locale, fortele enuntate mai sus, plus altele mai mici si cativa independenti, tot se intalnesc si pun cap la cap mai multe idei pentru a coagula fortele bune si tineresti care vor altceva in materie de politica in Romania.

La cateva zile dupa locale, mi se parea foarte firesc ce se intampla, acum, la o luna de la eveniment, imi pun intrebarea: unde sunt tinerii cu aceleasi idealuri ca noi, dar care au ales sa actioneze intr-un partid clasic? Unde as putea sa citesc si eu despre pofta lor de implicare in viata publica si despre solutiile pe care le-ar avea vazandu-i pe fratii lor cum se zbat in a gasi cea mai buna solutie pentru Romania noii generatii?

Nu as crede ca intr-un avant de revolutie franceza tinerii ar semna declaratia de demisie dintr-un partid de tineret spunand ca se alatura pasoptistilor contemporani.

M-as fi asteptat ca pur si simplu sa se ridice de pe scaunul lor comod de la birou si sa spuna ca ar vrea sa intalneasca un grup de oameni cu care ar putea colabora, datorita idealului comun pe care il au. Percep o relatie foarte ciudata: parca tinerii din partidele clasice ar fi deja tineri batrani, care nu se complica cu cei care au mai ramas inca tineri.

Dragi tineri din partidele clasice, suntem aceiasi ca si voi, cu sperante si entuziasm, cu dorinta de a genera idei si solutii, nu numai de a ni se spune ce trebuie sa facem. Suntem plini de viata neamenintata de niciun politozaur pradator.

Ce s-a intamplat cu voi? De ce nu mai traiti ca tinerii, unde este deschiderea voastra? Unde este elanul vostru de schimbare? Reamintim: suntem pe aceeasi parte a baricadei. Dusmanii nostri nu sunt mentorii vostri, ci noi insine care apartinem aceleiasi generatii de sperante, si totusi nu vorbim impreuna.

Tineretea nu ne permite totusi sa ii condamnam pe fratii si surorile noastre. Trebuie sa intoarcem critica si spre noi. Poate ca greseala aceasta a separarii si lipsa comunicarii ar trebui sa ne-o asumam si noi - generatia de oameni care nu a vrut sa mai intre in partidele clasice.

Avem totusi si o scuza: noi nu mai credem ca indivizii separati mai pot contribui la reformarea unui partid, de aceea, nici nu ne aflam in PSD, PNL, PMP sau ALDE. Noi credem in forta unui grup si a unei generatii, de asta luptam in paralel cu voi, si pentru moment separat de voi. Imi doresc totusi sa vad si ceasul cand mainile noastre vor lucra la acelasi proiect pentru ca spiritul este oricum acelasi.

Spuneam ca poate greseala este si a noastra. Ne asumam asta si va chemam la dialog. Vrem sa va cunoastem pe voi, dragi tineri care ati ales sa va implicati in alte partide mari, fata de care noi avem atat de multe prejudecati. Nu vom incerca sa va atragem de partea noastra, dar vom asculta cu multa atentie argumentele voastre.

Ne intalnim destul de mult in mediul online, avem multe prejudecati unii fata de altii, haideti sa vedem ce ne uneste si mai ales haideti sa vedem cum putem contribui impreuna la acelasi ideal pentru care arde intreaga Romanie. Fara prejudecati! Fara critica reciproca! Fara teama de a fi trasi in teapa. Haideti sa vorbim!

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2016 este membru cofondator al PACT - Platforma Actiunea Civica a Tinerilor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#tineri partide politice, #tineri politica, #tineri alegeri parlamentare 2016 , #partid