Romanii au cea mai mare incredere in Ponta, insa sunt nemultumiti de Guvern - sondaj IRES

Vineri, 17 Mai 2013, ora 20:05
3765 citiri
Romanii au cea mai mare incredere in Ponta, insa sunt nemultumiti de Guvern - sondaj IRES

Un studiu IRES dat publicitatii vineri arata ca Victor Ponta se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei, in timp ce Crin Antonescu ramane favoritul la prezidentiale.

Cu toate acestea, romanii sunt nemultumiti de activitatea Guvernului, insa ar vota tot USL la urmatoarele alegeri, in timp ce PSD are cei mai multi admiratori din randul partidelor de la guvernare.

In plus, Miscarea Populara ar lua 20% din sufragii daca s-ar transforma in partid politic.

De altfel, potrivit sondajului remis Ziare.com, mai mult de jumatate dintre romani vad coabitarea presedintelui Romaniei cu premierul Victor Ponta ca un lucru bun. In plus, majoritatea intervievatilor considera ca este posibila o coabitare intre cei doi, procentul lor fiind in crestere de la inceputului anului (de la 44% la 65%).

Activitatea Guvernului Ponta

Cei mai multi romani tind sa fie mai degraba nemultumiti de activitatea Guvernului Ponta, in timp ce crearea locurilor de munca, precum si cresterea pensiilor si

salariilor, alaturi de combaterea coruptiei sunt vazute drept principalele masuri asupra carora Executivul ar trebui sa-si concentreze atentia.

In opinia respondentilor, obiectivele prioritare ale Guvernului ar trebui sa fie crearea locurilor de munca, relansarea/dezvoltarea economiei si asigurarea unui trai corespunzator pentru populatie.

Numirile procurorilor

La o zi de la semnarea decretelor pentru numirea in functie a celor 6 procurori sefi, 46% dintre intervievati declara ca au auzit despre acest eveniment, iar majoritatea au o parere buna despre acest lucru.

Propunerea Codrutei Kovesi la DNA se bucura de sustinerea majoritatii intervievatilor care au auzit de controversele publice cu privire la numirea procurorilor (75%). De asemenea, majoritatea adera la opinia premierului, cum ca aceasta a fost un compromis necesar pentru Romania.

Perceptii asupra presedintelui Romaniei

In primele luni ale anului 2013 se remarca o scadere a sustinerii suspendarii presedintelui din partea populatiei. Astfel, aproape trei sferturi dintre romani sunt de parere ca Traian Basescu ar trebui sa fie lasat sa isi termine mandatul, in timp ce masurile de austeritate sunt vazute in continuare drept o idee proasta de o treime din populatie.

Reprezentarea Romaniei in Consiliul European de catre Victor Ponta este vazuta drept un lucru bun de catre peste 80% dintre intervievatii care au auzit de aceasta decizie a presedintelui (44%).

Aparitia unor noi formatiuni politice in Romania

Peste jumatate dintre romani au auzir de infiintarea fundatiei Miscarea Populara, insa nu sunt foarte hotarati ce parere sa aiba despre ea, desi balanta incline catre una nefavorabila. Totusi, peste 20% dintre cei intervievati sustin ca ar vota cu Miscarea Populara daca s-ar transforma in partid, in timp ce daca Traian Basescu ar face parte din ea, atunci formatiunea ar obtine putin mai multe voturi, insa in limita erorilor admise.

De asemenea, aproape 80% considera ca aparitia acestei fundatii este o consecinta a disputelor din cadrul PDL.

In schimb, initiativa Miscarea Liberala nu se bucura de o nototrietate semnificativa, doar 19% dintre cei intervievati au auzit de lansarea ei. Dintr ei, majoritatea sustin ca au o parere buna. Cu toate acestea, romanii nu stiu cine sunt liderii sau care este doctrina, insa trei sferturi dintre respondenti considera ca aparitia ei este o consecinta directa a tensiunilor dintre liberali.

Increderea in politiceni si partide

Premierul Victor Ponta este cotat in luna mai de cei mai multi romani (38%) cu multa incredere. Sondajul arata ca, in mai, 13% dintre romani afirma ca au foarte multa incredere in premier, 38% - multa, 28% - putina, 20% - foarte putina. In aprilie, 12% dintre cei intervievati spuneau ca au foarte multa incredere in Ponta, 25% - multa, 29% - putina, 33% foarte putina.

Sondajul arata ca peste jumatate dintre romani (54%) afirmau, in aprilie, ca au foarte putina incredere in presedintele Traian Basescu, in timp ce in mai procentul acestora a scazut la 39%.

In aprilie, 5% dintre romani sustineau ca au multa incredere in Basescu, 14% - multa, 25% - putina. In mai, 7% spun ca au multa incredere in seful statului, 20% - multa si 33% - putina.

In ceea ce il priveste pe presedintele PNL, Crin Antonescu, in aprilie 42% dintre respondenti au spus ca au foarte putina incredere in acesta, in timp ce 6% au raspuns foarte multa, 22% - multa si 28% - putina. In mai, 40% au indicat ca au foarte putina incredere in liderul PNL, 4% - foarte multa, 23% - multa si 31% - putina.

De altfel, 60% dintre romani au aratat, in aprilie, ca au foarte putina incredere in Dan Diaconescu si 63% in mai. In plus, 44% dintre respondenti au spus ca au foarte putina incredere in presedintele PDL, Vasile Blaga, in luna aprilie si 46% au spus acelasi lucru in mai.

In cazul vicepremierului Liviu Dragnea, cei mai multi romani - 32% in aprilie si 35% in mai - sustin ca au putina incredere in acesta. In aprilie, 59% dintre intervievati au afirmat ca au foarte putina incredere in Corneliu Vadim Tudor, iar in mai 61% dintre acestia au dat acelasi raspuns.

In aprilie, romanii aveau cea mai mare incredere in USL (38%), urmata de PSD - 37%, PNL - 34%, PDL - 15%, PP-DD - 11%, 6% in UDMR.

Cei mai multi respondenti sustin PSD (59%) in cadrul USL, in timp ce 30% pledeaza pentru PNL, 6% pentru PC si 5% pentru niciunul, nu stiu sau nu au raspuns la intrebare.

Cine ar castiga alegerile

Intrebati joi daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare pe cine ar vota, 60% dintre romani au raspuns USL, 15% - PDL, 9% - PP-DD, 4% - UDMR, 4% - PRM, 1% - PNG si 7% alt partid.

In situatia in care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, 32% dintre respondenti spun ca l-ar vota pe Crin Antonescu, 21% pe Victor Ponta, 19% pe Traian Basescu, 7% pe Dan Diaconescu, 5% pe Mihai Razvan Ungureanu, 4% pe Vadim Tudor, cate doua procente pe Sorin Oprescu, Gigi Becali, Mugur Isarescu, cate un procent pe Klaus Iohannis si Calin Popescu-Tariceanu si 4% pe altcineva.

Studiul a fost realizat, in perioada februarie-mai, pe esantioane nationale cu un volum minim de 1.072 subiecti si are o eroare maxima tolerata de 3% la o probabilitate de 95%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sondaj IRES politicieni, #sondaj IRES incredere politicieni, #sondaj partide, #sondaj politicieni, #sondaj alegeri , #partid