Rusia, cea mai mare amenintare pentru Romania. PMP e partidul lui Udrea - IRES

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 15:35
4660 citiri
Rusia, cea mai mare amenintare pentru Romania. PMP e partidul lui Udrea - IRES

Crin Antonescu a facut bine ca s-a retras din cursa pentru prezidentiale, PMP este partidul Elenei Udrea, iar doua treimi dintre romani inca nu stiu cu cine vor vota la alegerile prezidentiale din noiembrie, arata o cercetare IRES realizata in aceasta saptamana.

Cercetarea IRES a fost facuta in perioada 2-6 iunie, pe baza raspunsurilor obtinute la mai multe chestionare, fiecare avand ca subiect una dintre temele importante dezbatute de opinia publica.

Saptamana a fost deschisa de rocada facuta1 la conducerea PNL. Astfel, 86% dintre respondenti au auzit de retragerea lui Crin Antonescu din cursa pentru alegerile prezidentiale, iar 57% au o parere buna si foarte buna despre aceasta decizie. De asemenea, 77% au auzit de intentia lui Klaus Iohannis de a candida la sefia PNL, iar dintre acestia 54% sunt convinsi ca el va fi viitorul presedinte al liberalilor.

Elena Udrea, mai presus de Traian Basescu

In ceea ce priveste Partidul Miscarea Populara (PMP), 87% au auzit de el, 82% nu cred ca poate castiga alegerile parlamentare in 2016, iar dintre cei care au auzit de el, doar 15% au multa si foarte multa incredere in acest partid.

40% dintre cei care au auzit de PMP spun ca cea mai importanta personalitate politica din acest partid este Elena Udrea (40%), pe locul doi clasandu-se Cristian Preda (3%) si Traian Basescu (3%). Tot 40% au raspuns "Nu stiu" la aceasta intrebare.

27% dintre cei care au auzit de PMP cred ca Elena Udrea ar trebui sa devina presedintele PMP, pe locul doi clasandu-se Cristian Diaconescu, creditat de 23% dintre respondenti, si pe locul trei Cristian Preda, cu 11%.

Prezidentialele se joaca

De asemenea, 67% spun ca nu stiu in acest moment cu cine vor vota la alegerile prezidentiale, pentru ca inca nu se cunosc candidatii. Doar 27% spun ca stiu sigur cu cine vor vota, iar 6% sunt decisi sa nu mearga la vot.

79% dintre respondenti au declarat ca vor cauta sa se informeze despre programele viitorilor candidati la presedintie. Intrebati ce este mai important in cazul prezidentialelor, personalitatea candidatului sau programul, 53% au spus ca programul, 23% personalitatea, iar 23% ambele.

De asemenea, 56% au sustinut ca personalitatea candidatului este mai importanta decat partidul care il sustine, 28% au mentionat partidul, iar 14% au spus ca ambele sunt importante in egala masura. 54% au spus ca pentru ei conteaza profesia pe care a avut-o candidatul la prezidentiale.

57% dintre respondenti sustin ca Romania are nevoie de schimbare si doar 39% de stabilitate.

Politica externa

67% dintre participantii la sondaj au auzit de intalnirea avuta de presedintii Traian Basescu si Barack Obama la Varsovia, iar 70% au incredere in afirmatia presedintelui SUA cum ca tara sa isi respecta promisiunile si va fi mereu alaturi de aliatii sai din Estul Europei.

In conditiile unor conflicte in zona, 57% dintre respondenti sunt de parere ca Rusia ar fi tara care ar putea reprezenta o amenintare pentru tara noastra.

De asemenea, la intrebarea "Credeti ca Rusia reprezinta o amenintare pentru Romania?" 69% dintre respondenti au raspuns "Da".

66% dintre participantii la sondaj au fost siguri ca NATO poate asigura integral securitatea Romaniei.

Situatia interna

La intrebarea "Cine credeti ca este cel mai vinovat pentru lucrurile care merg prost in Romania?", pe primul loc se situeaza clasa politica in ansamblu, cu 26%, in timp ce doar 10% considera ca toti cetatenii au aceasta responsabilitate.

40% cred ca dupa alegerile prezidentiale lucrurile se pot schimba in bine, in timp ce 31% cred ca vor ramane la fel. 26% isi doresc ca Executivul sa creeze locuri de munca, iar 22% sa creasca pensiile si salariile.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#sondaj IRES retragere Antonescu, #IRES Udrea PMP , #partid