USR, Ciolos si societatea civila aduna semnaturi pentru innoirea clasei politice cu oameni cinstiti si competenti (Video)

Marti, 11 Septembrie 2018, ora 11:31
12358 citiri
USR, Ciolos si societatea civila aduna semnaturi pentru innoirea clasei politice cu oameni cinstiti si competenti (Video)
Foto: Ziare.com

Lideri ai USR, reprezentanti ai societatii civile si fostul premier Dacian Ciolos, lider al Miscarii Romania Impreuna, au demarat marti, in Piata Universitatii, campania de strangere de semnaturi pentru reformarea legislatiei electorale sub titlul "Oameni noi in politica".

Campania este sustinuta de 26 de organizatii civice si 4 partide politice: USR, Miscarea Romania Impreuna, PACT si Partidul Oamenilor Liberi.

Toate detaliile legate de aceasta noua initiativa cetateneasca si etapele care urmeaza a fi parcurse sunt prezentate pe site-ul "Oameni noi in politica".

Lansarea campaniei a avut loc in mod simbolic in zona fantanilor de la Piata Universitatii, loc intrat in istoria Romaniei datorita evenimentelor care au avut loc aici incepand din 1989.

Mihai Politeanu, presedintele comitetului de initiativa, a subliniat ca scopul urmarit prin acest demers este reformarea legislatiei electorale si implicit a clasei politice.

Obiectivele principale sunt revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, introducerea votului diferentiat pe liste de partid (liste deschise), eliminarea pragului electoral la alegerile locale si europarlamentare, reducerea numarului de semnaturi necesare pentru inscrierea in alegeri, cresterea numarului de parlamentari pentru diaspora, vot liber pentru romanii din strainatate si asigurarea unor alegeri corecte.

"Initiativa e o continuare fireasca a campaniei #Fara penali, conditia necesara pentru a reforma clasa politica", a subliniat Mihai Politeanu.

La randul sau, Dacian Ciolos a subliniat ca "foarte multi romani s-au convins ca Romania are nevoie de o alternativa politica viabila, care sa reconstruiasca clasa politica cu oameni corecti, competenti si cu legi bune".

Acesta a vorbit si despre necesitatea introducerii unui "cadru legislativ care sa ne permita ca, incet, incet sa reinnoim clasa politica", dar si despre nevoia de mai multa reprezentativitate, in conditiile in care exista la ora actuala primari alesi cu mai putin de 15% din voturi in localitatile lor.

Fostul premier a subliniat ca este nevoie de adoptarea unor masuri legislative care "sa asigure transparenta si corectitudinea votului", reamintind ca alegerile din 2016, organizate in timpul mandatului sau, au fost supravegheate video si au beneficiat de masuri speciale pentru evitarea votului multiplu.

"Ne dorim ca aceste propuneri sa fie introduse in legislatie, noi le-am adoptat prin hotarare de guvern, ele pot fi oricand schimbate, daca cuiva nu ii convine transparenta", a mai explicat fostul premier tehnocrat.

Un alt obiectiv urmarit este si acela ca diaspora sa fie mai bine reprezentata in Parlament, pentru ca "doreste sa aiba un cuvant mai greu de spus in tara", dovada participarea la proteste.

"Vechea clasa politica, corupta si incompetenta, s-a baricadat in Parlament"

La randul sau, liderul USR, deputatul Dan Barna, a subliniat importanta acestui moment, reamintind ca partidul sau a fost primul care a provenit din societatea civila si a adus oameni noi in Parlament.

"Obiectivul pentru noi este sa fim primii din acest val care rupe bariera vechii politici, sa fim deschizatori de drum. Sansa pentru Romania este ca oameni noi sa intre in politica (...)

Marea problema pe care Romania o are este vechea clasa politica, corupta si incompetenta, care s-a baricadat in spatele zidurilor de la Parlament, in spatele usilor pazite de jandarmi si in spatele barierelor legislative pe care aceasta initiativa, pe care o pornim astazi, 'Oameni noi', incearca si le va debloca cu siguranta", a mai spus Dan Barna.

Liderul USR s-a aratat increzator ca initiativa #Fara penali in functii publice va goli un spatiu pe scena politica, spatiu care "trebuie umplut cu oameni cinstiti si competenti".

Toti cei care sustin initiativa "Oameni noi in politica" pot semna pe listele prezentate de membrii campaniei prezenti in strada sau pot descarca formularul de pe site.

Proiectul "Oameni noi in politica" este initiat si de 26 de organizatii civice:

Actiunea Civica Galati, #activAG Pitesti, Aradul Civic, VeDem Just, Brasovul Civic, Centrul pentru Studiul Democratiei, Centrul pentru Resurse Civice, Coruptia Ucide, Curatam Galatiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Initiativa Craiova, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, Muresul Civic, Oradea Civica, Platforma Romania 100, Radautiul Civic, Reactiv Brasov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENTA, Umbrela Anticoruptie Cluj, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Va Vedem din Sibiu.

Foto: Ziare.com

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Oameni noi in politica initiativa, #reforma electorala USR Ciolos , #partid