Cristian Pirvulescu: Alegerile primare, imposibil de organizat acum in Romania

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 22:18
3161 citiri
Cristian Pirvulescu: Alegerile primare, imposibil de organizat acum in Romania
Foto: Ziare.com

Politologul Cristian Pirvulescu este de parere ca partidele din Romania nu pot organiza alegeri primare de genul celor din Franta, care sa se bucure de succesul scontat si totodata sa isi atinga scopul urmarit.

"Alegerile primare de tipul alegerilor organizate de Partidul Socialist francez sunt imposibil de organizat in Romania in acest moment, pentru ca ele ar presupune un efort logistic foarte important. La acele alegeri, care au fost ceea ce americanii numesc 'alegeri primare deschise', nu au participat doar membrii de partid, asa cum s-a intamplat la PSD in 2004, au participat toti alegatorii care au dorit, motiv pentru care ieri s-a atins cota de aproape 3 milioane de participanti, un real succes.

Sigur, a fost vorba, in general, despre alegatori de stanga, dar orice cetatean care voia sa voteze putea sa o faca. In Romania, partidele nu au in momentul de fata o asemenea audienta pentru a putea reusi un asemenea exercitiu", a declarat Cristian Pirvulescu pentru Ziare.com.

Acesta a reamintit ca un astfel de exercitiu politic a fost organizat de PSD in 2004, insa el s-a dovedit inca de pe atunci "o problema".

"Atunci, consultantii PSD au vrut sa arate gradul de democratizare interna din PSD si nu au reusit decat sa dovedeasca contrariul. Nu cred ca partidele romanesti s-au democratizat in perioada asta, in cei sapte ani care au trecut din 2004. Nu au aparut elemente de democratie. Nu cred ca liderii locali vor lasa, spre exemplu, militantii (daca ne imaginam doar primarele inchise), sa voteze cum vor", a mai subliniat analistul.

Pe de alta parte, acesta admite ca anumite rezultate pozitive pot fi obtinute, dar ele sunt marunte.

"Sigur, daca il ascultam pe Victor Ponta, el sustine ca alegerile primare din 2004 din PSD au permis unui numar mai mare de tineri candidati pe locuri eligibile la Parlament decat i-ar fi permis partidul. Deci pot exista mici victorii de genul acesta, in ceea ce priveste reprezentarea tinerilor, a femeilor, dar schimbarea imaginii partidului asa cum s-a intamplat in Franta acum este greu de realizat", a explicat Cristian Pirvulescu.

De asemenea, acesta a atras atentia si asupra faptului ca o astfel de initiativa trebuie asumata la nivelul intregii conduceri a unui partid si pregatite cu mult timp inainte.

"Stiti de cand se vorbeste de primarele socialiste din Franta? De un an si jumatate. Ele au fost pregatite. Iar ca vor avea loc primare se stia din 2007. Ce nu se stia, partea imprevizibila a primarelor, a fost, dupa arestarea lui Dominique Strauss Kahn, ce se va intampla, cine va candida", ne-a mai declarat Cristian Pirvulescu, subliniind si ca a fost "o lovitura de imagine excelenta", care a pus Opozitia franceza, Partidul Socialist in primul rand, in "pole position".

Socialistul Francois Hollande va fi adversarul lui Sarkozy la prezidentiale

Primarii isi vor organiza propria lor realegere, sa fim seriosi!

"In Romania nu ar avea acelasi succes. Uitati-va in sondaje: reactia oamenilor fata de partide este foarte negativa. Intotdeauna a fost, dar nu cred ca a fost vreodata atat de negativa! Si atunci, ce vor reusi? Vor reusi sa arate democratie in partid? Cu tot aparatul media de care dispun partidele in momentul de fata, mi-e greu sa cred asta", a adaugat el.

Un alt aspect important este acela ca primarele din Franta au fost organizate pentru desemnarea candidatului PS la prezidentiale, nu pentru candidatii la alegerile locale, cum propun democrat-liberalii Cristian Preda si Teodor Paleologu.

"Primarele franceze au fost pe candidatul la prezidentiale. Primarele romanesti vor fi pe candidati la ce? La primarie? Primarii isi vor organiza propria lor realegere, sa fim seriosi!", a conchis Cristian Pirvulescu, in opinia caruia in acest caz alegerile primare s-ar putea transforma intr-un veritabil tur suplimentar de alegeri locale.

Democrat-liberalii Cristian Preda si Teodor Paleologu, potentiali candidati la alegerile pentru Primaria Capitalei in 2012, au relansat in ultimele zile ideea organizarii unor alegeri primare in PDL in urma carora sa fie desemnati candidatii partidului la alegerile de anul viitor.

Paleologu vrea alegeri primare "deschise" pentru scrutinul local

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Indemnizaţia de internship ar putea să fie impozitată doar dacă aceasta este mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară, conform unei iniţiative legislative depusă de...
#alegeri primare pdl, #Cristian Pirvulescu alegeri primare, #alegeri primare Franta , #partid