Cristian Preda: Dreapta poate pierde alegerile din cauza "faramitarii extreme"

Duminica, 17 August 2014, ora 11:20
3277 citiri
Cristian Preda: Dreapta poate pierde alegerile din cauza "faramitarii extreme"
Foto: Ziar de Dambovita

Europarlamentarul PMP Cristian Preda a publicat pe blogul sau un material despre candidatii la alegerile prezidentiale, aratand ca opozantii PSD i-au conferit de fapt acestui partid foarte multe sanse de reusita. Motivul ar fi "faramitarea extrema" a partidelor de dreapta.

Cristian Preda incepe cu prezentarea candidatilor la prezidentiale rezultati in urma fuziunii dintre PDL si PNL: Klaus Iohannis (in numele ACL), Monica Macovei (independenta, fara a demisiona din PDL) si Calin Popescu Tariceanu (ca lider al unui nou partid).

Si Miscarea Populara este pe cale sa aduca doua candidaturi pentru Cotroceni: Cristian Diaconescu, din partea Fundatiei, si Elena Udrea, cu sprijinul PMP. In opinia lui Diaconescu, cei doi candidati reprezinta o adevarata surpriza.

Totusi, europarlamentarul PMP este de parere ca in cele doua tururi nu se poate produce o "regrupare naturala anti-PSD a unui numar masiv de voturi acordate unui numar indefinit de candidati", iar cine crede acest lucru este "naiv".

Argumentul dat de Cristian Preda pe blog este ca "exista o limita a dispersiei utile a voturilor din turul intai, iar candidatul stangii poate profita in chip decisiv de pe urma calculului prost facut de unii dintre adversarii sai".

Cum se poate produce acest lucru?

In opinia lui Preda, favirizarea PSD la alegerile prezidentiale ar putea avea loc pe doua cai:

1. Numarul mare de candidati poate produce o demobilizare si nu neaparat o aderare la un anumit candidat in cazul segmentelor distincte din electorat din cauza ca diferentele dintre candidati pot fi greu de distins. Prin urmare, dificultatea alegerii ii poate determina pe multi alegatori sa stea acasa in primul tur, in asteptarea unei alegeri mai usoare dupa eliminarea unora dintre candidati.

2. Evolutia tensionata din primul tur in cazul contracandidatilor lui Ponta poate genera o serie de piedici puternice in momentul confruntarii decisive din al doilea tur: "Altfel spus: nu e deloc sigur ca sirul efectelor surprinzatoare si dezagreabile se opreste in clipa ramanerii definitive a candidaturilor".

In acest context, Cristian Preda face apel la ratiune si moderatie in randul adversarilor socialismului, sustinand ca exista posibilitatea sa ne confruntam din nou cu "scenariul catastrofal din 2000".

Concluzia europarlamentarului este ca dreapta poate pierde alegerile din cauza "faramitarii extreme", din cauza ca acestea sunt derutante.

D.G.

Citește și:
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...