Cum ar trebui desemnati candidatii partidelor la alegeri? - Dezbatere Ziare.com

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 07:20
2526 citiri
Cum ar trebui desemnati candidatii partidelor la alegeri? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Arhiva

Prin alegeri interne, pe baza de sondaj sau prin nominalizari de la centru - cam acestea sunt variantele utilizate in general de catre partide in vederea stabilirii candidatilor pentru alegerile locale si generale. Care credeti ca este cea mai buna?

Doi dintre cei mai vocali lideri PDL, Cristian Preda si Teodor Paleologu, considera oportuna organizarea unor alegeri primare in partid, in urma carora sa fie desemnati candidatii pentru confruntarile electorale reale, din 2012. In replica, analistul Cristian Pirvulescu sustine ca demersul e tardiv, ba chiar imposibil, iar rezultatele nu ar fi de folos pentru ca scopul urmarit nu s-ar atinge.

Subiectul desemnarii candidatilor PDL la alegerile viitoare nu pe baza de cumetrii politice, ci pe baza de vot intern nu este unul nou. Deputatul Sever Voinescu isi exprima sustinerea pentru aceasta idee inca din primavara, dar recunostea singur ca exista riscuri mari ca rezultatul unor asemenea alegeri sa fie denaturat.

"De exemplu, deschizi procesul electoral la sediile partidelor si vine Vanghelie cu cinci autobuze de oameni si voteaza ca si cum ar fi simpatizanti PDL si iti dau peste cap intregul proces (...) Sigur, in cazul membrilor este mai simplu pentru ca acolo exista carnet", atentiona atunci Voinescu.

Voinescu vrea alegeri primare in partid pentru desemnarea candidatilor PDL

Si vicepresedintele PDL Teodor Paleologu s-a aratat inca de la inceput un sustinator al propunerii, spunand ca ea poate fi aplicata macar la desemnarea candidatului pentru Primaria Capitalei, cursa in care a anuntat ca se va inscrie inca din luna iunie.

Ideea a fost reluata recent de europarlamentarul Cristian Preda, si el potential candidat la nominalizarea pentru Primaria generala, in contextul succesului de care s-au bucurat alegerile primare desfasurate duminica in Franta.

Socialistul Francois Hollande va fi adversarul lui Sarkozy la prezidentiale

"Duminica s-au incheiat alegerile primare organizate de Partidul Socialist Francez pentru a desemna candidatul care il va infrunta pe Nicolas Sarkozy la prezidentialele de la anul. Inspirate de politica americana, alegerile primare au doua mari avantaje. Primul este democratizarea accesului la functii. Candidaturile nu sunt stabilite de "executivul" de partid, ci de militanti si, uneori, de publicul larg.(...) Al doilea avantaj al alegerilor primare e legat de comunicare. Nimic nu e mai interesant pentru presa decat o competitie interna. (...)

Cer de aproape doi ani organizarea unor asemenea alegeri si in PDL. Deocamdata, nu a iesit mare lucru. Perseverez", scrie Cristian Preda luni, pe blog, optiunea sa fiind sustinuta si de Teodor Paleologu.

"Eu nu as merge atat de departe, nu pentru candidatul la presedintie, dar pentru candidati la nivel local. Sa incepem de la baza, asta este filosofia mea, sa incepem de la alegerile locale, municipale si judetene, sa incepem de jos, sa ne desemnam in acest fel candidatii. Mai cu seama in Bucuresti cred ca un proces de alegeri primare ar fi de dorit, mai cu seama alegeri primare deschise, adica alegeri primare la care sa participe nu numai membri PDL", explica Paleologu.

Paleologu vrea alegeri primare "deschise" pentru scrutinul local

In schimb, politologul Cristian Pirvulescu este convins ca asemenea alegeri primare, testate in premiera in Romania de PSD in 2004, ar fi imposibil de organizat acum, din lipsa de logistica, si nici nu ar avea efectul scontat.

"Alegerile primare de tipul alegerilor organizate de Partidul Socialist francez sunt imposibil de organizat in Romania in acest moment, pentru ca ele ar presupune un efort logistic foarte important(...)In Romania, partidele nu au in momentul de fata o asemenea audienta pentru a putea reusi un asemenea exercitiu", a declarat Cristian Pirvulescu pentru Ziare.com.

Cristian Pirvulescu: Alegerile primare, imposibil de organizat acum in Romania

De asemenea, faptul ca partidele romanesti nu s-au democratizat in ultimii ani ar duce, in opinia sa, la un esec in cazul in care ar fi intreprins un astfel de demers, pur si simplu pentru ca militantii nu ar fi lasati de liderii locali sa voteze asa cum cred de cuviinta.

Cristian Pirvulescu admite ca primarele socialiste din Franta, desfasurate duminica, au constituit "o lovitura de imagine excelenta", care a pus Opozitia franceza, Partidul Socialist in primul rand, in "pole position", dar el crede ca in Romania acest tip de alegeri nu ar avea acelasi succes.

"Uitati-va in sondaje: reactia oamenilor fata de partide este foarte negativa. Intotdeauna a fost, dar nu cred ca a fost vreodata atat de negativa! Si atunci, ce vor reusi? Vor reusi sa arate democratie in partid? Cu tot aparatul media de care dispun partidele in momentul de fata, mi-e greu sa cred asta", a adaugat el, subliniind si faptul ca daca scopul urmarit ar fi desemnarea candidatilor pentru primarii, atunci actualii primari nu ar avea decat de castigat, pentru ca in acest mod si-ar organiza propria realegere.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Crezi ca partidele ar trebui sa isi desemneze candidatii la alegerile de anul viitor in urma unor alegeri primare interne la care sa participe si simpatizantii partidelor? Sau crezi ca actualele variante, desemnarea de la centru sau in urma unor sondaje, utilizata recent si de USL, sunt mai bune?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#alegeri primare pdl, #desemnare candidati alegeri, #alegeri 2012 , #partid