Cum distingem liderii politici de non-lideri ?

Luni, 15 Februarie 2010, ora 21:56
2132 citiri
Cum distingem liderii politici de non-lideri ?

Multe din analizele, comentariile, opiniile care sunt emise in acest moment fac referire la politicieni care, fie vor sa acceada la prima functie in partidul lor, fie vor sa schimbe ceva in societate, fie guverneaza, fie sunt purtatori de mesaje. Toti sunt descrisi ca fiind lideri politici.

Leadership-ul politic are legatura cu puterea. Printre cei mai importanti cercetatori care au definit puterea il dau ca exemplu pe renumitul profesor Robert A. Dahl care descria in articolul din 1957, "The Concept of Power", ecuatia puterii: "A are putere asupra lui B in masura in care il poate face pe B sa faca ceva ce B altfel nu ar face." Daca puterea este definita astfel, atunci conducerea este definita ca puterea exercitata de un individ, doi sau mai multi care lucreaza impreuna pentru a-i determina pe altii sa faca ceea ce in mod normal nu ar face.

Care este diferenta intre lideri si non-lideri, simplii detinatori de putere /functii?

in timp ce primii au capacitatea de a schimba/modifica/transforma lucrurile in societate, simplii detinatori de putere nu ii pot face pe ceilalti sa actioneze in directia aleasa de ei. Cuplul Basescu-Boc nu este singurul exemplul autohton care ne poate face sa intelegem mai bine aceasta distinctie, dar este relevant avand in vedere ca ei detin cele mai importante functii in stat.

Cine este Traian Basescu? A castigat presedintia PD in lupta cu fondatorul Petre Roman. De doua ori a fost ales primar al Bucurestiului. Ulterior, atat ca presedinte al partidului, cat si ca presedinte al Romaniei, a reusit sa aduca de doua ori PD/PD-L la guvernare. Aflat la al doilea mandat consecutiv de presedinte, Traian Basescu incearca sa-si impuna viziunea politica transformatoare. El vrea sa schimbe societetea, sistemul politic, se amesteca in sistemul social si cel economic. Vrea sa fie transformator, dar nu poate fi reformator. Chiar daca modul cum actioneaza este discutabil si de multe ori de criticat, este un lider politic.

Cine este Emil Boc? Este presedintele PD-L si prim-ministrul Romaniei. Este tot ceea ce nu este Traian Basescu sau, mai bine spus, el este tot ceea ce spune Traian Basescu. in functie de modul cum s-au desfasurat raporturile politice, institutionale si personale dintre cei doi, relatia poate fi caracterizata prin trei atribute: loialitate neconditionata, incredere deplina si dominare totala.

Increderea presedintelui in Emil Boc a fost dovedita inca din momentul in care acesta a avut curaj, la investirea in functia suprema, sa-i lase partidul pe mana. in schimb, loialitatea a fost testata de-a lungul timpului. In ceea ce priveste dominarea, lucrurile sunt clare: Emil Boc ii datoreaza lui Traian Basescu tot ceea ce este acesta ca om politic.

Relatia paternalista dintre presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc schimba raporturile institutionale existente, in favoarea celui dintai. Nu putem vorbi de un echilibru intre cele doua componente ale executivului, ci de dominare. Comportamentul lui Emil Boc in raport cu cel al presedintelui, este depersonalizat, subjugat, sufocat, inhibat, dominat. Dualitatea executivului este transformata intr-o relatie de subordonare. Traian Basescu decide, Emil Boc executa. Temele lansate de primul sunt preluate imediat de cel de-al doilea, insusite, anutate public si acolo unde este posibil puse in aplicare.

Trecand succint prin relatia dintre ce doi, ramane de raspuns la intrebarea: este Emil Boc un lider politic?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#lideri politici, #lideri nonlideri, #leadership politic , #partid