Daca nu lui Miron Cozma, atunci cui?

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 23:50
6153 citiri
Daca nu lui Miron Cozma, atunci cui?
Foto: Realitatea TV

Miron Cozma are partid si mult tupeu. Se considera o victima a mineriadei din 1990, ii cere PSD sa isi schimbe denumirea, pentru ca il incurca, si anunta ca va candida la presedintie, desi inca mai are interdictie de a intra in Bucuresti. Dar interdictie de a candida de ce nu are?!

Anuntata de ceva timp, dar neluata in serios decat de o televiziune de stiri din cele patru, intrarea lui Miron Cozma pe scena politica romaneasca naste o intrebare fireasca: Oare cum de i se permite unui personaj care a facut atata rau Romaniei sa mai candideze, la orice fel de alegeri, fie ca sunt ele parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale?

Miron Cozma si-a lansat partid: Este un moment istoric (Video)

Sigur pe el, fostul lider al minerilor, in prezent lider al Partidului Social Democrat al Muncitorilor, pare sa se fi imprietenit cu justitia dupa ani si ani de procese si condamnari. A deschis dosarul nr. 6444/2010 in care este inregistrat ca victima a mineriadei din 13-15 iunie 1990 si in care isi cere reabilitarea, s-a plans la CEDO ca a fost nedreptatit, iar, mai nou, anunta ca se va adresa magistratilor pentru a determina PSD sa isi modifice denumirea deoarece e asemanatoare cu a partidului sau, care, sustine el, ar fi fost inregistrat anterior.

Miron Cozma vrea sa fie reabilitat si se declara victima a mineriadei

Intr-o tara normala, de astfel de impostori politici am rade. Personal, cred ca trebuie sa ne ingrijoram. Nici lui Dan Diaconescu nu i-am dat sanse, ani de zile, si uite unde a ajuns.

Am incercat, fara succes din pacate, sa aflu informatiile necesare pentru a intelege cum de "luceafarul huilei" mai poate emite astazi pretentii la diverse pozitii de autoritate in stat. Am aflat doar care este mecanismul prin care se ajunge ca o persoana sa isi piarda temporar drepturile electorale.

Ce spun oamenii legii

Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet, ne-a explicat ca singura in masura sa restranga drepturile electorale ale unei persoane este instanta de judecata, prin hotarare ramasa definitiva.

Conform Codului Penal, judecatorul poate avea in vedere in anumite cazuri o pedeapsa complimentara care poate consta "in interzicerea unuia sau unora din urmatoarele drepturi: a) dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; b) dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat(...).Interzicerea unor drepturi poate fi aplicata daca pedeapsa principala stabilita este inchisoarea de cel putin 2 ani si instanta constata ca, fata de natura si gravitatea infractiunii, imprejurarile cauzei si persoana infractorului, aceasta pedeapsa este necesara.(...)Executarea pedepsei interzicerii unor drepturi incepe dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori dupa prescriptia executarii pedepsei".

In asemenea cazuri, persoana respectiva nu trebuie sa se mai regaseasca pe listele sau pe buletinele de vot "pentru ca atunci cand o instanta decide ca suspenda drepturile electorale ale unei persoane pe o anumita perioada de timp aceasta comunicare ajunge si la Ministerul de Interne, la directia pentru evidenta persoanei, si se tine cont atunci cand se tiparesc listele electorale", ne-a mai explicat Marian Muhulet.

Avocatul lui Miron Cozma nu a putut fi contactat, dar avocatul Aurelian Pavelescu, implicat la randul sau in politica, ne-a declarat ca nu cunoaste in detaliu cazul Miron Cozma, dar cu siguranta exista persoane carora li s-au restrans drepturile electorale.

"Exista asemenea cazuri, dar nu le cunosc. Restrangerea drepturilor se face prin hotarare judecatoreasca, ea nu se prezuma. Poate fi vorba si despre infractiuni mai putin grave, nu cunosc astfel de cazuri, dar in general li se restrang drepturile electorale celor arestati si nu intotdeauna, dupa cum stiti se voteaza si in inchisoare. Miron Cozma daca vrea sa isi faca un partid politic inseamna ca nu are restranse aceste drepturi, asta daca nu cumva perioada respectiva a si trecut dupa hotararea judecatoreasca definitiva", ne-a explicat Aurelian Pavelescu.

De asemenea, judecatorul Dana Titian, consilier al procurorului general al Romaniei, a precizat ca restrangerea drepturilor electorale nu se poate face decat prin hotararea de condamnare in dosarul respectiv, nu pe cale separata.

"Nu exista o alta cale de a solicita restrangerea drepturilor electorale ale unei persoane", a spus aceasta, adica nimeni nu mai poate sa ii mai interzica acum, prin intermediul justitiei, lui Miron Cozma sa candideze, daca in hotararea sa definitiva de condamnare acest lucru nu a fost prevazut explicit.

Intrebata daca ramane doar la latitudinea judecatorului sau procurorul de caz este cel care trebuie sa ceara restrangerea acestor drepturi electorale, Dana Titian a spus ca sunt posibile ambele situatii, cert este ca "instanta este cea care decide, odata cu sentinta de condamnare".

Cateva vorbe despre Miron Cozma si o amintire

Miron Cozma, cel care a adus in 1990 minerii in Bucuresti pentru a spulbera Piata Universitatii, a fost inchis in februarie 1999, la finalul unui mars al minerilor spre Bucuresti. A fost eliberat si reincarcerat de mai multe ori, iar in decembrie 2004, cu doar cateva zile inainte a-si incheia mandatul de presedinte, Ion Iliescu l-a gratiat, in acelasi timp cu alti 45 de detinuti. Uriasul scandal public a facut ca masura a fost revocata cateva zile mai tarziu si i-a dat ocazia lui Miron Cozma sa se planga la CEDO.

In 2005, Curtea de Apel Bucuresti a admis contopirea pedepsei de 18 ani pentru mineriada din 1991, cu cea de 10 ani, primita in 12 decembrie 2003 pentru cea de a doua mineriada, cea de la Costesti, din 1999. In aceste conditii, fostul lider al minerilor a mai avut de executat un rest de pedeapsa de doi ani si o luna, rest care a expirat pe 2 decembrie 2007.

Instanta a mai decis ca Miron Cozma nu are voie sa intre in Petrosani si Bucuresti timp de 5 ani dupa punerea in libertate. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a executat aproape 10 ani de detentie.

Condamnarile lui Miron Cozma - cronologie

"Eram student la constructii in Bucuresti. In toata echipa mea de studenti la seral eu eram singur pro-Iliescu si toti ceilalti erau pro-PNT si pro-PNL. Aveam o restanta, m-au prins minerii, le-am spus ca sunt student, am scos carnetul si am luat o mama de bataie. Foarte bunul meu prieten Bogdan Ghitulescu, acum actor, m-a dus la doctor, m-a dus sa mi se faca o punctie in coloana vertebrala, credea ca am suferit o comotie cerebrala. Am rezistat. A fost o perioada delicata din viata mea, dar asta nu inseamna ca am luat in considerare ceea ce spuneau la vremea respectiva multi, si anume ca PDSR si Ion Iliescu sunt de vina", ne-a povestit deputatul PSD Valeriu Zgonea.

Social-democratul spune ca isi aduce aminte cu tristete de acele zile. Intrebat cine crede el ca a fost de vina pentru ce a patit si pentru agresivitatea de care au dat dovada minerii, daca nu Ion Iliescu, Valeriu Zgonea a raspuns ca a fost batut "doar pentru ca era student".

"A fost o stare complicata atunci, o surescitare complicata a societatii romanesti pe care putini o inteleg. Istoria ne va ajuta sa aflam foarte multe despre acea perioada, nu pot sa judec eu si nici nu sunt patimas", a raspuns el.

Valeriu Zgonea nu crede ca Miron Cozma mai poate reprezenta interesele minerilor in acest moment. "Este dreptul fiecaruia sa faca ce vrea in viata, daca legea ii permite. Nu ma mai mira nimic in Romania de astazi", a mai spus el.

Pe de alta parte, intrebat daca vede posibila o apropiere de PSD a partidului condus de Miron Cozma, Valeriu Zgonea a dat un raspuns destul de vag. "E adevarat ca marea noastra baza, cei care voteaza PSD sunt oameni care sunt cu venituri mici, in sindicatele din zona industriei, a serviciilor, pensionarii. Niciodata sa nu spui niciodata", a declarat deputatul, adaugand insa ca, in opinia sa, in ziua de azi chiar si partidele care se declara de stanga au un discurs de dreapta, criticand statul social si solidaritatea intre oameni, doua valori fundamentale de stanga.

"Eu ii doresc domnului Cozma tot ce isi doreste el, tot binele din lume. Dar nu cred ca este el in masura sa conduca un partid politic sau sa initieze o miscare politica. A avut momentul sau de glorie, care s-a transformat intr-un cult al personalitatii. El a fost un produs care a ajuns prea repede prea sus si pentru asta a platit mai mult decat a trebuit. Azi e deja prea tarziu. Generatiile tinere nu inteleg nimic din acea perioada si nici nu ii intereseaza, ei vor astazi sa aiba apa, canalizare, drumuri asfaltate, un serviciu bun", a mai declarat deputatul PSD Valeriu Zgonea.

O intrebare deocamdata fara raspuns

Cele aflate mai sus nu ne-au ajutat sa raspundem la intrebarea de la care am pornit. Daca nici Miron Cozma nu a meritat sa i se interzica sa candideze pentru o functie in statul roman, dupa ce a fost condamnat pentru subminarea puterii de stat si instigare la subminarea puterii de stat, atunci cine merita? Un hot? Un criminal? De ce ei da si el nu? Ce infractiune trebuie sa comiti in tara asta ca sa nu mai ai dreptul sa candidezi?

Cert este ca Miron Cozma si-a facut bine temele inainte de a intra in jocul politic. A vazut ca cel mai important este sa apari pe sticla cat mai des si cat se poate de agresiv. Vineri seara, la acelasi post de televiziune care i-a transmis in exclusivitate lansarea partidului, Cozma a reamintit cu mandrie de episodul din 1996, cand a candidat ca independent la Senat si doar 2.000 de voturi l-au despartit de un culcus cald de parlamentar, care ar fi inlocuit cariera de detinut pe care a avut-o cu cea de legiuitor.

Miron Cozma a sustinut ca Ion Iliescu ii propusese atunci sa fie cap de lista al PDSR la Senat in judetul Hunedoara, dar el a refuzat pentru ca si-a dorit sa ramana independent si, mai ales, si-a dorit sa NU castige.

"Era foarte simplu sa nu ajung la puscarie, acceptam un post de conducere si nu ajungeam in viata mea la puscarie", a sustinut cu emfaza Miron Cozma, adaugand ca si fostul premier Radu Vasile i-ar fi transmis ca presedintele Emil Constantinescu era dispus la un moment dat sa il faca prim viceprimministru, ca sa puna impreuna "tara la punct".

Probabil ar fi urmat atacuri virulente la adresa actualului presedinte, conform retetei indelung folosite de cei care nu sunt capabili sa urce in sondaje prin proiecte proprii, daca Miron Cozma nu ar fi parasit intempestiv emisiunea, deranjat de imaginile de la mineriade care rulau continuu pe ecran, amenintand ca nu le mai face "rating de 3 milioane de telespectatori".

In concluzie, fostul lider al minerilor a intrat in hora politica desi este o umbra neagra a trecutului. Si la urma urmei, daca Ion Iliescu inca mai face si desface in politica romaneasca, daca Dan Voiculescu este vicepresedinte al Senatului, de ce sa nu aiba Romania si un premier la Palatul Victoria de talia lui Miron Cozma? Daca e bal, bal sa fie...

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Miron Cozma partid, #Miron Cozma mineriade, #Partidul Social Democrat Muncitorilor, #mineriade , #partid