De la cititori: Stafia comunismului bantuie inca Romania

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 17:34
1583 citiri
De la cititori: Stafia comunismului bantuie inca Romania

Este foarte greu sa admiti, dupa 21 de ani de la prabusirea comunismului, ca in Romania aceasta ideologie compromisa, ar mai avea putere si influenta. Privind insa cu atentie in jur, vom observa ca stafia comunismului e cu mult mai prezenta in viata publica romaneasca decat ne-am fi putut imagina si ne-am dori.

Cei care au trait sub regimul Ceusescu stiu cat de nedemocratic, autoritar si razbunator era partidul comunist. Ca membru al lui, era bine sa taci, sa nu ai opinii, sa ridici mana cand trebuie, sa iei cuvantul cand erai pus si sa spui doar ce trebuia.

Partidul, nu stiu cum facea, dar alesii la alegeri ieseau intotdeauna cei pe care voia sa-i "promoveze". Iar odata alesi, nu-i mai clintea nimeni de pe pozitie, decat tot partidul, daca vantul isi schimba intre timp cumva directia.

Si asa, crezandu-se nemuritor, partidul comunistilor romani nici nu si-a dat seama cand si-a taiat singur creanga de sub picioare. Sinuciderea sa de facto s-a produs atunci cand Ceausescu, trecandu-i belciugul prin nari, l-a dresat ca pe un urs ca sa joace dupa muzica care-i placea stapanului.

Nimeni nu poate sa taie o craca mai bine decat cel ce sta pe ea

Dupa Revolutie insa, desi au aparut nenumarate partide de toate culorile si orientarile, toate fara exeptie au fost alcatuite dupa chipul si asemanarea PCR. Chiar si PNTCD, asa anticomunist cum se credea, ajuns la putere, s-a comportat, a actionat si s-a ... sinucis tot dupa metoda patentata de PCR.

Privind la toate partidele romanesti actuale, cu cata sarguinta taie la craca pe care stau, cu adanca convingere ca asta o sa-i propulseze, pe ei si partidul lor, pe o orbita interstelara, incat nu se poate sa nu te izbeasca asemanarea cu modul de comportare al PCR, care se credea capabil sa ne duca pe cai de progres si civilizatie, cand nu era in stare sa ne asigure nici macar un pachet de unt.

Stafia comunismului nu se rezuma insa doar la a bantui partidele politice. Aproape toate sindicatele au in ele ceva din UGSR-ul comunist, politia din militie, SRI din Securitate, Parlamentul din Marea Adunare Nationala si Justitia din Tribunalele Poporului.

Ca orice teorie care se vrea confirmata de realitate, vom arata cum, cu ajutorul ei, se pot explica si alte mistere ale politicii romanesti actuale:

Teoria explica de exemplu, cum a fost posibil ca PSD si PL sa poata forma o alianta in pofida diferentelor ideologice care le separa. La ambele, avand gene identice (mostenite de la PCR), vocea sangelui a fost mai puternica decat ideologia.

Uneori, chiar si ziaristii ajuta la propagarea ideilor comuniste, probabil fara intentie. Am citit de exemplu un articol despre PD-L, in care un ziarist prevedea partidului un viitor sumbru pentru ca "nu a promovat la timp tinerii" de la baza la varf.

E dovada cea mai tipica de gandire comunista. Tinerii din partide nu au nevoie sa fie "promovati", (expresie tipica, care face parte din limbajul de lemn comunist!) ci partidul trebuie sa aiba structuri atat de democratice, incat tinerii sa poata sa se promoveze singuri, dupa un set de criterii morale si de competenta, impuse prin statut.

Situatia este deci foarte grava, pentru ca nu avem un partid democratic in care sa ne punem nadejdea in 2012. Va trebui infiintat unul, dar cu mare grija, sa nu ia genele de unde nu trebuie.

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...