Democratia, sub cota de avarie (Opinii)

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 22:29
3439 citiri
Democratia, sub cota de avarie (Opinii)
Foto: inpolitics.ro

4% incredere in Parlament, 9% in Guvern, 12% in Presedintie. Nu incredere intr-un partid politic, nu incredere intr-o personalitate anume, ci incredere in institutii fundamentale.

Procentele, scoase la iveala de cel mai recent sondaj CSOP, nu sunt neaparat o surpriza, ci o confirmare a unor trenduri deja consacrate. Aceste procente sunt precum rezultatele de pe buletinul de analiza al unui bolnav in stare grava, in pericol de moarte fara o interventie rapida. Bolnavul nostru este democratia romaneasca, intoxicata de randuri dupa randuri de politicieni corupti, inepti, ticalosi, demagogi.

O tara in care Parlamentul in ansamblul sau, nu doar Puterea, are o cota de incredre la limita marjei de eroare a sondajelor de opinie este o tara in pragul anarhiei. La fel o tara in care doar unul din zece romani are incredere in guvern si este, deci, dispus sa se conformeze din convingere deciziilor acestuia. Sigur ca principala vinovatie este a actualei puteri care, in ultima vreme cel putin, a guvernat practic doar prin asumari de raspundere si ordonante de urgenta, aruncand Parlamentul in derizoriu.

Dar ar fi simplist sa reducem cauzele la asta. Cel mai mare chiulangiu dintre parlamentari este liderul Opozitiei Crin Antonescu. Credeti ca prestatia domniei sale credibilizeaza Parlamentul in ochii omului de rand, care, daca lipseste trei zile de la serviciu, este dat afara fara drept de apel? Parlamentarii, din toate partidele, prinsi in timp ce dormeau, se uitau la filme porno, votau la doua maini, isi trimiteau nepoatele sa le utilizeze cartela in plen, isi angajeaza rudele la birourile din teritoriu, parlamentari care nu stiu ce voteaza decat in functie de degetul ridicat, corect sau nu, de liderul grupului, parlamentari agramati, vulgari, ridicoli, traseisti, or fi avut sau nu o contributie la aceasta stare dramatica?

Fara Parlament nu exista, de fapt, democratie. Indiferent de regimul constitutional, indiferent daca avem monarhie sau republica, parlamentul reprezinta institutia fundamentala in orice stat, iar alegerea parlamentarilor este cel mai important act de vointa al poporului care, prin el, ar trebui sa-si exprime puterea. Ei bine, romanii nu mai inteleg rostul Parlamentului si doar jumatate se gandesc sa se mai duca la vot.

La demonstratii se striga "Libertate!". Uitandu-ma la cifrele acestea pe mine ma trec fiorii. Eu cred ca, dimpotriva, romanii se afunda, poate inconstient, in tentatii totalitariste. Vor o mana forte care sa faca ordine. Si daca ne uitam ca, in decembrie, la momentul sondajului CSOP, cota de incredere a lui Traian Basescu era mai mare decat cota de incredere a intitutiei prezidentiale, pare ca nu autoritarismul presedintelui i-a deranjat cel mai tare, ci efectele masurilor luate de presedintele jucator.

Traian Basescu nu este un autentic dictator. Este autoritar, are atitudine de capitan pe coverta, este conflictual cu si fara rost, dar nu e dictator, cel putin pentru ca nu exista dictator injurat de dimineata pana seara si de seara pana dimineata pe mai toate ecranele televizoarelor. Dar daca procentele relevate de sondajul CSOP nu se vor schimba, daca buletinul de analiza al bolnavului nu va arata o ameliorare, aparitia unui dictator autentic, propulsat de un discurs justitiar si revansard, racoritor in prima faza, va deveni doar o chestiune de timp.

Cum se pot schimba aceste procente? Doar printr-o reforma profunda a clasei politice, care sa aduca in fata figuri noi si credibile, iar acestea, prin tinuta si activitatea lor, sa recredibilizeze institutiile fundamentale ale democratiei. Vedeti acum in jurul dumneavoastra aceste figuri, indiferent daca priviti spre Putere sau spre Opozitie? Eu nu. Si acesta este lucrul de care ma tem cel mai tare.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...