Deutsche Welle: Cat de puternica este extrema dreapta din Romania?

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 12:01
9859 citiri
Deutsche Welle: Cat de puternica este extrema dreapta din Romania?

Se lupta intre ei, nu se inteleg, dar ideologia lor este aceeasi. Nationalistii din Romania isi doresc o tara "curatata" de rromi, sustinand totodata ca Holocaustul nu a existat. Pe agenda lor de lucru se regaseste si unirea imediata a Romaniei cu Basarabia.

Asa isi incep comentariul jurnalistii de la Deutsche Welle, aruncand o privire de ansamblu asupra a ceea ce inseamna extrema dreapta din Romania.

Romania, ianuarie 1990. Dupa jocul de poker, in urma caruia au fost executati Nicolae si Elena Ceausescu, nationalismul devine treptat o ideologie transpartinica, promovata de vechile cadre comuniste. Aceasta ideologie capata forme radicale si militante, in special in randul unor organizatii de extrema dreapta, scriu jurnalistii sus-amintiti.

Furia nationalista

Schimbarea politica din 1989 a condus la revigorarea demult scufundatei in uitare ideologii clerical-fasciste a legionarilor. Toate gruparile de extrema dreapta din Romania sunt unite si astazi de consensul respingerii Holocaustului si a pogramelor legionare antisemite.

In timpul dictaturii lui Ion Antonescu, intre 1940 si 1944, in Romania au fost ucisi nu mai putin de 400.000 de evrei. Nationalistii romani contesta si astazi aceste cifre, nefiind de acord cu atrocitatile consemnate de istorie, noteaza publicatia citata.

Impotriva "pericolului tiganesc"

Formatiunile extremiste din Romania nu sunt unite, avand conceptii si idei radical diferite. Radu Sorescu, fondatorul asa-numitului Partid al Drepturilor Nationale, respinge existenta tuturor celorlalte formatiuni ultranationaliste, pe care le considera "tradatoare ale patriei".

El crede ca formatiunea sa este singura capabila sa reinvie si sa sustina vechile deziderate ale legionarilor lui Coreneliu Zelea Codreanu. In ordinea sociala visata de Sorescu nu exista loc pentru minoritati nationale. De aceea, el si colegii sai de partid si-au propus sa lupte impotriva "pericolului tiganesc", aducand ca singura solutie concentrarea rromilor in anumite rezervatii etnice.

Visul lui Radu Sorescu este sa creeze o tara pura, cu romani pur-sange, scriu ziaristii Deutsche Welle.

Fiecare dintre liderii partidelor de extrema dreapta din Romania pretinde ca intruchipeaza idealurile natiunii romane. Din aceasta cauza, formatiunile sunt rarefiate, neavand o agenda comuna de lucru.

Inclusiv cu Partidul Romania Mare, al lui Corneliu Vadim Tudor, prezent pana in 2004 in Parlament. Discursurile sale, national populiste, poarta amprenta ideologiei extremei drepte.

Radicalism si combativitate

Fondata in 2001, organizatia Noua Dreapta nu vrea nici ea sa coopereze cu ceilalti concurenti ultranationalisti. Condusa de avocatul Tudor Ionescu, gruparea se defineste ca "radicala, militanta si nationalist-crestina". Noua Dreapta pledeaza pentru un stat puternic, pentru unificarea neconditionata cu Republica Moldova, pentru sanctiuni severe aplicate "infractiunilor tiganesti" si interzicerea absoluta a avorturilor.

Totodata, gruparea este un adversar declarat al Europei Unite, multiculturalismului si NATO. In programul partidului se regasesc si lupta impotriva separatistilor maghiari si a homosexualilor.

Noua Dreapta este membru al Frontului National European, creat in 2004. In 2010 organizatia a devenit Partidul Nationalist, anuntand ca va participa la alegerile parlamentare din 2012.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#extrema dreapta Romania, #Vadim Tudor, #noua dreapta, #legionari zelea codreanu , #partid