Dezamagitii care se tem sa mai spere (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 14:30
5958 citiri
Dezamagitii care se tem sa mai spere (Opinii)

Intrebam la inceputul acestei saptamani cine se teme de proiectul viitorului partid Noua Republica si am citit cu atentie comentariile de pe forum (desigur cu exceptia celor injurioase si vulgare, care cred ca nu mertia nicio atentie). Mi-a atras atentia raspunsul postat de Bogdan Damian.

"1. Categoria celor care isi recunosc frustrarile, ideile, principiile, temerile si sperantele printre cele ale Noii Republici. Acestia se tem sa-si investeasca, din nou sperantele, pentru ca apoi sa se vada din nou dezamagiti. Sunt cei ce dupa atata amar de vreme au invatat ca orice speranta legata de viata noastra politica in final se naruire.

2. Categoria celor ce TREBUIE sa le fie teama de Noua Republica pentru ca aceasta le ameninta interesele marunte de fripturisti. Sunt cei care inteleg ca NR le va bloca accesul la ciolanul puterii".

Daca despre cea de-a doua categorie am tot vorbit si vorbim zilnic, cred ca prima categorie reprezinta punctul nevralgic si mai degraba ignorat al societatii si al vietii politice romanesti si, in egala masura, posibila cheie a viitoarelor alegeri. Este vorba despre cea mai mare parte a fostului electorat DA, populatie activa, preponderent urbana, implicata in economia privata, cu studii medii si superioare, electorat mai informat, mai atasat de principii si indiferent la pungi.

Acesti oameni combina acum o stare de mare asteptare cu o imensa neincredere. Ei sunt in acest moment cu totul nereprezentati de actualele partide politice, care, de altfel, se si bat in micul lighean al celor sub 50% care inca au optiuni politice bine definite. Intr-un fel au dreptate, caci nimic din ceea ce pot promite si oferi ele nu are cum sa rezoneze cu asteptarile acestui electorat de dreapta demobilizat, care doreste anticoruptie, economie de piata autentica, stat minimal si flexibil, incetarea pomenilor din banii lor, justitie corecta.

Asadar acesti oameni isi asteapta, dupa cum este si firesc, reprezentantii politici. In acelasi timp, acest electorat a fost mult prea adesea dezamagit. A luat in piept esecul CDR, destramarea DA, caderea PNL in bratele PSD, pesedizarea totala a PDL si toate compromisurile compromitatoare pe mize mici si jumatatile de masura ale lui Traian Basescu.

De la toti cei care au sfarsit prin a-i dezamagi au auzit numai bune intentii, de la anticoruptie cu tepe in Piata Victoriei, la promovarea elitelor si respect pentru banul public. Si mai toti au sfarsit in coruptie sau macar tolerand coruptia, in populisme si pomeni electorale sau macar profitand de ele, in promovarea clientelei si jefuirea banului public. Acesti oameni mereu dezamagiti au asadar podul plin cu promisiuni si intr-adevar se tem sa mai spere.

Pe masura dorintei si nevoii lor de a fi reprezentati este si neincrederea lor. Este motivul pentru care vor fi foarte greu de mobilizat. In absenta lor, insa, ma tem ca rezultatul alegerilor de anul viitor va fi decis de o minoritate, din pacate minoritatea cel mai putin educata si cea mai sensibila la pomeni. Nu cred ca Romania poate avea alt chip fara implicarea acestui electorat.

Nu stiu daca Noua Republica va reusi sa il convinga. Mai intai sa depasesca faza proiectului, faza de Second Life, dupa cum foarte bine o definea Ionut Popescu. Am mai spus-o, de la o idee corecta, la un partid inchegat gata sa aiba un cuvant de spus la alegeri e o cale enorma, plina de obstacole si pericole letale. Dar un lucru e cert, mentinerea in afara jocului politic, in demobilizare si scarba a electoratului pe care-l vizeaza Noua Republica este un pericol imens pentru democratie.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Noua Republica partid, #Noua Republica electorat, #alegeri 2012 Noua Republica , #partid