Doctrina si ideologie? Vax! Interesul poarta fesul!

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 07:38
7523 citiri
Doctrina si ideologie? Vax! Interesul poarta fesul!

Avem partide multe, dar se arata la orizont si mai multe. Un fost presedinte si doi fosti premieri si-au facut fiecare cate un partid nou-nout si vin zvonuri din Madagascar, Costa Rica si Serbia ca, daca in Romania apare o lege a gratierii si amnistiei, s-ar putea intoarce in Romania alti doritori de a incerca marea cu degetul.

Adevarul este insa ca nu de partide ducem noi lipsa, ci de politicieni intelepti si cultivati, asa cum avea Romania odinioara, cand romanii impresionau Europa cu somitati precum Nicolae Titulescu, Vasile Alecsandri (ati stiut ca poetul era si diplomat?), Ion Ghica si chiar mai recent Corneliu Manescu, aplaudat la ONU, dar retras inapoi la Bucuresti, cand s-a aflat ca ar putea fi mai aplaudat decat liderul suprem.

Astazi avem politicieni de mai mare rasul, pornind de la demnitarii condamnati cu suspendare sau executare si terminand cu sfertodoctii capabili sa confunde protestatarii cu protestantii, inundatiile cu irigatiile si Pristina cu Podgorita.

Toti acestia vor sa lase impresia ca au materia cenusie inbibata cu ideologie si evoca din cand in cand statutul partidului nu pentru ca l-ar cunoaste si respecta, ci numai ca sa-i dea peste nas vreunui incomod dizident.

Multi habar n-au de doctrina, altii n-o respecta si nu putini o sfideaza. Si nu este vorba de un singur partid cu penurie doctrinara, e vorba de mai multe. Cat de multe, vedeti din cele de mai jos.

Partidul Social Democrat - PSD

Vorbind sincer, PSD nu ma face sa regasesc in el valorile social-democratiei, asa cum sunt definite de doctrinari si cum sunt consemnate in enciclopedii. Povesti. N-am auzit sa se fi intrunit macar o data CExN, ca sa discute probleme doctrinare.

Se intruneste ca sa discute cum sa le plateasca politele nemultumitilor si cum sa-l salveze pe Dragnea de contestatarii sai, din ce in ce mai numerosi.

Partidul pare sa fi uitat de ideologie, despre care doctrinarii au stabilit ca "are la baza principiile egalitatii si dreptatii sociale si promoveaza interesele producatorilor de valori materiale si spirituale, ale protectiei sociale a cetatenilor defavorizati".

PSD promoveaza interesele producatorilor de valori materiale? Ei, stii ca-i buna! Daca le promova, ar fi facut un program de guvernare axat pe investitii, aducatoare de profituri. Investitorii ar plati taxe si ar retribui mai bine angajatii, iar statul nu s-ar mai imprumuta din greu ca sa se laude ca a marit salariile bugetarilor.

Salariile nu trebuiau marite numai la bugetari. Am toata stima pentru ei, dar nu acestia creeaza valorile materiale si spirituale, cu care se lauda doctrina social-democrata.

Protectia sociala a cetatenilor defavorizati? Puneti acest nobil deziderat langa cei 225.000 copii romani care se culca seara flamanzi sau langa indemnizatia pentru persoanele adulte cu handicap mediu, marita de la 1 ianuarie cu 11 (unsprezece) lei si de la 1 iulie cu inca 10 (zece) lei. Asta-i dreptate sociala?

Puneti si langa cifrele care arata ca in Romania traiesc cei mai multi saraci din Europa, ca mortalitatea este la cota maxima, natalitatea la cea minima si ca in fiecare minut un numar de romani pleaca din tara. Pleaca, nu de bine.

Te apuca stresul daca gandesti la majorarea indemnizatiilor invalizilor de razboi (si nu numai) exact cu zero lei de la 1 ianuarie si tot cu zero lei de la 1 iulie, desi inregistram cea mai ridicata rata a inflatiei de multi ani incoace.

I se pare cuiva ca asta este justitia sociala, cu care se lauda Ministerul Muncii?

Doamna Olguta Vasilesu ne asigura non stop ca "niciun salariu nu va scadea, nicio pensie nu se va micsora", dar cand remuneratia creste cu zero, iar preturile la piata cresc galopant, asta nu inseamna ca a scazut venitul?

Doctrina liberala

Suna frumos cand spui "doctrina liberala", dar ma intreb cine sunt adevaratii liberali: cei care si-au tradat colegii si s-au facut frate cu dracul in scopul precis de a trece puntea sau cei care n-au negociat cu nimeni fratia si au ramas dincoace de punte?

Si unii, si altii vorbesc de liberalism, dar liberalismul de dreapta infratit cu stanga aminteste de "struto-camila" lui Dimitrie Cantemir, iar liberalismul celorlalti nu mai este demult ceea ce fusese acum peste un secol, cand predecesorii celor de azi lansau cuvantul de ordine "prin noi insine".

Doctrina liberala este si ea definita in manualele enciclopedice: "liberalismul se pronunta pentru pluralism politic, pentru separarea puterilor in stat, pentru respectarea drepturilor si libertatilor cetateanului, pentru un stat de drept, indiferent de forma de guvernamant".

Sa-mi fie iertat, dar din momentul cand dreapta ALDE s-a aliat cu stanga PSD si fac impreuna presiuni sa reconstituie partidul-stat din vremurile PCR, numai de pluralism politic nu putem vorbi. Sau, daca vreti, vorbim doar asa, de ochii soacrei.

Tradandu-si propriul partid, ALDE a dat o lovitura grea liberalismului, iar daca dl Tariceanu n-ar fi fost orbit de orgoliu pentru a se vedea in fruntea Senatului, astazi PNL ar fi fost ori la putere, ori cel putin intr-o opozitie respectata, capabila sa-i tina in frau pe cei care au indraznit sa ne sfideze pe toti cu sintagma "facem pentru ca putem".

La UDMR, nu se pune problem doctrinei

Acum mai bine de zece ani, presedintele de atunci al UDMR, dl Marko Bela, declara: "... comunitatea maghiara, in mod firesc, are mai multe doctrine. In sanul acestei comunitati se afla oameni de stanga, oameni de dreapta si, dupa cum s-a vazut, cu totii ne-au votat la alegeri. Nu ne-am asumat si nu ne vom asuma o singura doctrina nici in viitor, fiindca atunci nu vom reusi sa reprezentam toata comunitatea".

Gandirea mi se pare realista, chiar pragmatica, dar da de gandit faptul ca, intr-o lume politica, unde partidele ar trebui sa reprezinte ideologii, una din cele mai stabile formatiuni nu-si fundamenteaza existenta pe doctrina.

Asta la UDMR merge, insasi formatiunea se adreseaza unui segment limitat al populatiei. Dar PSD, PNL, ALDE si altii isi pericliteaza viitorul politic daca nu-si formuleaza o doctrina clara si nu cheama electoratul sa li se alature prin programe. Altfel, risca sa ia calea fostelor PP-DD sau PRM.

Are USR propria doctrina?

Daca "stanga" si "dreapta" sunt definite doctrinar la nivel european, multimea de alte partidulete aparute in ultimii ani incearca sa se afirme cu programe in locul unor doctrine.

N-ar fi rau, daca asemenea programe nu s-ar suprapune si n-ar fi, in fapt, dezideratul tuturor.

Caci iata cum isi definea liderul partidului tintele formatiunii in campania din 2016:

"Transparenta maxima, industrializare cu mijloace moderne, sprijin pentru micii fermieri, reforma invatamantului, o noua paradigma in domeniul cultural, acordarea a 6% din PIB pentru Sanatate, construirea de autostrazi si infrastructura in colaborare cu partenerii europeni, protectia mediului in special prin stoparea defrisarilor, precum si cooperare stransa cu Uniunea Europeana, NATO si sprijin pentru Republica Moldova si Ucraina".

Asta nu este o doctrina. Este o lista, inscrisa desigur in campania electorala a fiecarui partid, indiferent de ideologia sa. USR a obtinut un scor bun in alegeri, dar nu cred ca datorita doctrinei sale si nici macar datorita programului sau.

Succesul USR se bazeaza numai pe insuccesul celorlalti, dar asta nu poate fi valabila pe termen lung. Daca vreun alt partid ar deveni magnet pentru electorat, USR n-ar fi avut sanse, din lipsa de doctrina.

PMP, MRI, PRO ROMANIA

Admir energia unor oameni cu initiativa precum dl Basescu, dl Ciolos si chiar dl Ponta. Dar sa ma tai si n-am sa ghicesc care-i doctrina PMP, cum arata ideologia MRI si cu ce se deosebesc idealurile Pro Romania de idealurile PSD.

Fara doctrina proprie, aceste partide pot fi absorbite usor de alte formatiuni sau - de ce nu? - s-ar putea contopi toate trei la un loc. Asta ar putea sa fie chiar o solutie pe termen lung.

Viitorul partid Realitatea?

Un viitor partid "Realitatea" mijeste la orizont. Fara indoiala, vor mai miji si altele, nu atrag intr-atata prezidentialele, localele si parlamentarele, cat atrag alegerile europene, cele mai apropiate.

Nimic nu poate fi mai atractiv decat promisiunea unei pozitii eligibile, sustinuta de ideea ca, daca a reusit spectaculos PP-DD, emanat dintr-un post TV, are sanse si partidul "REALITATEA" emanat tot din asa ceva.

In principiu, un partid fara doctrina nu exista. In practica, o televiziune puternica in spate ar putea sa fie mai tare decat oricate doctrine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#PSD saracie, #PSD program guvernare, #PSD alegeri, #PNL alegeri, #PSD alegeri europarlamentare, #PNL alegeri europarlamentare , #partid