Femeia in politica - sexul frumos, sub lupa colegilor barbati

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 17:25
3626 citiri
Femeia in politica - sexul frumos, sub lupa colegilor barbati
Foto: corbis

Dezbaterea "Femeile in viata publica: mentalitati si realitati romanesti si europene", organizata saptamana aceasta de Fundatia Crestin-Democrata, a redeschis un subiect delicat in politica damboviteana: sansele unei femei de a face cariera prin forte proprii. In timp ce doamnele se simt in buna masura discriminate, colegii lor resping acuzatiile si chiar spun ca resimt absenta unei activitati mai sustinute din partea lor.

Femeia in politica - de ce se cred romancele mai tari ca sexul tare

Sunt politicienii romani misogini sau atitudinea lor reflecta opinia generala a societatii noastre traditionaliste? Care sunt obstacolele pe care trebuie sa le depaseasca si care sunt atuurile unei femei in politica?

Problema nu este nicidecum noua. In urma cu doar cateva luni, ea a fost readusa in spatiul public chiar de catre presedintele Traian Basescu. Seful statului a afirmat atunci ca exclude un candidat femeie "si la presedintia partidului si la Presedintia Romaniei", explicand ca "functiile inalte de tip prim-ministru, de presedinte, implica o experienta de viata".

Sondaj Ziare.com: Cine ar putea fi prima femeie premier sau presedinte in Romania?

Iata ce cred trei domni cu state vechi in politica romaneasca despre obstacolele pe care le intampina femeile care incearca sa isi construiasca o cariera la varf in acest domeniu.

Cezar Preda: Daca au valoare, colegele mele vor fi acolo unde isi doresc

Eu niciodata nu am tratat un politician in functie de ce este, femeie sau barbat. Nu cred ca daca esti femeie in politica ai anumite ingradiri sau avantaje. Din punctul meu de vedere, a fi politician inseamna ca ai depasit bariere de genul acesta.

Feminismul ca si misoginismul, e o chestiune care face parte din latura umana. Unii barbati sunt foarte misogini, unele femei sunt foarte feministe, si de aici dorintele unora de a fi cat mai putine femei in politica si dorintele femeilor de a fi cat mai multe.

Daca au valoare, colegele mele vor fi acolo unde isi doresc, daca nu au valoare nu le ajuta faptul ca sunt femei. Dar eu nu vad oprelisti in calea lor, ele le-or fi simtind daca le reclama.

In schimb, nu sunt de acord cu procentele obligatorii. Aceste chestiuni te duc intr-o zona a promovarii incompetentei numai pe baza unor criterii legate de procentaj. Media europeana a prezentei femeilor in politica la varf este de 27 %, cred ca vom ajunge si noi la media asta, in cativa ani, in mod natural. Dar a forta aceasta nota nu ne duce intr-o zona de competenta pura, ci pur si simplu de bifare a procentului.

Nu as vrea sa pic in pacatul de a da un exemplu de cariera politica din randul femeilor. Modelele mele in politica sunt din randul barbatilor.

Varujan Vosganian: Femeile tradeaza mai putin si sunt mai putin inclinate catre coruptie

In Romania exista probabil in subconstientul colectiv o anumita retinere fata de femei, altfel nu se explica de ce la niciun vot popular nu a existat din 1990 incoace nicio femeie care sa fie creditata cu oarecari sanse pentru functia de presedinte al Romaniei sau pentru functia de primar intr-o capitala de judet, sau pentru functia de consilier judetean ales prin vot.

La votul popular de mare amploare, in Romania femeile nu au avut sansa. Dar asta are o dubla explicatie: una care tine de reactia opiniei publice si una care tine de rezerva insasi a femeilor. Uneori, si ele, prin retinerile pe care le au, isi creeaza singure obstacole. Si ele trebuie sa indrazneasca mai mult.

Nu dau exemple de cariere ale unor femei in politica romaneasca. Dar se simte lipsa lor in politica. Femeile tradeaza mai putin decat barbatii, au un limbaj mai civilizat, sunt mai rezervate in viata publica, sunt mai putin inclinate catre coruptie decat barbatii. Si asta vine din natura lor, ar fi absurd sa spunem ca intre barbati si femei nu exista diferente, din datele lor biologice.

Lipsa femeilor in politica romaneasca s-a resimtit. O mare parte din vulgaritatea, din privitimismul vietii politice romanesti se datoreaza lipsei femeilor, mai corect spus lipsei unei prezente mai active a lor.

Cozmin Gusa: Cele mai corecte si eficiente colaborari ca om politic le-am avut cu femeile

Sunt atat de putine femei in politica pe de o parte din cauza felului misogin in care societatea romaneasca a evoluat mai ales inainte de 1989, cand femeile nu erau apreciate pentru calitatile lor ci doar ca o necesitate de a fi prezente in structuri de conducere, pe de alta parte din cauza culturii noastre usor fundamentalist-ortodoxe din punct de vedere al prezentei femeii in zonele de importanta pentru "cetate". Ele sunt intr-adevar niste victime.

Pe de alta parte complexul celor doua Elene, Elena Lupescu si Elena Ceausescu, care au avut o influenta total nefasta si in viata perechilor lor, Carol al II-lea si respectiv Nicolae Ceausescu, femeile din Romania au suferit mult dupa 1989.

Exista insa si o vina a femeilor. Foarte putine dintre ele isi asuma competitia deschisa in zona de putere,

multe dintre ele prefera, din pacate, fel de fel de startegii sectare, feministe, care sa le asigure succesul intr-o lume a barbatilor. Pe de alta parte, unele folosesc alte strategii prin care, aratandu-se mai slabe, intr-o postura in care doresc sa fie protejate, cersesc intr-un fel pozitiile de putere de la niste barbati care in felul asta s-ar simti mai barbati.

Chiar daca vina majoritara este a barbatilor si a constructiei societatii romanesti postcomuniste, femeile au si ele partea lor de vina.

Cele mai corecte si eficiente colaborari pe care le-am avut in calitatea mea de om politic le-am avut cu femeile. Fie in proiecte comune, si aici le-as putea cita pe Lavinia Sandru, in primul rand, pe Roberta Anastase din perioada cand eram colegi si am inclus-o in echipa de campanie a lui Traian Basescu, fie in proiecte profesionale, si aici as numi-o pe Rodica Stanoiu cu care am colaborat de multe ori foarte eficient si al carei profesionalism eu il apreciez, sau colaborari interpersonale de succes, cum ar fi cu Elena Udrea, cu care am o relatie speciala si de care eram mai apropiat pana in momentul in care drumurile noastre politice s-au despartit, eu facand pasul in afara ariei de influenta a actualului presedinte, ea apropiindu-se din ce in ce mai mult de zona de putere a actualului presedinte, ajungand astazi omul de baza prin care domnul Traian Basescu isi exercita foarte bine strategiile politice de la nivel partinic.

Am prezentat doar patru cazuri de succes, dar sunt si alte femei care se vor califica in perioada urmatoare cu succes, adica cu strategii paritare intr-o lume a barbatilor. N-am nicio emotie ca Raluca Turcan o sa fie o prezenta consistenta si de acum inainte, ca Anca Boagiu va avea, de asemenea succes, Lia Olguta Vasilescu va rezista bine in aceasta lume a barbatilor politici, Alina Gorghiu de asemenea. Dar inca este o lume a barbatilor.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#femei politician, #femei in politica, #Elena Udrea Roberta Anastase, #Lavinia Sandru , #partid
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Cele mai tari femei din poltica roamneasca sunt sotiile politicienilor care le accepta toate dezmaturile!!