Gheorghe Falca, despre candidatura la presedintie si proiectul noului partid de dreapta Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 13:36
6248 citiri
Gheorghe Falca, despre candidatura la presedintie si proiectul noului partid de dreapta Interviu

Gheorghe Falca, primarul Aradului, candideaza la alegerile interne din PDL pentru desemnarea prezidentiabilului partidului.

Principalul proiect cu care Gheorghe Falca intra in competitia interna este unificarea tuturor partidelor de dreapta intr-unul singur, prin fuziune, dar nu prin absorbite in PDL, ci prin dizolvarea celor existente in noua entitate. In interviul acordat Ziare.com, Gheorghe Falca a explicat viziunea sa despre acest nou partid, care ar trebui sa apara inainte de europarlamentare si sa genereze viitorul prezidentiabil al dreptei.

"E important ca oamenii de la baza partidului sa cunoasca sensul si tintele marelui proiect de unificare a dreptei (...) de abia atunci putem vorbi despre o competitie autentica si despre un candidat al dreptei cu sanse reale la prezidentiale.", e explicat Gheorghe Falca.

L-a intrebat pe Gheorghe Falca in interviul acordat Ziare.com despre sustinerea presedintelui Traian Basescu si despre candidatura Elenei Udrea.

Este primarul Aradului pentru al treilea mandat consecutiv, este finul presedintelui Traian Basescu si unul dintre sustinatorii Elenei Udrea pentru sefia PDL la Conventia din martie. A fost cercetat penal de DNA si in urma procesului a fost achitat.

Candidati in PDL pentru a deveni prezidentiabilul PDL. Ce va califica pentru a fi presedintele Romaniei, aveti anvergura necesara? Ce fel de presedinte doriti sa fiti?

Nu vreau sa fac din persoana mea un studiu de caz. Dar, daca imi permiteti, mi-as spune parerea cu privire la ceea ce insemna "anvergura" politica in Romania. Din pacate, ea e confundata de politicienii insisi, ca si de multi formatori de opinie, cu numarul de ore petrecute in studioul unei televiziuni centrale. Loc in care, de cele mai multe ori, esti invitat nu pentru competentele tale ci numai pentru ca, in prealabil, ai petrecut alte multe ori in studiourile TV.

Incet-incet, politicienii s-au transformat in parerologi, care sunt invitati pentru ca au mai fost invitati, producand astfel comunicare irelevanta. Din pacate, acest lucru a produs o deficienta cronica a politicienilor de a comunica si chiar de a actiona institutional. Cel mai recent si grav exemplu este dubla pozitionare a lui Victor Ponta in chestiunea Rosia Montana. A sustine ca premier proiectul, dar a vota impotriva ca deputat tradeaza un grav deficit al capacitatii de a actiona institutional.

Ce sa mai spunem despre domnul Antonescu, presedinte al Senatului, remarcabil insa doar ca mare absent in aceasta institutie. Asadar, daca vorbim de presedintele Romaniei, cred ca anvergura inseamna capacitatea de a comunica si a actiona intotdeauna institutional. Iar unui candidat aceasta capacitate trebuie sa-i fie evaluata foarte atent, impreuna desigur cu proiectul sau de viziune pentru tara.

Cu ce proiect intrati in competitia interna din PDL?

Vreau ca in aceasta competitie interna sa le vorbesc cat mai multor colegi despre un nou proiect pentru Romania, a carui elaborare am inceput-o scriind o carte, Societatea vie. Proiect Romania 2020. Un volum in care afirm ca, dupa aderarea la NATO si la Uniunea Europeana, Romania are nevoie de un nou proiect, mult mai profund asumat intern, si care poate fi oferit doar de catre dreapta romaneasca, pentru ca doar principiile dreptei pot sa recroiasca un stat care e acum risipitor si ineficient, chiar abuziv in aceasta guvernare a stangii.

Cred in acelasi timp ca noul proiect pentru Romania nu poate fi propus decat de o mare formatiune de dreapta, deci dupa atingerea obiectivului unificarii. Doar o astfel de mare forta poate promova convingator valorile si obiectivele dreptei: comunitatea, familia, ca institutii opuse etatismului, domnia legii, de la Decalog, la Constitutie si legea penala, infinit superioare relativismului moral al stangii, libertatea si proprietatea ca sursa a libertatilor si drepturilor noastre, recompensarea meritului si a muncii cinstite, toate aceste valori traditionale.

Tinta proiectului meu e acela ca dreapta sa devina si in sens propriu "populara", bucurandu-se de un sprijin larg. Si cred ca va reusi asta daca-i va viza natural pe acei cetateni care impartasesc valorile dreptei: taranul evlavios si harnic, muncitorul calificat si, deci, educat, aflat pe o piata concurentiala a muncii, meseriasul care isi este siesi angajator si care acum e impovarat de taxe risipite de stat, profesorul care doreste o ierarhie a meritului, nu frauda in educatie, orice categorie socio-profesionala poate fi angrenata in jurul acestui set de valori. Iar atunci cand se va crea aceasta ultima alianta, a unei societati vii, cu politicieni ai dreptei unite si cu electoratul natural al dreptei, vor creste enorm sansele ca Romania sa se transforme radical, printr-un nou proiect, catre prosperitate si domnia legii.

Principalul dvs contracandidat este Catalin Predoiu, fostul ministru al Justitiei. De ce sunteti mai bun decat dl. Catalin Predoiu intr-o competitie prezidentiala?

O repet: nu vreau sa fac din persoana mea un studiu de caz. Nu mimez modestia, am castigat toate competitiile electorale la care am participat, sunt primarul unui oras prosper, care s-a schimbat mult in ultimii ani, reusind crestere economica si in anii de criza. Dar ar fi nepotrivit sa ma pronunt acum asupra unei competitii care nici macar n-a inceput.

Mai mult, n-au inceput nici macar preliminariile acestei competitii, iar ceea ce intrevedem a fi finalul s-ar putea sa fie un nou start. Ceea ce stiu in acest moment e ca vom intra in competitie, cu proiectele noastre, oameni care nu am fost supraexpusi mediatic si, de aceea, exista mari sanse ca proiectelor sa li se dea mai mare ascultare.

Pledati pentru unificarea rapida a dreptei. De ce acum si nu dupa ce fiecare dintre partidele care s-ar uni ar sti exact cum sta electoral in urma testului europarlamentarelor? A existat un singur partid care a intrat in parlament, la guvernare chiar de mai multe ori fara validare electorala, ma refer la PC.

Sa fim sinceri: nicio formatiune de dreapta sau centru-dreapta nu are un scor electoral multumitor. Pe de alta parte, daca unele formatiuni nu au procente grozave in sondaje, ele se dovedesc a fi rezervoare de resursa umana de calitate, de energie si chiar de entuziasm. Eu n-as neglija aceste aspecte, elaborand exclusiv calcule matematice, adunand si scazand procente.

Pentru ca, daca electoral am avut un esec, nu acest lucru e cel mai grav, ci un alt simptom: pierderea entuziasmului si a mandriei de a fi de dreapta. Amintiti-va de anii 90: nu eram mai multi, dar eram foarte mandri de apartenenta noastra doctrinara. Si, la fel de important, eram mandri sa fim uniti, uniti impotriva adversarului comun sau pentru a ne croi drumul spre Europa, spre Alianta Nord-Atlantica. Cred ca acest lucru trebuie recastigat prin proiectul de unificare, un proiect pe care calculele matematice post-europarlamentare nu l-ar ajuta.

Inteleg ca doriti unificare prin fuziune, dar nu prin absorbtie in PDL, ci prin crearea unei noi formatiuni. Topirea intr-un nou partid nu ar dezavantaja partidul dvs, PDL, in favoarea celor care in urma cu cateva luni urmareau destructurarea partidului si ii vesteau un sfarsit care nu s-a produs? Va propun doua explicatii posibile pentru acest tip de fuziune si am sa va rog sa le comentati pe amandoua. Fie pentru a salva un proiect care nu performeaza la asteptarile celui care l-a gandit, Miscarea Populara. Adica un altfel fel de a dizolva PDL, mai subtil, prin topirea identitatii intr-o magma noua. Fie pentru a asigura tractarea de catre masinaria PDL in PE a unor persoane care se vad acum cu sanse mici sa castige un loc prin forta procentelor FC sau ale PMP.

Ne aflam, prin intrebarea dumneavoastra, pe teritoriul speculatiilor. Descrieti un joc egoist, in care jucatorii aduc bagajul unor diferente ce tin de trecut si incarcatura unor esecuri si animozitati de multe ori personale. Eu insa citesc dincolo de replicile mai mult sau mai putin nervoase. Si cred, o repet, ca e momentul sa vorbim despre viitor.

Faceti acest exercitiu si cititi ce spun reprezentantii celorlalte formatiuni de dreapta despre viitor, de la Mihai Razvan Ungureanu la Adrian Papahagi, si veti vedea ca, schimband perspectiva, lucrurile devin rationale, calme si datatoare de incredere. In ce priveste posibilele ingrijorari in interiorul PDL, sa facem un exercitiu de memorie. Stiti ca alianta DA trebuia sa se transforme intr-un mare partid al dreptei. Nu s-a reusit decat o fuziune intre liberalii din PLD cu fostul PD. Va intreb: a avut cineva din PD, inclusiv dintre cei care sunt astazi lideri vocali, de pierdut de pe urma acelei fuziuni din care s-a nascut actualul Partid Democrat Liberal?

Dl. Ungureanu a candidat intr-un colegiu aradean cu sprijinul dvs. Daca ar fi candidat la parlamentare in alt colegiu decat din puternica filiala Arad, ar fi candidat la Iasi sau la Suceava sa zicem, ar fi intrat in parlament?

A trecut prea putin timp de la alegerile parlamentare ca sa putem face istoria lui "ce-ar fi fost daca". Dar pot sa va spun ca da, domnul Mihai Razvan Ungureanu ar fi intrat in parlament oriunde ar fi candidat, avand in vedere anvergura sa si confirm ca a existat un efort mare depus de dansul in campania electorala. Daca e sa existe un merit al filialei PDL Arad, cred ca acesta e unul ce tine de viziunea unui angajament ferm pentru unitatea dreptei, un angajament pe care poate ca unii doar l-au mimat in acea campanie.

Spuneti ca fuziunea trebuie genereze liderul. E o varianta. Dar istoria noastra recenta a experimentat doar fuziunea in jurul unui lider, cel mai bine plasat la un moment dat. Caii alearga liber si se vede la un moment dat cine e cel mai puternic. De ce nu ar da aceste alegeri liderul, dvs. sau dl. Predoiu, si pareti ca il cautati in afara partidului sau, in orice caz, in afara acestei competii?

Va intreb la randul meu: un proiect de unificare precedat de toate nominalizarile, la care fiecare parte vine cu lista de candidati completata de la primul la ultimul nume, mai este un proiect pentru viitor? Sau e de fapt un prilej de negociere si asortare a unor aranjamente trecute? Am spus-o si in anuntul propriei candidaturi: e nevoie de o schimbare de perspectiva, e nevoie sa privim spre viitor.

Cat priveste prezentul, cred ca acum e important ca oamenii de la baza partidului sa cunoasca sensul si tintele marelui proiect de unificare a dreptei, un proiect de altfel mult mai important decat candidatura uneia sau altei persoane la viitoarele alegeri prezidentiale. Daca oamenii de la baza si, prin ei, electoratul, vor intelege acest lucru, de abia atunci putem vorbi despre o competitie autentica si despre un candidat al dreptei cu sanse reale la prezidentiale.

Aveti sprijinul Elenei Udrea pentru aceasta candidatura?

Cred ca ma aflu in postura de a cauta sa primesc sustinerea tuturor membrilor PDL. Aceasta e de fapt si una din noutatile competitiei, faptul ca rezultatul ei va fi decis dupa sistemul "un om - un vot", castigatorul fiind desemnat prin votul direct al tuturor membrilor.

Sunteti un apropiat al d-nei Elena Udrea, ati sustinut-o la conventia din martie. Stiti de ce nu a candidat? S-a temut cumva de infrangere?

Cred ca nu are rost sa facem speculatii, aceasta e o intrebare pe care i-o puteti adresa doar doamnei Udrea.

Aveti sprijinul lui Traian Basescu? Exista informatii ca inainte de a anunta candidatura ati avut o discutie indelungata la Palatul Cotroceni.

As fi onorat sa primesc sprijinul domnului presedinte. Dar a doua parte a intrebarii dumneavoastra este infirmata de faptul ca mi-am exprimat intentia de a intra in competitia interna la sedinta Biroului Permanent Judetean Arad, unde confirm ca am fost, deci, nu puteam fi in acelasi timp si la Bucuresti.

Inteleg ca le-ati fi spus colegilor de la Arad, spune presa locala, ca nu doriti sa deveniti presedintele Romaniei, ci doar sa faceti filiala Arad mai puternica si mai cunoscuta in tara. Este adevarat ca intrati strategic, nu cu dorinta de victorie?

Informatia pe care o aveti e inexacta, probabil ca i s-au adaugat nuante transmitandu-se de la om la om. Pentru ca ceea am spus de fapt este ca particip la competitie si pentru a vorbi celorlalte organizatii despre cea mai puternica si performanta filiala PDL, cea aradeana. Iar astfel, oferind modelul, viziunea si cateva dintre "secretele" succesului nostru, vorbind deschis despre cum ne-am organizat si cum am muncit, sa contribui la reconstructia partidului.

E oportunitatea pe care mi-o ofera acest turneu. Pentru ca eu chiar cred ca un partid modern trebuie sa cultive o relatie directa si mai stransa intre filialele sale, fara mediere imperativa de la centru. Asadar, aveti dreptate cand spuneti ca am o miza strategica, cea care tine de o viziune a reconstructiei si reformei.

Nu va temeti ca intreg discursul dvs, ma refer la accentul pe fuziunea care va genera candidatul, sugerand ca el nu va fi ales de aceasta competitie interna, poate sa transmita ideea ca sunteti un "iepure"? Adica omul trimis sa tina ocupata candidatura pana cand va veni momentul prielnic sa o predati la cheie altcuiva, poate Elenei Udrea, poate lui Mihai Razvan Ungureanu.

Cred ca o discutie despre "intregul meu discurs" este in acest moment hazardata. Competitia nici n-a inceput de fapt, dezbaterile nici pe departe. Dar cred ca, macar prin cele spuse in acest interviu, pot fi creditat ca un candidat cu un discurs serios, fundamentat pe o viziune personala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Gheorghe Falca candidatura prezidentiala, #unificarea dreptei , #partid