Ghinea (CRPE), despre interzicerea donatiilor: O prostie, maghiarii pot lua banii si cu geamantanul

Luni, 12 August 2013, ora 19:31
2693 citiri
Ghinea (CRPE), despre interzicerea donatiilor: O prostie, maghiarii pot lua banii si cu geamantanul
Foto: Arhiva

Propunerea legislativa a deputatului PSD Bogdan Diaconu de a se interzice donatiile catre fundatiile sau persoanele fizice care sprijina partide politice este "o prostie incredibila", iar premierul Ponta, care este si presedintele PSD, trebuie sa isi asume sau nu aceasta initiativa, declara Cristian Ghinea, directorul CRPE.

Propunerea legislativa pentru modificarea articolului 11 din Legea 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale a fost initiata de deputatul PSD Bogdan Diaconu si prevede ca acceptarea donatiilor din partea altor state ori a organizatiilor din strainatate, precum si din partea persoanelor fizice sau juridice este interzisa nu doar pentru partidele politice din Romania, ca in prezent, ci si pentru ONG-uri, alte entitati non-profit sau persoane fizice care desfasoara activitati politice sau sprijina partidele in mod direct sau indirect, precum si in cazul in care membrii din conducerea ONG sau a altor entitati non-profit fac parte din conducerea partidelor.

"Este o prostie incredibila a unui om care are marotele sale personale cu maghiarii si care vrea sa interzica donatiile externe pentru ONG-urile din Romania. In primul rand nu stiu daca si-ar atinge scopul, pentru ca extremistii maghiari, sau ce viseaza el acolo ca ne ameninta tarisoara, chiar nu au nevoie de ONG-uri, pot lua banii cu geamantanul pe persoana fizica din Ungaria, daca asta e o problema care ne ameninta.

In schimb, sunt foarte multe ONG-uri care se ocupa cu copiii orfani, de pilda, care se ocupa cu oamenii strazii, care se ocupa cu persoanele infectate cu HIV, ca sa dau cateva exemple din zona sociala, care depind de donatii externe pentru ca, deocamdata, cam asta e situatia. Romania nu le poate sustine, nu suntem destul de marinimosi, chiar daca diversi zevzeci care studiaza pe afara cred ca Romania este raiul umanitatii si romanii sunt omenosi. Adevarul este ca nu suntem, romanii doneaza putin pentru cauze umanitare. Inca ne mai bazam, pentru copiii din orfelinate, pe donatii din Franta si Marea Britanie, de pilda", a comentat Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), pentru Ziare.com.

Cine si cum va aplica legea, daca va fi adoptata de Parlament?

Una dintre problemele ridicate de acest proiect legislativ tine de modul in care va fi aplicata legea, mai exact cum vor fi depistati cei care o incalca.

"Exact asta este. Daca treci o asemenea lege, ii dai statului un instrument in stil 'putinian', rusesc, de a controla pe cine vrea muschii lui. Mai mult, chiar, fundatiile PSD sunt sustinute prin fonduri externe de la socialistii europeni. Fundatia condusa de Adrian Severin (nu stiu daca mai functioneaza pentru ca s-a cam prabusit dupa ce a fost el anchetat) cat a functionat era finantata din bani externi si era o fundatie politica.

Fundatiile germane sunt foarte active in Romania si este foarte bine ca fac asta, pentru ca tinerii din partide au nevoie de scoli, de training etc.", a declarat Cristian Ghinea.

Premierul Ponta sa spuna clar daca sustine sau nu proiectul

O a doua problema care se ridica tine de refuzul premierului Victor Ponta de a-si asuma o pozitie fata de aceasta initiativa controversata.

Propunerea legislativa a lui Bogdan Diaconu a fost discutata in sedinta de guvern, dar punctul de vedere al Executivului a fost ca "Parlamentul decide in aceasta privinta".

"Asta este adevarata problema, nu Bogdan Diaconu, care e si el un politician mic, a fost la sectorul 4 si acum a ajuns pe scena nationala, atunci cand ai un val de noi parlamentari, vin tot felul de politicieni care nu prea se pricep. Eu nu am o problema cu Bogdan Diaconu, eu am o problema cu Guvernul Romaniei condus de presedintele PSD, care in loc sa spuna clar acestui deputat PSD 'stai la locul tau si termina cu prostiile' spune 'e treaba Parlamentului sa decida'.

Nu, nu e treaba Parlamentului, e treaba PSD ca partid: sa si-l asume sau nu pe Bogdan Diaconu. Fiecare partid trebuie sa fie coerent, sa ia niste decizii la varf, nu fiecare de capul lui", a subliniat directorul CRPE.

O pozitie similara a exprimat pentru Ziare.com si Adrian Papahagi, membru in grupul de initiativa al Partidului Miscarea Populara, declaratiile acestuia starnind replici dure din partea deputatului Bogdan Diaconu.

Papahagi: Ponta sa spuna public daca e de acord cu izolarea think-tank-urilor romanesti

Bogdan Diaconu: Cine apara societatea civila? Cei care ii faceau viermi si ciumpalaci pe protestatari

In Romania exista mai multe fundatii care sprijina financiar si logistic partidele politice, de exemplu Institutul de Studii Populare sustine PDL, Institutul de Studii Liberale - PNL, iar Fundatia Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai" - PSD.

In 2008, Guvernul Tariceanu a declarat Fundatia "Institutul de Studii Liberale" ca fiind de utilitate publica, asigurandu-i astfel nu numai finantare de la bugetul de stat, cat si dreptul de a i se atribui in folosinta gratuita bunuri proprietate publica.

Tot in 2008, Guvernul Tariceanu a acordat Fundatiei "Institutul Social-Democrat Ovidiu Sincai", condusa de Adrian Nastase si Adrian Severin, statutul de fundatie de utilitate publica, acelasi statut fiind acordat si Fundatiei "Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura", condusa de Mihaela Geoana, sotia lui Mircea Geoana.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Cristian Ghinea interzicere donatii Diaconu, #Bogdan Diaconu lege donatii, #Ponta donatii partide , #partid