Ziare.com

Guvernul a decis: Cum vor fi finantate partidele politice

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 15:39

   

Guvernul a decis: Cum vor fi finantate partidele politice
Donatiile care depasesc 10 salarii de baza minime brute pe tara se vor efectua numai prin conturi bancare, prevad noile norme de aplicare a Legii privind finantarea partidelor politice care au fost aprobate, miercuri, de Guvern, si care prevad sanctiuni intre 10.000 si 200.000 de lei.

Guvernul a adoptat, miercuri, noi norme metodologice de aplicare a legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, legislatie modificata substantial prin Legea 113/2015 intrata in vigoare anul trecut.

"Noile norme metodologice au scopul sa asigure mai multa transparenta si un control mai riguros al aplicarii legislatiei privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Acestea reglementeaza, in principal, aspecte referitoare la modalitatile si formatul de inregistrare, evidenta si publicitate a donatiilor, cotizatiilor, imprumuturilor si veniturilor proprii, precum si a cheltuielilor partidelor politice", se arata intr-un comunicat remis de catre Biroul de presa al Executivului.

AEP: Partidele au primit in ianuarie peste 1,2 milioane de lei subventii de la buget

Potrivit actului normativ, toate sursele de venit ale partidelor politice sunt inregistrate si evidentiate in documente contabile ale partidelor politice.

Sunt detaliate mentiunile obligatorii inscrise in chitantele, foile de varsamant si ordinele de plata ale sumelor care constituie venituri ale partidelor politice pentru a permite identificarea persoanei care a generat venitul respectiv, procedura de urmat in cazul incasarii fiecarei surse de venit prin cont bancar sau numerar, precum si modalitatile si formele de asigurare a publicitatii veniturilor.

La acceptarea donatiilor, indiferent de modul si de forma in care au fost facute, partidele politice sunt obligate sa verifice si sa inregistreze identitatea donatorilor.

Legea finantarii partidelor: Prag de 3%, fara banere si afise stradale, dar cu amenzi si inchisoare - Interviu

De asemenea, toate donatiile, indiferent de valoarea, forma si obiectul lor, sunt inregistrate si evidentiate de catre partidele politice in documentele contabile corespunzatoare, cu inregistrarea datei la care a fost incheiat contractul de donatie, a numelor si prenumelor donatorilor, a datelor de identificare ale acestora sau a denumirilor persoanelor juridice, a codurilor unice de inregistrare sau de identificare fiscala ale acestora, a cetateniei sau nationalitatii acestora, dupa caz.

Astfel, normele metodologice detaliaza modalitatea de punere in aplicare a acestei obligatii a partidelor politice, prin introducerea formularului de inregistrare a donatorilor.

In plus, se arata ca donatiile in bani a caror valoare depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara se vor efectua numai prin conturi bancare, limita fiind una anuala. In privinta donatiilor confidentiale, acestea urmeaza acelasi regim juridic de inregistrare si evidenta cu al celorlalte donatii, singura exceptie fiind cea referitoare la publicarea identitatii donatorului prin intermediul Monitorului Oficial si al site-ului Autoritatii Electorale Permanente.

Este reglementata si procedura si algoritmul de acordare a subventiilor de la bugetul de stat partidelor politice. Astfel, subventia este majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de catre candidatii femei si cu numarul de mandate obtinute la alegerile locale si parlamentare.

Totodata, a fost avuta in vedere detalierea unor dispozitii din lege, intre care si aceea potrivit careia toate cheltuielile electorale se deruleaza numai prin conturi bancare deschise in mod expres pentru campania electorala, anuntate la Autoritatea Electorala Permanenta.

Plata cheltuielilor electorale poate fi efectuata numai prin virament bancar, din conturile bancare deschise la nivel central, judetean sau al municipiului Bucuresti.

Sanctiuni pentru nerespectarea legii

Legea privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale prevede sanctiuni sub forma de amenda ale caror limite variaza intre 10.000 de lei si 200.000 de lei. Aceste contraventii sunt constatate de catre controlorii Autoritatii Electorale Permanente, iar amenzile vor fi aplicate prin decizie a acestei institutii.

Alte sanctiuni prevazute de Legea privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale constau in suspendarea acordarii subventiilor, confiscarea sumelor care fac obiectul contraventiilor, nerambursarea cheltuielilor electorale si nevalidarea mandatelor candidatilor alesi, in functie de natura contraventiilor.

Rambursarea cheltuielilor electorale se face de la bugetul de stat, prin intermediul Autoritatii Electorale Permanente, daca partidele si aliantelor politice obtin minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate si se incadreaza in limitele de cheltuieli stabilite de lege, pentru fiecare categorie de cheltuiala electorala.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2878 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Guvernul a decis cum vor fi finantate partidele politice.

Chiar credeti ce afirmati?
Adica ii invatati voi pe Dragnea cum sa fraudeze?
Aici aveti de a face cu specialisti premiati de DNA, nu cu incepatori ...

A propos, sarbatoarea de nastere a tovarasului Victor Viorel Ponta, care a coincis cu intrarea sa in cursa pierduta pentru prezidentiale, a fost platita de catre dr Viorel, Dragnea, sau partiduletzul socialist? Sau intra in faliment? Stiti care sarbatoare, aia de pe Stadion, cu steaguri si fumigene. Pacat ca au fost atat de putine fumigene... ardeau ca sobolanii!

 

@MacGigi:"sarbatoarea"va ramine pururi in inimile komunistilor

ponta-nacul era virtual presedinte!! romanii din Romania erau convinsi ca il aclama pe viitorul presedinte si.....a venit Tzunami=Diaspora!!!! komunistii grohaiau/guitau pe strazi de disperare!!! nu puteau sa creada!! ponta-nacul pierduse la 10%!!! in urma lui Johannis!! komunistii din Romania pierdeau la difernta de peste 10%!! Asa a inceput sfirsitul komunistilor din Romania!! In '89 erau 6 milioane membrii pcr....au mai ramas 700,000 membrii psd=pcr!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor