Incompetenta de partid si de stat

Luni, 19 Iulie 2010, ora 18:44
2505 citiri
Incompetenta de partid si de stat

Trecerea de la socialism la capitalism a fost un experiment economic care prin noutatea sa a reprezentat o adevarata provocare atat pentru cei cei si-au asumat raspunderea gestionarii acestui proces, cat si pentru cei care au trebuit sa-l suporte.

Primul partid ce a intrunit sufragiile majoritare dupa Revolutie avea in structurile de conducere preponderent persoanele ce aveau experienta anterioara in administrarea unor componente ale unui sistem economic sau proveneau din mediul universitar.

Adoptarea unei noi Constitutii, umplerea vidului legislativ provocat putin fortat de ideea de renuntare la toate reglementarile legale ale vechiului regim, dar mai ales renuntarea la sistemul de planificare punandu-se astfel bazele liberei concurente au fost gestionate destul de bine de acesti profesionisti proveniti din vechiul buget de cadre.

Era evident ca inlocuirea acestor oameni care detineau in afara unei valori si experiente verificate in ani de activitate si un cerc de relatii in mai toate zonele financiar economice nu se putea realiza prea usor, motiv pentru care in arsenalul confruntarilor electorale partidele de opozitie au introdus argumentul ca acestia proveneau din structurile de decizie comuniste.

Acest pacat era sustinut si prin concentrarea unui tir abil concertat de aluzii la adresa liderului de facto al acestui partid, fost demnitar comunist la inalt nivel, chiar daca acesta iesise din sistem cu multi ani in urma.

Acest razboi de uzura a indepartat pe multi din cei care aveau cunostintele, antecedentele profesionale si abilitatile manageriale in gestionarea programelor macroeconomice, multi dintre ei retragandu-se in activitati private.

Ce a urmat?

Asa se face ca, incetul cu incetul, structurile decizionale sunt atribuite, indiferent de partidul care preia temporar franele conducerii tarii, unor personaje care in scurt timp isi etaleaza precaritatea competentei profesionale si manageriale.

Pretextul sub care, la schimbarea echipei guvernamentale, se procedeaza la epurarea intregii scheme decizionale de la nivel guvernamental, ministerial si al administratiei teritoriale si inlocuirea cu persoane fidele noilor alesi este aparent logic.

Spun fara sa gresesc 'aparent', deoarece inlocuitorul in afara unei recunostinte slugarnice fata de cel ce l-a promovat aducea in majoritatea cazurilor o multime de probleme cauzate de incompetenta si mai ales lipsa de experienta.

Mai mult, se instaleaza un adevarat carusel al inlocuirilor la toate nivelele, deplasari de oameni care impun solutii de instalare cu costuri deloc de neglijat.

Urmeaza lungi perioade de acomodare, de asimilare a problematicii, timp in care se comit erori decizionale extreme de grave de care profita toti cei ce le depisteaza neprofesionalismul, atat din tara cat si din afara acesteia.

Cel mai grav este insa setul de promovari ale unor sponsori de partid, persoane ce au sprijinit financiar partidul sau candidatul in alegeri. Acesti indivizi sunt plantati preponderent in posturi cu potential financiar care in scurt timp sa le permita recuperarea sumelor investite.

In marea lor majoritate functiile se negociaza fara nici cea mai mica preocupare pentru a instala oameni calificati, care sa asigure functionarea eficienta a unui domeniu.

Si asa ne trezim ca treburile merg din rau in mai rau. Este floare la ureche pentru un investitor strain sa incheie contracte care dezavantajeaza statul roman, atunci cand cel cu care negociaza nu a mai incheiat un contract in viata lui si cu atat mai usor daca isi sustine negocierea cu un comision tentant.

Paradoxal incompetenta, neprofesionalismul, lipsa de experienta au ajuns si in institutiile de reglementare si control inclusiv in zonele menite sa impuna punitiv respectarea legilor.

Si asa evaziunea fiscala, coruptia, ignorarea legilor au devenit o realitate care nu mai surprinde pe nimeni.

Cetatenii si-au pierdut increderea in autoritati, in institutii, convinsi fiind de faptul ca orice se poate cumpara. Diplome de studii fara studii, carnete de conducere fara examen, concursuri de promovare masluite, sentinte judecatoresti de achitare pentru infractiuni dovedite si chiar recunoscute, toate au la baza incompetenta incurajata de partidele politice, deoarece chiar cei ce le conduc dau dovada lipsei de competenta si viziune manageriala.

Si asa am ajuns ca intr-o evaluare de bun simt sa constatam ca realizarile perioadei 1948-1968, doua decenii de constructie a unui nou sistem, intr-o tara iesita din razboi cu statut de tara infranta, cu un important deficit de specialisti sa fie obiectiv net superioare realizarilor perioadei 1990-2010.

De ce oare?

Sistemul economic in care am revenit in 1989 are toate atributele unui mecanism eficient, exista experienta tarilor cu care relationam, trebuie doar sa le urmam exemplul. Dar pentru asta trebuie sa vrem si sa avem cu cine.

Nu ne place sa recunoastem, dar in mult hulita perioada comunista cel putin politica de cadre era facuta cu mai multa aplecare catre parametrul competenta.

Altfel ar fi fost imposibil sa fi fost realizate obiective extrem de performante din care este suficient sa mentionam combinatul siderurgic de la Galati, Hidrocentrala de la Portile de Fier, centrala nucleara, combinatul de apa grea, Transfagarasanul, canalul Dunare-Marea Neagra etc.

Aceste obiective s-au putut realiza numai cu manageri competenti, adevarati profesionisti care se inconjurau la randul lor de echipe de specialisti capabili sa-i sprijine, sa-i consilieze.

Calitatea de membru de partid era atunci o conditie necesara, dar nu suficienta pentru a ocupa o functie de conducere intr-un sistem dur, extrem de stresant in conditiile in care raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul de retribuire al acelei perioade era doar de 1 la 5.

Competenta cunoscuta si recunoscuta era singura care permitea realizarea unor obiective de o complexitate si la niste termene la care actualii ministrii, directori de departamente si alte personaje retribuite cu salarii imense nici nu pot visa.

Calitatea de membru de partid comunist era instrumentul prin care individul era mobilizat, deoarece sanctiunea de partid era cea care iti aducea prejudicii extrem de greu de surmontat atat pentru tine, cat si pentru familia ta.

Dar aceasta este istorie

Tare imi este teama ca, din cauza a 20 de ani de improvizatii in care orice profesionist a fost taxat cu dispret de catre cohorta nesatula de incompetenti de partid si de stat drept comunist sau securist si, mai ales, din cauza ultimilor 6 ani in care un presedinte neastamparat s-a razboit cu toata lumea, va fi extrem de greu daca nu imposibil sa mai poti schimba ineficienta in eficienta, furtul in cinste, incompetenta in competenta.

Boala de care sufera societatea noastra in prezent este atat de grava incat va fi extrem de greu sa gasim medicul si schema de tratament ce o poate salva.

Dar despre aceasta problema a posibilelor solutii si a celor ce ar putea sa le implementeze, intr-o alta interventie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#incompetenta politicieni, #trecere socialism capitalism , #partid