Legea care permitea partidelor sa pastreze sumele primite ilegal in campanii e neconstitutionala, a decis CCR

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 14:59
4033 citiri
Legea care permitea partidelor sa pastreze sumele primite ilegal in campanii e neconstitutionala, a decis CCR
Foto: Ziare.com

Legea care permitea partidelor sa pastreze sumele primite ilegal in campanii este neconstitutionala, a decis Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala (CCR) a dezbatut, joi, sesizarea unui grup de 50 de deputati PNL, USR si PMP la modificarea Legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor politice este neconstitutionala", precizeaza CCR intr-un comunicat.

Conform sursei citate, la adoptarea acestei solutii, Curtea Constitutionala a constatat ca legea criticata contravine principiului bicameralismului, avand in vedere, in esenta, faptul ca, ignorand scopul initial si obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputatilor - in calitate de Camera decizionala - a adoptat un numar semnificativ de amendamente, de natura sa transforme in mod radical filosofia ce a stat la baza initierii demersului legislativ si excluzand, astfel, prima Camera de la procesul de legiferare, ce trebuie sa reprezinte, insa, opera intregului Parlament.

De asemenea, Curtea a constatat faptul ca unele dintre textele cuprinse in legea supusa controlului nu intrunesc exigentele impuse de principiul legalitatii, consacrat de art.1 alin. (5) din Constitutie, exigente referitoare la conditiile de claritate, precizie si previzibilitate ale legii.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului ministru.

In 5 octombrie, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul de modificare a Legii finantarii partidelor, cu 176 de voturi "pentru", 96 de voturi "impotriva" si 6 abtineri.

Deputatii au aprobat raportul Comisiei juridice la acest proiect, care includea numeroase amendamente propuse de PSD, inclusiv abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contributiilor care nu s-au facut cu respectarea legii la campania electorala. Practic, o serie de infractiuni la finantarea partidelor politice urmau sa fie pedepsite doar cu amenzi, nu si cu confiscarea sumelor respective, cum este in legea actuala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lege finantari partide, #CCR lege finantari partide , #partid