Ziare.com

Legea care permitea partidelor sa pastreze sumele primite ilegal in campanii e neconstitutionala, a decis CCR

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 14:59

   

Legea care permitea partidelor sa pastreze sumele primite ilegal in campanii e neconstitutionala, a decis CCR
Legea care permitea partidelor sa pastreze sumele primite ilegal in campanii este neconstitutionala, a decis Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala (CCR) a dezbatut, joi, sesizarea unui grup de 50 de deputati PNL, USR si PMP la modificarea Legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor politice este neconstitutionala", precizeaza CCR intr-un comunicat.

Conform sursei citate, la adoptarea acestei solutii, Curtea Constitutionala a constatat ca legea criticata contravine principiului bicameralismului, avand in vedere, in esenta, faptul ca, ignorand scopul initial si obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputatilor - in calitate de Camera decizionala - a adoptat un numar semnificativ de amendamente, de natura sa transforme in mod radical filosofia ce a stat la baza initierii demersului legislativ si excluzand, astfel, prima Camera de la procesul de legiferare, ce trebuie sa reprezinte, insa, opera intregului Parlament.

De asemenea, Curtea a constatat faptul ca unele dintre textele cuprinse in legea supusa controlului nu intrunesc exigentele impuse de principiul legalitatii, consacrat de art.1 alin. (5) din Constitutie, exigente referitoare la conditiile de claritate, precizie si previzibilitate ale legii.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului ministru.

In 5 octombrie, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul de modificare a Legii finantarii partidelor, cu 176 de voturi "pentru", 96 de voturi "impotriva" si 6 abtineri.

Deputatii au aprobat raportul Comisiei juridice la acest proiect, care includea numeroase amendamente propuse de PSD, inclusiv abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contributiilor care nu s-au facut cu respectarea legii la campania electorala. Practic, o serie de infractiuni la finantarea partidelor politice urmau sa fie pedepsite doar cu amenzi, nu si cu confiscarea sumelor respective, cum este in legea actuala.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3709 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ziare.Com by DNA-Jos CCR-ul!

Comuniștii de la CCR, ați văzut ce au făcut? Doamna Dogiuiu, oare cand o să le puneți cătușele!?!

 

S-a inteles Dorneanu cu Dragnea?

Ca sa arunce o fumigena in ochii romanilor "demonstrand"partialitate,CCR a respins o lege conceputa de mafia PSD-ALDE!!!
Una absurda total,care consfintea ilegalitatile partidelor in finantarea campaniilor de alegeri!!!!
Ce impartiala este CCR!!!!
Dar cate ineptii anti constitutionale emise de mafia PSD-ALDE au fost confirmate de CCR???Teo

 

Legea Partidelor

O lege facuta de hoti pentru partide hoate .Ca sa fie dreptate si sa castige si statul ceva si sa fie descurajate donatiile ilegale , legea ar trebui sa fie ca in Germania :sumele primite ilegal sau nedeclarate se confisca si se aplica o amenda egala cu aceste sume .Pentru invatatura de minte, vezi donatiile primite de dr.Kohl si consecintele .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor