Lupta pentru putere naste monstri (Opinii)

Sambata, 25 August 2012, ora 21:00
9565 citiri
Lupta pentru putere naste monstri (Opinii)
Foto: Arhiva

Puterea, indiferent in ce forma si la ce nivel, a atras si a fascinat dintotdeauna prin ea insasi sau prin beneficiile pe care le poate aduce.

Lupta pentru puterea politica "de stat" a cunoscut diverse forme de-a lungul evolutiei societatii umane. De la revolutie si lovitura de stat, pana la cele mai sofisticate strategii din zilele noastre.

Ce se intampla cu liderii grupurilor de oameni care lupta si, intr-un final, obtin puterea? Dar dupa aceea?

Lupta pentru puterea politica din Romania a ajuns la cote maxime, divizand oamenii in grupuri si grupulete, in functie de interese, ambitionand si mai mult chiar si formatiunile entice minoritare in dispute aprige, de la cultura, pana la revendicarea unor teritorii administrative si, chiar la modificari de frontiere.

Pe de o parte, adeseori, ii auzim pe liderii politici, aflati intr-o tabara sau cealalta: "ne pare rau, nu putem sa facem nimic pentru ca nu avem puterea" sau "ne pare rau ca nu am obtinut la alegeri peste 50%, asa ca nefiind majoritari, nu putem face mare lucru", in schimb, afacerile lor personale si de grup merg exceptional.

Pe de alta parte, oamenii politici responsabili ar trebui sa plece de la principiul ca puterea corupe, iar statul devine din ce in ce mai neputincios in goana dupa putere a diverselor grupuri si corporatii.

Unii specialisti, precum Susan Strange, sustin ca in viitorul apropiat, puterea va trece de la state la corporatii. Statele prabusite nu vor mai fi in stare sa-si indeplineasca functiile de baza − securitatea, guvernarea, educatia, sanatatea − de obicei din cauza crizelor, a coruptiei, a violentei unor fractiuni sau a saraciei extreme.

Fabuloasele idei extremiste, "pana la sange", "dinte pentru dinte", "ochi pentru ochi", cu toate ca tin de o mentatitate a absurdului, tin sa prinda contur, cel putin la figurat, si in conflictele politice din tara noastra.

In ultima perioada, am avut ocazia sa vedem, din pacate, scenarii ale disputelor politice de cea mai joasa speta, facute de lideri politici de la care nici nu te asteptai.

Unii specialisti in domeniul psihologiei si psihiatriei fiintei umane ne spun ca de fapt puterea (lupta pentru putere) este mai mult o boala care creeaza dependenta. Odata prins in ghearele ei, e putin probabil sa si scapi cu mintea sanatoasa. Si, intr-adevar, daca privim mai atenti la chipurile si vocabularul liderilor aflati in competitia pentru putere, se poate observa o oarecare deviere de la parcursul unui om sanatos la minte.

Aceasta, dorim sa credem ca l-a determinat si pe fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu, cu toate ca nu este un specialist in materie, sa realizeze profilul uman al celor doi lideri ai USL-ului, angajati ferm in lupta pentru putere: Victor Ponta, "un om care incalca legile cu o usurinta demna de un criminal in serie", iar Crin Antonescu ar fi unul dintre aceea care "nu ar trece de o evaluare psihologica serioasa".

Nici "comandantul" Traian Basescu nu a scapat de scanteia puterii din care a pornit si o flacara, chiar la Cluj-Napoca, caruia un mare "ghicitor in stele" i-a prezis viitorul: "va ajunge o epava de om caruia nu vei putea nici sa-i plangi de mila".

Nu dorim sa intram in istorie, dar, din pacate, avem prea multe personalitati politice atrase de magia diabolica a puterii si care au sfarsit in mod tragic. Un exemplu, in acest sens, il constituie Nicolae Ceausescu.

In consecinta, asa cum specialistul, intr-un anumit domeniu, trebuie sa aduca, prin lucrarea sa de doctorat, un plus de idei novatoare care ar putea fi puse in practica, tot asa si politicianul adevarat ar trebui sa vina cu proiecte si programe viabile care sa nu ramana la nivel ideatic sau mai rau, undeva, uitate printr-un sertar de birou.

Asadar, "ferice" de cei ce detin puterea, dar mai fericiti sunt cei ce nu aprind flacara puterii si nici nu o doresc.

Oricum, romani stati linistiti, cum ar zice cineva, "linistiti-va", lupta pentru puterea politica, in Romania, abia a inceput.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lupta putere Romania, #lupta putere politica, #partide politice lupta , #partid